Giro 2019: Voorbeschouwing openingstijdrit in Bologna

zaterdag 11 mei 2019 om 08:00
Giro 2019: Voorbeschouwing openingstijdrit in Bologna

foto: Cor Vos

Het is zover! De Giro d’Italia gaat zaterdag 11 mei eindelijk van start. Het Grande Partenza is aan Bologna, een oude stad die meer dan een eeuw geleden voor het eerst de Giro ontving. In het heden draait het om die ene vraag: wie pakt de eerste roze trui van de 102e editie van de Ronde van Italië? Een tijdrit van acht kilometer met een venijnige slotklim moet het antwoord geven. WielerFlits blikt vooruit.

Wie wint de openingstijdrit in Bologna?
  • Primoz Roglic 1.50
  • Tom Dumoulin 4.25
  • Simon Yates 6.50

Parcours

De 102e editie van de Giro d’Italia begint in het wonderschone Bologna. En dat is niet toevallig, aangezien de stad ook gastheer was van de allereerste Giro-finish in 1909. Meer dan honderd jaar later keren de renners terug in Bologna, maar ditmaal voor een zeer korte en intensieve inspanning. En deze keer finisht de Girokaravaan niet in hartje Bologna, maar op de flanken van de mythische San Luca. En dat na een individuele tijdrit van acht kilometer.

Het startpodium staat in het centrum van Bologna. Eenmaal vertrokken, gaat het via verschillende straten naar de voet van de San Luca. Zo koersen de renners door de Via San Felice, Via Tolmino en de Via Andrea Costa, richting de Via San Luca. We zijn inmiddels uit het drukke stadscentrum, maar het hoogtepunt moet dan nog komen. Letterlijk en figuurlijk. Het is ook een hele omslag: van brede en rechte boulevardwegen naar een smalle en kronkelige weg richting de top van de San Luca.

Deze beklimming – die voert naar het heiligdom Madonna di San Luca – is vooral bekend als scherprechter van de Giro dell’Emilia. De renners moeten 2.100 meter klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 9,7%. De eerste honderden meters zijn al loodzwaar aan bijna 14%. Hierna ‘vlakt’ de beklimming wat af, al is tien procent nog altijd zeer pittig.

Als de renner de vod van de laatste kilometer passeert, neemt hij een bocht naar links, onder de middeleeuwse poort. Na een flauwe bochtencombinatie begint de ellende, met goed vierhonderd meter aan ruim 12%, met een uitschieter tot 16%. Na deze steile passage vlakt het wegdek weer af, aangezien de laatste vijfhonderd meter stijgen aan goed 6%. De grote vraag is: wie mag de eerste roze leiderstrui aantrekken? Daarnaast zijn op de San Luca nog bergpunten te verdienen, het is een klim van derde categorie.


Start: 16.50 uur in Bologna (eerste renner aan de start)
Finish: 20.00 uur in Bologna (laatste renner aan de finish)


Favorieten

In deze chrono zitten al direct aspecten die een klassementsrenner nodig heeft: een goede tijdrit en ijzersterke klimbenen. Het lijkt dan ook een strijd te gaan worden waarin we direct de topfavorieten aan het werk gaan zien. Dat zal ook moeten, om niet met een 1-0 achterstand te beginnen aan de Giro. Al hebben recente uitslagen in een andere sport bewezen ook een 1-0 (of zelfs 3-0) achterstand goed te maken is. Ondanks dat het maar acht kilometer lang is, zullen de eerste verschillen al gemaakt worden door de niet te onderschatten beklimming naar de San Luca.

Primož Roglič in Tirreno-Adriatico – foto: Cor Vos

Primož Roglič was ooit al eens heel dicht bij de roze trui. Weet u nog? Apeldoorn, 2016. Na een tijdrit over 9,8 kilometer was de Sloveen – toen net een paar maanden prof – de grote verrassing. Slechts twee honderdsten van een seconde weerhield hem van het roze om zijn schouders. Inmiddels is Rogla drie jaar verder en staat hij te boek als topfavoriet voor de eindwinst in deze Giro d’Italia. De eerste stap kan hij zetten in Bologna.

