Giro 2019: Voorbeschouwing glooiende rit naar Frascati
dinsdag 14 mei 2019 om 08:00

Giro 2019: Voorbeschouwing glooiende rit naar Frascati

Nadat het nu tweemaal voor de pure sprinters is geweest met Pascal Ackermann en Fernando Gaviria – na een jurybesluit – als winnaars, krijgen in de vierde etappe van Orbetello naar Frascati de sterkere sprinters en puncheurs een kans op een eerste etappeoverwinning. WielerFlits blikt vooruit op de favorieten voor deze etappe.

Parcours

De Giro d’Italia kiest voor een lange aanloop richting de echte bergen, maar toch is het vandaag opletten geblazen voor de klassementsrenners. Ook in deze rit staan er de nodige bergjes op het menu, ditmaal is de aankomst een behoorlijk stuk pittiger dan de voorbije etappes. De renners verzamelen zich in Orbetello, al is het dit keer voor de start van de etappe. Al snel volgt met de Manciano de eerste helling van de dag. Hierna gaat het over glooiende wegen naar de Vertralla, met zijn top op 294 meter hoogte. We bevinden ons inmiddels in de regio Lazio.

We zijn dan al ruim honderd kilometer onderweg, maar nog niet eens halverwege. De vierde etappe is namelijk 237 kilometer lang, waardoor het de lengte heeft van een mini-klassieker. We zullen waarschijnlijk ook een klassiekercoureur als winnaar krijgen, gezien de oplopende slotkilometers. Maar eerst is het nog tijd voor de Mentana, een niet gecategoriseerd klimmetje. Na de tweede tussensprint is het nog goed vijftig kilometer tot Frascati, waar de aankomststreep is getrokken.

In de finale kunnen de renners Rome bijna aanraken, maar de karavaan finisht zo’n dertig kilometer ten zuiden van de hoofdstad. De finishboog staat dus in Frascati, niet voor de eerste keer in de geschiedenis van de Giro d’Italia. Maar daarover later meer. Het belooft een spectaculaire finale te zijn, aangezien de laatste twee kilometer omhoog lopen. De renners beginnen eraan na een korte afdaling. Zie het als een springplank voor de puncheurs, die hier ongetwijfeld zullen aanvallen.

Zeker in het begin, aangezien het wegdek dan voor even stijgt aan 7%. Hierna vlakt de weg wat af, ideaal voor de sterke sprinters om zich te positioneren. We krijgen hoe dan ook een machtsspurt bergop, aangezien de laatste honderden meters stijgen aan bijna 4%. In de laatste kilometer liggen drie (flauwe) bochten. Wie hier goed zit, maakt een kans op de ritzege. Het lijkt een gedroomde aankomst voor Caleb Ewan, maar vlak ook Fernando Gaviria en Elia Viviani niet uit. Maar wellicht weet puncheur Diego Ulissi de topsprinters een hak te zetten.

De betreurde Stan Ockers werd wereldkampioen in Frascati – foto: Cor Vos

Om terug te komen op aankomstplaats Frascati. De Giro kwam er vier keer eerder aan. De Spanjaard Bernardo Ruiz was in 1955 de allereerste winnaar, gevolgd door zijn snelle landgenoot Miguel Poblet (1957), Mario Cipollini (1998) en de Duitse sprinter Robert Förster (2007). Frascati was ook ooit het decor van het wereldkampioenschap wielrennen. Het was Stan Ockers die in 1955 naar de wereldtitel wist te soleren. Een jaar later overleed de Belg na een valpartij op de piste van het Antwerpse sportpaleis.

Eerdere winnaars in flag-it Frascati
1955: flag-es Bernardo Ruiz
1957: flag-es Miguel Poblet
1998: flag-it Mario Cipollini
2007: flag-de Robert Förster


Start: 11.30 uur in Orbetello
Finish: 16.57-17.32 uur in Frascati


Favorieten

foto: Cor Vos

Met een steile finishstrook vindt Caleb Ewan in Frascati een finish naar zijn hand. De rappe Australiër van Lotto Soudal klopte dit jaar menig puncheur van formaat op de Hatta Dam tijdens de allereerste UAE Tour. Daarnaast liet hij zich ook in de Tour Down Under en de Ronde van Turkije zien op hellende finishes. De twee kilometer aan 4,4% die hem vandaag te wachten staan, zou hij zonder meer als een van de besten aan moeten kunnen.

Twee kilometer aan 4,4% gemiddeld zou voor de wat meer allround sprinters geen probleem moeten zijn. In tegenstelling tot landgenoot Jakub Mareczko, maakt Elia Viviani zeker een kans in Frascati. De ontketende Italiaan van Deceuninck-Quick-Step won veertien keer in de laatste 365 dagen en is erop gebrand om zijn Italiaanse driekleur eer aan te doen met minimaal een ritzege in de Giro d’Italia van dit jaar. Zeker gezien zijn veel besproken declassering na de derde etappe.

foto: Cor Vos

Fernando Gaviria werd de voorbije dagen perfect naar de sprint gepiloteerd door zijn ploeggenoten, maar hij wist nog niet een keer het zegegebaar te maken. Hij won maandag weliswaar, maar dat was dus na een jurybesluit. Naar eigen zeggen moet de Colombiaan nog iets in de ronde groeien omdat hij voor langere tijd niet meer gekoerst heeft. Met ploeggenoot Diego Ulissi als mogelijke afleidingsmanoeuvre en Simone Consonni als lead out lijkt het bij UAE Emirates wel goed te zitten.

