Giro 2019: Voorbeschouwing etappe naar Santa Maria di Sala
foto: LaPresse
donderdag 30 mei 2019 om 08:00

Giro 2019: Voorbeschouwing etappe naar Santa Maria di Sala

De Giro d’Italia nadert zijn ultieme ontknoping, maar donderdag is het nog één keer sprinten geblazen. Alhoewel: de snelheidsduivels krijgen op papier nog een unieke gelegenheid om te sprinten. Maar hoeveel spurters zijn er überhaupt nog in koers? En willen hun ploegen daadwerkelijk opofferen? WielerFlits blikt vooruit.

[unibet title=”Wie wint de vlakke rit naar Santa Maria di Sala?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]
[toto link=”https://rebrand.ly/toto_giro” title=”Wie wint de vlakke rit naar Santa Maria di Sala?”]

[/toto]


Parcours

Voor de sprinters is etappe achttien van de Giro d’Italia 2019 (Valdaora – Santa Maria di Sala, 222 km) de laatste kans om te schitteren. De eerste dertig kilometer is nog licht oplopend, maar daar zullen de snelle mannen niet bang van worden. Daarna gaat het eigenlijk constant in dalende lijn richting de finish in Santa Maria di Sala. De sprinters zullen deze laatste mogelijkheid op succes zeker niet willen laten liggen.

In Valdaora geeft de organisatie het startsein voor de achttiende etappe en via de oude plaatsen Monguelfo en Dobbiaco klimt het peloton dan naar Valico di Cimabanche. Vanaf dat moment volgt een lange afdaling naar Ponte nelle Alpi, waar de renners de historische regio Alpago bereiken. Enkele kilometers verder wacht dan met de klim naar Pieve di Alpago (6,7 km aan 4,5%) de enige gecategoriseerde klim van de dag. Vanaf de top is het nog ruim honderd kilometer tot de streep.

Weinig zorgen dus voor de sprinters, die zich in de biljartvlakke aanloop naar de finish kunnen voorbereiden op de massasprint. Daarbij passeren zij in Scorzè onder meer het hoofdkwartier van motorconstructeur Aprilia. De laatste tien kilometer zijn helemaal vlak, maar oppassen is het wel met enkele haakse bochten. De finish is na 222 kilometer in Santa Maria di Sala, geboorteplaats van onder anderen Antonio Bevilacqua: in 1951 winnaar van Parijs-Roubaix.


Start: 12.10 uur in flag-it Valdaora/Olang
Finish: 16.59-17.27 uur in flag-it Santa Maria di Sala


Favorieten

Normaal gesproken is het voorspellen voor een etappe naar die van Santa Maria di Sala simpel: bombardeer de sprinters tot topfavorieten. Zeker in een eerste week van een grote ronde. Maar we zijn nu enkele dagen voor het einde van de Giro d’Italia, waardoor we mogen spreken van een totaal andere situatie.

Waarom? Omdat de meeste topsprinters al naar huis zijn. Smaakmakers als Fernando Gaviria, Elia Viviani en Caleb Ewan bereiden zich alweer voor op de Tour de France. Maar ook Sacha Modolo, Matteo Moschetti, Jakub Mareczko, Giovanni Lonardi en Giacomo Nizzolo hebben inmiddels een DNF’je achter hun naam staan.

Wil Arnaud Démare eigenlijk wel sprinten? – foto: Cor Vos

En zo blijven er slechts een handvol sprinters over, zoals Arnaud Démare en Pascal Ackermann. De Fransman en de Duitser zijn de enige topsprinters die hoe dan ook Verona willen halen. Maar willen ze donderdag ook voor een tweede en derde ritzege spurten? Bij Démare is dat maar de vraag, aangezien de renner van Groupama-FDJ in het bezit is van de paarse puntentrui. Zijn voorsprong op naaste belager Ackermann bedraagt dertien punten.

Een mooie voorgift, maar aan de streep in Santa Maria di Sala zijn veel meer punten te verdienen. En dus is het de vraag of Démare het risico wil nemen om te verliezen van Ackermann, waardoor de puntentrui alsnog van schouders kan wisselen. Maar de sterke Duitser kan geen punten sprokkelen, als een omvangrijke (kop)groep uit de greep blijft van het peloton. In dat geval is Démare – behoudens ziekte of blessures – wel zeker van de Maglia Ciclamino. 

Pascal Ackermann hoopt nog altijd op La Maglia Ciclamino – foto: Cor Vos

Wees dan ook niet verrast mocht Groupama-FDJ besluiten om helemaal niet op kop te rijden. In dat geval zal de druk volledig bij BORA-hansgrohe liggen, de ploeg van Ackermann. De Duitse kampioen begon deze Giro d’Italia spectaculair met ritzeges in Fucecchio en Terracina, waardoor hij lange tijd in het paars rondreed. Dat was toen, nu moet Ackermann de achttiende etappe winnen om nog kans te maken op de eindzege in het puntenklassement.

