Giro 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Ceresole Reale
foto: Cor Vos
vrijdag 24 mei 2019 om 08:00

Giro 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Ceresole Reale

De klassementsrenners zijn wakker na de etappe naar Pinerolo. Op de eerste beklimming van eerste categorie in deze Giro d’Italia werd enigszins duidelijk wie goed in zijn vel zit, en wie niet. Ook zijn de intenties van Astana en Movistar glashelder: aanvallen! Dat belooft vuurwerk voor de zware bergrit met aankomst op de slotklim naar Ceresole Reale. WielerFlits blikt vooruit!
[unibet title=”Wie wint etappe 13 van de Giro 2019?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]
[toto link=”https://rebrand.ly/toto_giro” title=”Wie wint etappe 13 van de Giro 2019?”]

[/toto]


Parcours

Etappe 13 geldt als de eerste échte bergetappe in de Giro d’Italia van 2019. We hebben er meer dan een dozijn dagen op moeten wachten, maar nu is het eindelijk aan de klimgeiten. Na 196 kilometer zullen op de gloednieuwe Colle del Nivolet de maskers afvallen.

Na de rit van gisteren hebben de renners, voor het eerst deze week, geen verplaatsing moeten maken. Ze konden in Pinerolo overnachten en hebben dus een relatief rustige avond achter de rug. Hopelijk hebben ze die goed benut, want al na veertig kilometer koers volgt met de Colle del Lys de eerste van drie zware Alpenreuzen. Eigenlijk wordt deze berg nog voorafgegaan door opwarmertje Colletta di Cimiana, maar deze krijgt in het routeboek geen categorie.

De Colle del Lys is 14,85 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4 procent. Het venijn zit hem in de staart met een stukje van 14 procent in de laatste twee kilometer, maar aangezien de top zich op meer dan 150 kilometer van de aankomst bevindt, zal hier vermoedelijk een relatief rustig tempo worden aangehouden in het peloton.

Bovendien volgt er nadien een eindeloze afdaling, onderbroken door enkele korte kinkjes, richting het tweeluik waar het in deze etappe écht om draait. Na 118 kilometer vinden we de eerste tussensprint van de dag in Cuorgne. Dit is het sein dat de steile Pian del Lupo in aantocht is. Met zijn 9,4 kilometer is deze Alpenreus iets korter dan de eerste berg van de dag, maar de gemiddelde stijging van 8,7 procent zal er wel stevig inhakken. Toch krijgt deze helling slechts de tweede categorie van de organisatie. Eens op de top gekomen, moeten er nog een zestigtal kilometer worden afgelegd.

Na een stevige afdaling, volgen er nog 45 oplopende kilometers richting de aankomst aan het Lago Serrù. Tot iets voorbij de tussensprint in Locana valt de stijgingsgraad nog wel mee. Maar vanaf de passage op 1000 meter hoogte in Noasca – waar de renners de vallei van rivier Orco echt verlaten en de beklimming van slotklim Colle del Nivolet officieel begint – is het menens. Deze berg is gelegen in het Gran Paradiso National Park en gaat over een doodlopende weg. Een spitsvondigheidje van de organisatie van La Corsa Rosa, die de Colle del Nivolet pas voor het eerst in de geschiedenis in het parcours opneemt.

Deze twintig klimkilometers (gemiddeld aan 5,9 procent) gaan eigenlijk in twee trapjes. Eerst 8,3 lastige kilometers, met een stijging tot maximum 14 procent, tot in Ceresole Reale. Daarna volgen er vijf iets vlakkere kilometers, alvorens de laatste lastige 6 kilometer aan 8,9 procent bedwongen moeten worden. Tussen 2,5 kilometer en 500 meter van de aankomst krijgen we nog enkele bijzonder steile stroken. Het is pas in de laatste driehonderd meter dat het echt afvlakt. De renners rijden tot in Lago Serrù, wat niet eens de top is van deze bijzonder lastige, maar gloednieuwe reus.


Start: 11:30
Finish: tussen 16:50 en 17:34


Favorieten

De eerste echte bergetappe van deze Giro! En dus moeten we (nadat in Pinerolo nog de aanvallers de vrijgeleide kregen) voor het eerst naar de echte klimmers gaan kijken voor de ritwinst. Zeker ook omdat de finish op meer dan tweeduizend meter hoogte ligt. Dat zal ook een rol gaan spelen voor meerdere klimmers, die dat eventueel niet gewend zijn en daar anders op reageren.

Roglic (links) en Nibali (rechts) – foto: Cor Vos

Alle ogen zijn gericht op Primož Roglič. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma is de eerste helft van de Giro soeverein doorgekomen. Waar het bergop ging, ging Roglič als een speer. Voor hem is het vooral uitkijken naar de (vroege) aanvallen om hem heen. Diverse topfavorieten die op ruime achterstand staan, zullen de Sloveen onder vuur nemen. Dat was ook in de Pinerolo-rit al het geval. Vooral op de eerste of tweede beklimming moet Jumbo-Visma attent zijn op springplanken die vooruit gestuurd worden. Gebleken is dat Koen Bouwman, Antwan Tolhoek en Sepp Kuss niet bij machte zijn om Roglič bij te staan na een versnelling van de concurrentie. De Sloveen zelf is wel in staat om aanvallers te counteren, maar ergens houdt het op. Mocht alles tot aan Ceresole Reale bij elkaar blijven, dan behoort Rogla tot de snelste afmakers.