Diezelfde Ulissi vindt in Frascati een uitgelezen kans om een zevende ritzege in de Giro d’Italia te boeken. De puncheur won in 2015 in Fiuggi al eens op een ongeveer gelijke aankomst, maar toen was de aanloop iets zwaarder. Gezien zijn huidige vorm – derde op de Muur van Huy in de Waalse Pijl en zijn redelijk goede openingstijdrit van afgelopen zaterdag – zou hij zo maar eens uit kunnen pakken. Kan Ulissi de sprinters voorblijven?

Een renner die op eenzelfde koersverloop hoopt als de kleine Italiaan, is zonder twijfel landgenoot Enrico Battaglin. De renner van Katusha-Alpecin leeft altijd op tijdens ‘zijn’ Giro d’Italia en won er vorig jaar zelfs nog een echte puncheursrit. Daarnaast was hij er destijds meerdere malen nog dichtbij. Ook dit jaar moet dat lukken. Battaglin kwam in de rit van maandag weliswaar ten val in de finale, maar de schade lijkt mee te vallen. Zijn ploeg meldt dat hij enkel schaafwonden heeft en sowieso zal starten.

foto: Cor Vos

Iets wat menig wielervolger niet snel zal vergeten, zijn de prestaties van Arnaud Démare in Parijs-Nice de voorbije edities. In 2017 won hij op indrukwekkende wijze een sprint-á-deux met Julian Alaphilippe op een aankomst die de renner van Deceuninck-Quick-Step beter zou moeten liggen. In 2018 was hij wederom menig puncheur de baas in de openingsrit naar Meudon. Dit jaar toonde Démare zich nog niet echt nadrukkelijk, maar tijdens de twee massasprints de voorbije dagen deed hij mee van voren.

Van Pascal Ackermann weten we nog niet heel goed wat we moeten verwachten in een puncheursrit in een etappekoers, daar de Duitser zich voornamelijk heeft getoond in eendagskoersen. Zijn presteren deze Giro d’Italia tot dusver en een vierde plaats vorig jaar in de lastige vijfde rit in de Ronde van Polen maken van Ackermann toch wel een zeer gevaarlijke klant in Frascati. Of de sterke Duitser weet te overleven, moet echter blijken. Lukt hem dat, dan is hij een heel gevaarlijke klant.

Ryan Gibbons en Davide Cimolai zijn beide sterke sprinters die in prima vorm zijn. Daar waar Gibbons zijn piek vooral in de eerste maanden van het seizoen lag, toont Cimolai zich nadrukkelijk vaker naarmate de Giro dichterbij komt. Zo wist hij tweemaal te winnen in de Vuelta a Castilla y Leon en werd hij bovendien vierde in Eschborn-Frankfurt. Lastige koersen, waarin de Italiaan van Israel Cycling Academy liet zien dit aan te kunnen. Zuid-Afrikaan Gibbons komt ook beter tot zijn recht in zo’n finale, dan in een massaspurt op pure snelheid.

foto: Cor Vos

Gezien de enorme uithaal van leider Primož Roglič in de openingstijdrit, zullen andere klassementsrenner aan moeten vallen om tijd terug te pakken op de Sloveen. Met de korte afdaling die voorafgaat aan de laatste twee kilometer, lijkt dit een uitgelezen kans voor Vincenzo Nibali om zich in het diepe te gooien op weg naar ritsucces. Lo Squalo deed het al eerder en zal het nog vaker gaan doen. Waarom niet richting Frascati waar hij kan etaleren dat hij over zijn beste vorm beschikt?

Naast de eerder genoemde (heuvel)sprinters brengt Italië nog een stuk meer rappe mannen aan de start. Zo kunnen onder meer Manuel Belletti, Kristian Sbaragli, Marco Canola, Nicola Bagioli, Matteo Moschetti en Enrico Gasparotto een prima stukje heuvelop sprinten. Ook Jay McCarthy en Marco Haller zouden op basis van eerder behaalde resultaten kort kunnen eindigen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Caleb Ewan
*** Elia Viviani, Fernando Gaviria
** Enrico Battaglin, Diego Ulissi, Arnaud Démare
* Ryan Gibbons, Davide Cimolai, Pascal Ackermann, Vincenzo Nibali

Giro 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

Behoudens het aangename zonnetje in de openingstijdrit in Bologna, zijn de weergoden de Giro d’Italia nog niet heel goed gezind. Zondag was het een grauwe dag en maandag stond er behoorlijk veel wind. Dinsdag is er dan weer kans op een aantal regenbuien. Het is grotendeels bewolkt, met slechts af en toe ruimte voor de zon. Het kwik stijgt tot 19 graden Celsius in de middaguren. Eurosport is er al vroeg bij. De liveuitzending begint morgenmiddag om 13.00 uur op het hoofdkanaal. Wil je vanaf de start helemaal niets missen? Dan kun je een uur voor de start al op WielerFlits terecht voor ons nieuwe liveblog!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.