Zijn werkgever zal er dus alles aan gelegen zijn om de boel te controleren, om het uiteindelijk tot een sprint te laten komen. De 25-jarige Ackermann is op papier de snelste sprinter, maar in de derde week is ‘op papier’ niks meer waard. Het gaat om de conditie. De mentale frisheid. De benen. En zijn grote concurrent Démare heeft in het verleden aangetoond een grote ronde goed te verteren. Vergeet bovendien niet dat deze Giro pas de eerste drieweekse rittenkoers is voor de Duitse kampioen.

Tussenstand puntenklassement 
1. flag-fr Arnaud Démare (Groupama-FDJ) – 200 punten
2. flag-de Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) – 187 punten
3. flag-ec Richard Carapaz (Movistar) – 83 punten

Te verdienen punten aan de finish in Santa Maria di Sala voor de eerste vijftien renners: 50 – 35 – 25 – 18 – 14 – 12 – 10 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1

Simone Consonni krijgt de kans om voor zichzelf te sprinten – foto: Cor Vos

Moet BORA-hansgrohe het donderdag helemaal alleen doen? Misschien niet, aangezien Simone Consonni (UAE Emirates) en Davide Cimolai (Israel Cycling Academy) een unieke kans krijgen om te scoren als sprintkopman. Dit geldt zeker voor Consonni, die normaal Gaviria of Alexander Kristoff naar de zege moet piloteren. De rappe Italiaan werd al zesde in Novi Ligure, dus wie weet wat er nog in het vat zit.

De vraag is echter wel of zijn ploeg UAE Emirates een mannetje of twee wil opsouperen in de achtervolging op de vroege vluchters. Vergeet niet dat de WorldTour-ploeg al dagenlang op kop heeft gereden om het roze van Valerio Conti én Jan Polanc te beschermen. Een ploeg die wel zal willen rijden, is Israel Cycling Academy. De ProContinenale formatie hoeft niet om te kijken naar een klassementsrenner.

En dus is het alle ballen op Cimolai, die bezig is aan een goede Giro. De ervaren Italiaan is er telkens bij in de sprints, maar het blijkt toch o zo moeilijk om te winnen. Maar nu Gaviria, Viviani en Ewan naar huis zijn, stijgt Cimolai in de pikorde. In Novi Ligure finishte hij als vijfde, achter Ewan, Démare, Ackermann en Viviani… Dat belooft voor etappe nummer achttien! Met de eveneens snelle Kristian Sbaragli aan zijn zijde kan hij het Démare en co behoorlijk lastig maken.

Manuel Belletti is een van die sprinters die hoopt op een wonderdag – foto: Cor Vos

Toegegeven, het is moeilijk om überhaupt tien sprinters te selecteren. Want na het behandelen van Ackerman, Démare en Consonni, kom je al snel uit bij mannen als Ryan Gibbons, Manuel Belletti en EF Education First-gelegenheidssprinter Sean Bennett. Renners die zich zeker kunnen plaatsen, maar winnen lijkt te hoog gegrepen. Marco Canola, Juan José Lobato en Paolo Simion? Van hetzelfde laken een pak.

De meest interessante naam is eigenlijk nog sprintaantrekker Rüdiger Selig, die in Modena (derde achter Démare en Viviani, maar voor Ewan) liet zien uitstekend te kunnen invallen voor zijn kopman Ackermann. Maar stel nu dat we helemaal niet gaan sprinten? Naar wie moeten we dan kijken? Dan wordt het niets minder dan een loterij, maar renners als Florian Sénéchal, Nico Denz, Francesco Gavazzi, Matteo Montaguti, Tosh Van der Sande, Grega Bole en Thomas De Gendt mogen we zeker in de kopgroep verwachten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Pascal Ackermann
*** Arnaud Démare, Simone Consonni
** Davide Cimolai, Ryan Gibbons, Manuel Belletti
* Florian Sénéchal, Tosh Van der Sande, Thomas De Gendt, Matteo Montaguti

Giro 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


[unibet title=”Wie wint de vlakke rit naar Santa Maria di Sala?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]
[toto link=”https://rebrand.ly/toto_giro” title=”Wie wint de vlakke rit naar Santa Maria di Sala?”]

[/toto]


Weer en tv

Warm is het zeker niet bij de start in Valdaora, maar droog is het gelukkig wel. De renners vertrekken bij een gemiddelde temperatuur van twaalf graden Celsius. In finishplaats Santa Maria di Sala is het een stuk warmer, maar is er wel kans op neerslag. Opletten dus voor de heren coureurs.

De achttiende etappe is uiteraard weer live te volgen via Eurosport. Sander Kleikers en Bobbie Traksel beginnen om 13.00 uur met voorbeschouwen, waarna Jeroen Vanbellegem en Karsten Kroon vanaf 13.15 uur het live-commentaar verzorgen. Op WielerFlits kun je uiteraard terecht voor ons eigen liveblog. Doe mee in de chat!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.