Giro 2019: Voorbeschouwing afsluitende tijdrit naar Verona
foto: Cor Vos
zondag 2 juni 2019 om 09:00

Giro 2019: Voorbeschouwing afsluitende tijdrit naar Verona

Net als in 2010 is Verona dit jaar het decor van de afsluitende tijdrit van de Giro d’Italia. Scherprechter in deze proef tegen het uurwerk is de klim naar Torricelle, die halverwege het parcours ligt. Wie pakt het laatste dagsucces van deze 102e editie van La Corsa Rosa? We blikken voor een laatste keer deze Giro vooruit.

[unibet title=”Wie wint de tijdrit in Verona?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]
[toto link=”https://rebrand.ly/toto_giro” title=”Wie wint de tijdrit in Verona?”]

[/toto]


Parcours

Na twintig etappes, twee rustdagen, zo’n veertig gecategoriseerde beklimmingen en nog talloze klimkilometers die ‘onder de radar’ bleven komt het peloton aan in Verona, dat het strijdtoneel is voor de grote finale van de 102e editie van de Giro: een afsluitende tijdrit. Net als in Bologna en San Marino, kent ook de rit tegen de klok in Verona de nodige hoogtemeters.

Verona, na Venetië de tweede grootste stad van de regio, wordt in tweeën gespleten door de rivier de Adige. Verona is ook bekend om haar kunstzinnige en monumentale erfgoed, die teruggaat tot de Romeinse tijd. En het is bovenal onlosmakelijk verbonden met Romeo en Juliet, de hoofdrolspelers uit de tragedie van William Shakespeare. Hun liefdesaffaire groeide uit tot het symbool van volmaakte liefde, ook al wordt die gehinderd door hun omgeving.

Etappe 21 van de Giro d’Italia 2019 (Verona-Verona, 15,6 km) is zoals gezegd een individuele tijdrit. De aftrap wordt gegeven bij het Veronafiere, een modern evenementencentrum op nog geen half uurtje lopen van het belangrijkste treinstation van de stad. Via datzelfde treinstation en de Porta Nuova, waar zij de rivier de Adige oversteken, komen de renners op de Via Caroto, die is vernoemd naar de renaissanceschilder Giovanni Francesco Caroto. Verona was diens thuisstad.

Vanaf dat moment gaat de weg omhoog en begint de klim naar Torricelle (4,5 km aan 4,6%). Hier moeten de goed klimmende tijdrijders hun slag slaan. Op de top worden de tussentijden geklokt na 9,5 kilometer. Via de afzink keren de renners vervolgens terug naar de bebouwde kom, waar de laatste drie kilometer wordt afgelegd door de straten van de binnenstad. Het blijft echter uitkijken, want in de slotfase liggen nog enkele scherpe bochten.

Wie de contouren van het parcours goed bekijkt, herkent het als de route van onder meer het WK op de weg van 2004. Dat kan kloppen, want ook daarvoor werd deze omloop met de Torricelle als scherprechter gebruikt. De finish is uiteindelijk voor de Arena van Verona, het fotogenieke amfitheater dat dateert uit de Romeinse tijd. Gaat hier nog gestreden worden om de roze trui? Na deze tijdrit weten we wie de winnaar is van deze Giro d’Italia!


Start: 13.40 uur in Verona (eerste renner)
Finish: 17.15 uur in Verona (laatste renner)


Favorieten

Driemaal is scheepsrecht: gaat die uitdrukking morgen op voor Victor Campenaerts? De Europees kampioen tijdrijden én houder van het werelduurrecord staat te boek als een echte specialist in het werk tegen de klok, maar winnen deed hij nog niet deze Giro d’Italia. De tijdrit naar San Luca was hem niet op het lijf geschreven en in de rit naar San Marino gooide materiaalpech roet in het eten. De Belg zit al enkele dagen met zijn hoofd bij Verona, waar hij de grootste kans heeft. De renner van Lotto Soudal heeft als belangrijk voordeel op zijn concurrenten dat hij de afgelopen dagen niet tot het uiterste heeft moeten gaan. Resulteert dat tot een tijdritzege op de slotdag?