Roglič reed dit seizoen vijf tijdritten. In de UAE Tour won hij met Jumbo-Visma de ploegentijdrit; hij won de ronde. In Tirreno-Adriatico werd hij tweede in de ploegentijdrit en elfde in de vlakke tijdrit rond San Benedetto del Tronto; hij won de ronde. In de Ronde van Romandië werd hij nipt tweede in de proloog en won hij met overmacht de slottijdrit; hij won de ronde. Topvorm? Check. Goede tijdrit op het vlakke? Check. Power bergop? Check. Alles wijst op een eerste roze trui voor Roglič.

Tom Dumoulin in Tirreno-Adriatico – foto: Cor Vos

Een goed klimmende tijdrijder, dan kom je automatisch uit bij Tom Dumoulin. De Nederlandse hoop gaat bij Team Sunweb voor een tweede eindzege in de Giro d’Italia. Waar bij Roglič duidelijk is dat de vorm goed is, weet Dumoulin dat niet. Althans, niet in wedstrijdverband. Na zijn laatste test in Luik-Bastenaken Luik zei Dumoulin dat hij – op dat moment – slechter was in vergelijking met de laatste twee jaar. De Limburger reed dit seizoen één individuele tijdrit: in de afsluitende tijdrit van Tirreno-Adriatico was hij zevende. Die tijdrit was vlak. Nu zit er een fikse slotklim in. Kan Dumoulin weer de eerste roze trui pakken, net als in 2016 en vorig jaar in Jeruzalem?

Simon Yates is al vaak aangehaald in de vooruitblikken op de Giro. Vooral het woord ‘revanche’ wordt vaak genoemd als over de Britse klimmer gesproken wordt. In Bologna kan hij al een eerste tik uitdelen, maar dat zal hij vooral op de klim moeten doen. Vorig seizoen wist hij op het vlakke de schade prima te beperken. Dit seizoen liet hij zien ook een rit tegen de klok te kunnen winnen, in de heuvelachtige tijdrit van Parijs-Nice was hij sneller dan iedereen. Wel was die tijdrit 25 kilometer lang. In de Ruta del Sol werd hij achtste in een geaccidenteerde tijdrit. Is hij als lichtgewicht zijn zwaardere concurrenten te snel af?

Simon Yates in Parijs-Nice – foto: Cor Vos

Het is interessant om te zien hoe Bob Jungels de switch maakt van het voorjaar naar het rondewerk. De Luxemburger is een erkende hardrijder en won al twee keer dit seizoen. Beide keren (rit in de Tour Colombia en Kuurne-Brussel-Kuurne) won hij na een ijzersterke solo. Daarnaast behaalde hij plaatsen bij de top-5 in E3 Prijs en Dwars door Vlaanderen. Maar een tijdrit in een grote ronde is andere koek. Hoe staan zijn klimmersbenen ervoor sinds zijn laatste wedstrijd, de Ronde van Vlaanderen? Wil Jungels net als in 2016 en 2017 een goed klassement rijden, dan moet hij zich hier al tonen.

Astana heeft met Miguel Ángel López een kandidaat voor het podium in het eindklassement. Zijn kwaliteiten bergop staan vast en die zal hij op weg naar de top van de San Luca goed kunnen gebruiken. Hij lijkt van de topfavorieten namelijk over de minste tijdrit op het vlakke te beschikken, maar de Colombiaan kan op de zware klim veel tijd inlopen. Dat zijn kwaliteiten niet liggen in het tijdrijden, bewijst het resultaat van zijn enige gereden tijdrit dit jaar: in de door Simon Yates gewonnen tijdrit in Parijs-Nice werd hij 33ste op bijna anderhalve minuut.

Ion Izagirre in de Ronde van Valencia – foto: Cor Vos

Binnen Astana zijn nog twee kanshebbers die uit kunnen pakken in Bologna. Ion Izagirre is meesterknecht en mogelijk ook schaduwkopman van López. Zijn reeks tijdritten dit seizoen zijn veelbelovend: tweede in de Ronde van Valencia, derde in de Ruta del Sol, twaalfde in Parijs-Nice en zevende in het Baskenland. Pello Bilbao werd vorig jaar zesde in de Giro. De Spanjaard zet zich deze ronde in voor López, maar kan hier nog zijn eigen gang gaan. In januari liet hij al weten van deze tijdrit een doel te maken.