Miguel Ángel López is een van die renners die op achterstand staat. De Colombiaan volgt op vier minuten van Roglič en moet gaan aanvallen. In de rit naar Pinerolo liet hij, met een duo-aanval met Mikel Landa, al zien wat hij van plan was. Astana-ploegbaas Alexander Vinokourov heeft ook al gezegd dat de oorlog nog lang niet verloren is. Deze bergrit is de andermaal een kans om iets van de achterstand af te snoepen. Voordeel van Superman López is dat hij over een sterke ploeg beschikt, dat bleek op weg naar Pinerolo al. Daarnaast is voor de rasklimmer de hoogte op de slotklim in zijn voordeel.

Wie ook moet aanvallen, is Simon Yates. De Brit heeft dat ook groots aangekondigd op de rustdag. “Iedereen moet Roglič nu gaan aanvallen, dus ik zie het wel een hele agressieve koers worden als de bergen eraan komen”, zei Yates. De kopman van Mitchelton-Scott kan en mag niet stil blijven zitten als hij nog kans wil maken op de eindzege. Begint zijn jacht op Roglič hier al? Wel is het bij Yates (en alle andere favorieten) afwachten hoe zij reageren op de eerste échte bergen. Op weg naar Pinerolo oogde de Brit sterk, evenals zijn ploeggenoten Esteban Chaves en Lucas Hamilton.

Bij Movistar was het Mikel Landa die al uitsprak een verbond te willen sluiten met López en Yates. “Zij moeten eveneens aanvallen, dus wellicht kunnen ze bondgenoten worden”, zei hij daarover. Mogelijk is Landa ook in de vrijdagrit de eerste troef die de Spaanse armada vooruit stuurt in de bergen, net als op weg naar Pinerolo. Daar sloeg Movistar al de handen ineen met Astana. Blijft dat verbond intact? Ondanks de tijdwinst van Landa staat Richard Carapaz er nog beter voor. De Ecuadoriaan won al een etappe en met hem kan Movistar wachten. Van het overtal kan Movistar (met ook Andrey Amador) dus gebruikmaken.

Vincenzo Nibali – foto: Cor Vos

Wat te denken van Vincenzo Nibali? De Italiaan verblijft bij Bahrain Merida als de best of the rest achter Roglič. Zijn achterstand is minder dan twee minuten. Vooraf werd aangegeven dat de Haai van Messina nog nooit in een betere vorm aan een grote ronde begon. Hoe verteert hij de grote bergen op de dertiende dag van de Giro? Op de Montoso richting Pinerolo oogde hij attent. Nibali hoeft niet per se vroeg aan te vallen, er zijn namelijk topfavorieten die meer tijd terug moeten pakken. Wel staat Nibali altijd garant voor spektakel, vooral bij een dergelijke aankomst bergop.

En dan Bauke Mollema. De Nederlandse kopman van Trek-Segafredo sloop redelijk geruisloos de top van het klassement binnen, mede door een ijzersterke tijdrit in San Marino. Hij klom daar als in zijn beste dagen, dus met de vorm van Mollema zit het wel goed. De coureur uit Zuidhorn kan op zijn eigen manier afzien en zijn collega’s blijven volgen. Op weg naar Pinerolo was er toch een kritiek momentje, toen hij vlak voor de top van de zware klim moest lossen. Hij gaf aan dat hij zich kort daarna wel weer beter voelde. Met welk gevoel gaat hij richting de vrijdagetappe?

Bij BORA-hansgrohe beschikte men over een tweetal in de top van het klassement: Rafal Majka gaf op weg naar Pinerolo zijn visitekaartje af, terwijl thuisrijder Davide Formolo teleurstelde. Majka reed redelijk onopvallend rond, maar was bergop toch een van de sterksten richting Pinerolo. Met Formolo kan de Duitse formatie nu gaan aanvallen, omdat hij bijna twee minuten verloor in Pinerolo. Door de ritzeges van Pascal Ackermann en Cesare Benedetti is er geen druk bij BORA-hansgrohe. Elk succes van Majka of Formolo zal aanvoelen als een bonus.

Pavel Sivakov, uiterst rechts – foto: Cor Vos

Pavel Sivakov toonde in zijn eerste bergrit in een grote ronde aan een terechte kopman te zijn bij Team Ineos. De jonge Rus bleef ogenschijnlijk makkelijk bij de favorietengroep, in tegenstelling tot bijvoorbeeld ploegmaat Tao Geoghegan Hart. Trekt Sivakov die lijn door? Voor Bob Jungels lijkt het klassement al gedaan, nog voor het hooggebergte moet komen. Dat geldt nog niet voor Ilnur Zakarin, die wel aan het elastiek hing na de zware klim richting Pinerolo. Bij EF Education First zijn Hugh Carthy en Tanel Kangert de beste klimmers. De Brit kreeg na de rit naar Pinerolo dan ook de jongerentrui omgehangen. Geeft hem dat vleugels? Kangert bleef knap overeind in de favorietengroep.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Miguel Ángel López
*** Primož Roglič, Simon Yates
** Rafal Majka, Vincenzo Nibali, Mikel Landa
* Richard Carapaz, Pavel Sivakov, Tanel Kangert, Bauke Mollema

Giro 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


[unibet title=”Wie wint etappe 13 van de Giro 2019?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]
[toto link=”https://rebrand.ly/toto_giro” title=”Wie wint etappe 13 van de Giro 2019?”]

[/toto]


Weer en TV

Bij de start in Pinerolo is het 21 graden Celsius onder een licht wolkendek. Van wind is geen sprake op dat moment. Aan de finish op ruim tweeduizend meter hoogte is de temperatuur ongeveer 13 graden. De live-uitzending van Eurosport begint om 13.15 uur.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.