Victor Campenaerts – foto: Cor Vos

Voorts worden ook de klassementsmannen veel kansen toegedicht, ook door Campenaerts overigens. Vincenzo Nibali is bijvoorbeeld een van de kanshebbers op succes. Over het algemeen staat de Italiaan wel zijn mannetje in de tijdritten en deze Giro had hij de vaart er al goed inzitten. In San Luca klokte hij namelijk de derde tijd en in San Marino was hij vierde: uitslagen waarmee je kunt thuiskomen.

Op basis van de resultaten tijdens de eerdere tijdritten deze Giro zou Primož Roglič de torenhoge favoriet moeten zijn. De Sloveen van Jumbo-Visma schoot geweldig uit de startblokken door de openingstijdrit te winnen in San Luca. De runner-up van het WK-tijdrijden van 2017 deed daar acht dagen later nog een schepje bovenop door ook de tweede tijdrit op zijn naam te zetten. Vraag is alleen wat er nog in de tank zit na drie intensieve weken. Na een teleurstellend verlopen laatste bergrit, zal hij ongetwijfeld vol revanchegevoelens zitten om zijn derde plek terug te veroveren op Mikel Landa.

Vincenzo Nibali – foto: Cor Vos

De klassementsambities van Bob Jungels kwamen niet uit de verf tijdens deze Giro. Slechts in de eerste week stond hij twee dagen bij de beste tien in het klassement. Zijn enige top-10 reed hij in de tijdrit naar San Marino. Om de ronde toch nog met glans te kunnen verlaten, zou de regerende nationaal kampioen tijdrijden van Luxemburg zichzelf een geweldige dienst bewijzen door nog eens een korte uitslag te rijden op de laatste dag.

Namens EF Education First is Tanel Kangert een belangrijke kanshebber. Net als Jungels is de Est een nationaal kampioen tijdrijden en na een verdienstelijke vijftiende plaats in San Luca volgde een knappe vijfde in San Marino. De 32-jarige renner staat na drie weken rond de twintigste plaats in het klassement – de ranking waar we hem al vaker tegenkwamen in de grote rondes.

Bauke Mollema – foto: Cor Vos

Bauke Mollema trok als kopman van Trek-Segafredo naar de Giro d’Italia en mag tevreden terugkijken op zijn optreden. Met een negende plaats in de openingstijdrit manoeuvreerde hij zich al meteen boven in het klassement en daarna deed hij nooit echt onder voor de andere favorieten. Dat het met de tijdrijderscapaciteiten van de Nederlander wel snor zit, bleek wel in de tweede tijdrit naar San Marino waarin hij naar de derde plek reed.

In de bovenste gelederen van het klassement is het voorts uitkijken naar Hugh Carthy (achtste in San Marino), Rafał Majka (zesde in San Luca) en Simon Yates (tweede in San Luca). De Brit van Mitchelton-Scott verraste dit jaar bovendien al met tijdritwinst in Parijs-Nice. De tiende naam in onze favorietenlijst is Chad Haga. De Amerikaan van het gehavende Sunweb maakte in de tijdrit naar San Marino indruk door als zesde te finishen. Deze tijdrit is voor hem een belangrijk doel.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Victor Campenaerts
*** Vincenzo Nibali, Primož Roglič
** Bob Jungels, Tanel Kangert, Bauke Mollema
* Hugh Carthy, Chad Haga, Rafał Majka, Simon Yates

Giro 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


[unibet title=”Wie wint de tijdrit in Verona?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]
[toto link=”https://rebrand.ly/toto_giro” title=”Wie wint de tijdrit in Verona?”]

[/toto]


Weer en tv

De weersverwachting voor zondag is overwegend zonnig aan een maximum temperatuur van 28 °C of zelfs 29 °C. De kans op neerslag is vrijwel nihil en een zwakke wind waait vanuit het zuiden aan windkracht 2. De weercijfers scoren dan ook hoog tijdens de afsluitende tijdrit!

Op Eurosport is de laatste etappe van de Giro d’Italia van begin tot eind te volgen, te beginnen met de voorbeschouwing 13.15 uur met Sander Kleikers en Bobbie Traksel. Aansluitend nemen Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon de kijker mee naar de beslissende tijdrit.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.