“Nog nooit was zijn conditie zo goed vlak voor een grote ronde”. Was getekend Brent Copeland, manager van Bahrain Merida over zijn kopman Vincenzo Nibali. De Haai van Messina lijkt klaar voor de Giro nadat hij zich aanvallend toonde in de Tour of the Alps en daar derde werd. Bergop was hij ijverig en hij zat tijdens Luik-Bastenaken-Luik ook mee in de groep die zich achter Jakob Fuglsang vormde. Zet hij zich direct tussen de concurrentie?

In de Tour of the Alps was Nibali niet opgewassen tegen twee man van (toen nog) Team Sky. Een daarvan was Tao Geoghegan Hart, die zelf tweede werd achter zijn winnende ploeggenoot Pavel Sivakov. Beide jongelingen starten, maar Hart lijkt over de beste papieren te beschikken in de tijdrit. Naast zijn uitstekende vorm en plots toegewezen kopmanschap na het wegvallen van Egan Bernal, reed hij in de Volta ao Algarve begin dit jaar een meer dan goede tijdrit. Hij verloor op 20 kilometer slecht 36 seconden op een erkende tijdrijder als Stefan Küng. Nu zit er ook nog een klim bij.

Victor Campenaerts in Tirreno-Adriatico – foto: Cor Vos

De eerste zes kilometer van de tijdrit zijn vlak of licht dalend. Is dat lang genoeg voor de pure tijdrijders om een voorsprong te pakken, die ze op de klim kunnen verdedigen? Het valt te betwijfelen, maar als iemand het kan is het Victor Campenaerts. De regerend houder van het werelduurrecord en Europees kampioen op dit onderdeel won voor zijn record de tijdrit in Tirreno-Adriatico en werd afgelopen weekend tweede in de slottijdrit van de Ronde van Romandië. Alleen Roglič was hem daar te snel af. Op het WK in Innsbruck liet Campenaerts zien dat een tijdrit met een klim hem niet slecht hoeft te liggen. Tot de categorie-Campenaerts behoren ook nog Jos van Emden en Tom Bohli. Van Emden is in ieder geval ervan overtuigd dat hem dit niet gaat lukken, dus zal hij zich ook niet vol geven.

Er zijn nog enkele outsiders die de combinatie proloog-steile muur snel af moeten kunnen werken. Denk aan Diego Ulissi. Zijn voorjaar kende een piek tijdens de heuvelklassiekers, waar hij knap derde werd in de Waalse Pijl. De Muur van Hoei is enigszins vergelijkbaar met de San Luca-klim. Het track record van Ulissi in tijdritten is niet indrukwekkend. Hij won in 2016 een tijdrit in Slovenië, met aankomst bergop, en verder terug in 2014 werd hij tweede in een Giro-tijdrit van 42 kilometer. Laurens De Plus heeft aangegeven zich vol te geven in de tijdrit, om mogelijk de eerste jongerentrui te kunnen aantrekken. De Belgische klimmer zal zich daarna schikken in de rol van helper van Roglič.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Primož Roglič
*** Tom Dumoulin, Simon Yates
** Bob Jungels, Miguel Ángel López, Ion Izagirre
* Victor Campenaerts, Tao Geoghegan Hart, Pello Bilbao, Vincenzo Nibali

Wie wint de openingstijdrit in Bologna?
  • Primoz Roglic 1.50
  • Tom Dumoulin 4.25
  • Simon Yates 6.50

Giro 2019: Starttijden openingstijdrit in Bologna

Giro 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

Bologna, Italië. Redelijk centraal gelegen in het land van de laars. Volgens Buienradar wordt het aangenaam weer tussen 16.00 en 20.00 uur. Overdag tikt de temperatuur 22°C aan bij een matige wind uit het westen. Richting de avond daalt het kwik tot ongeveer 17 à 18 °C. De laatste renner heeft volgens de verwachtingen geluk, want na 21.00 uur worden fikse buien verwacht. De regenverwachting schuift echter steeds meer naar voren. Gaat het de late starters nog hinderen?

Eurosport zendt exclusief de Giro d’Italia uit. Vanaf 16.45 uur komt de sportzender met live-beelden uit Bologna. De uitzending duurt tot 20.30 uur.


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.