Giro 2019: Voorbeschouwing sprintersrit naar Modena

dinsdag 21 mei 2019 om 08:00
Giro 2019: Voorbeschouwing sprintersrit naar Modena

Opnieuw een massasprint? - foto: Fabio Ferrari/LaPresse

Voordat het donderdag echt losbarst, kunnen de klassementsmannen zich nog even koest houden. De Giro wordt namelijk dinsdag hervat met een korte maar vlakke overgangsrit, waardoor normaal gesproken de rappe mannen weer op de voorgrond zullen treden. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.Parcours

Daags na de rustdag is het tijd voor de twee na kortste rit in lijn van deze Giro. Amper 147 kilometer, over vlakke, maar dan ook echt biljartvlakke wegen. Beginnen doen we in Ravenna, tot 476 de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk maar tegenwoordig de grootste stad van de regio Romagna. Daarna is het tijd voor een lange tocht van een honderdtal kilometer in westelijke richting. Onderweg passeren de renners ook weer langs Bologna, dat we natuurlijk nog kennen als de startplaats van La Corsa Rosa van dit jaar.

Na 98 en 108 kilometer vinden we de twee tussensprints van de dag, respectievelijk gelegen in San Giovanni di Persiceto en Crevalcore. Via een noordelijk ommetje langs Camposanto komen de renners uiteindelijk toe in Modena, ook wel bekend als de stad van Enzo Ferrari, de oprichter van het alom bekende automerk. De laatste rechtse bocht in aankomstplaats Modena ligt op iets meer dan twee kilometer van de aankomst. Daarna gaat het razendsnel richting finishlijn.

Modena. Deze stad in de Po-vlakte is geen onbekende voor de Giro. Sinds 2012 is La Corsa Rosa er al voor de vijfde keer te gast, al was dat alle voorgaande keren als startplaats. Het is al van 1985 geleden dat Modena nog eens als finishplaats in deze Giro mocht fungeren, toen met de bescheiden Zwitser Daniel Gisiger als winnaar.

Ook de Belgen hebben een positieve voorgeschiedenis met Modena. Bij de twee voorgaande aankomsten in Modena in 1961 en 1974 mochten namelijk respectievelijk Rik Van Looy en Patrick Sercu de handen in de lucht steken. Gezien het minieme aantal Belgische sprinters, is de kans klein dat zij dit jaar een opvolger krijgen.


Start: 13.45 uur in Ravenna
Finish: 17.04 – 17.22 uur in Modena


Favorieten

Na een krappe anderhalve week hebben we deze Giro eigenlijk nog geen serieuze bergetappe gehad. Toch zijn er al de nodige sprinters gesneuveld. Zo zijn de namen van onder meer Fernando Gaviria (ritwinnaar in Orbetello) en Sacha Modolo terug te vinden bij de uitvallers. Desalniettemin zijn er nog genoeg kandidaten overgebleven om in deze vlakke sprintersrit aanspraak te maken op de overwinning.

Nummer drie voor Ackermann? – Foto: Cor Vos

De Giro kende tot dusver vier kansen voor sprinters. Daarin werden de prijzen onderling redelijk gelijkmatig verdeeld. Pascal Ackermann zegevierde in Fucecchio en Terracina. De drager van de paarse puntentrui is daarmee de succesvolste sprinter tot dusver. De kopman van BORA-hansgrohe lijkt op papier dan ook de voornaamste kandidaat om hier te winnen.

Elia Viviani had zich de eerste Giroweek vooraf ongetwijfeld anders voorgesteld. De regerend Italiaans kampioen (vorig jaar goed voor vier ritzeges in zijn Giro) staat tot dusver nog met lege handen. Desondanks mag hij gerust tot de beste sprinters deze Giro gerekend worden. In Orbetello kwam hij weliswaar als eerste over de finish, maar na een omstreden declassering ging de overwinning alsnog naar Gaviria. In Fucecchio en Pesaro moest hij zijn meerdere erkennen in respectievelijk Ackermann en Ewan. Het zorgt er ongetwijfeld voor dat Viviani tot op het bot gemotiveerd aan de rit naar Modena begint.

Caleb Ewan heeft al mogen juichen – foto: Cor Vos

Voor Caleb Ewan kwam afgelopen zaterdag eindelijk de verlossing. De kleine spurtbom van Lotto Soudal was al een paar keer dichtbij, maar wist in Pesaro eindelijk het berewerk van zijn ploeggenoten af te maken. In deze vlakke rit liggen er voor hem opnieuw kansen.

Arnaud Démare staat deze Giro nog met lege handen, maar is bezig aan een vrij regelmatige Giro. De oud-winnaar van Milaan-San Remo finishte al vijf keer bij de beste tien en staat tweede in het puntenklassement. Naast de vier sprintersritten, reed hij ook in de door Carapaz gewonnen rit naar Frascati bij de beste tien. In Orbetello was hij vorige week met een tweede plek het dichtste bij. Veegt hij in Modena de nul van het bord?

Dit is een rit die Mareczko moet liggen – foto: Cor Vos

Naast deze vier topspurters, bestaan de overige kanshebbers met name uit Italiaanse sprinters van de tweede rij. Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat zij hier de winst zullen pakken, maar een mooie ereplaats zit er zeker in. Trek-Segafredo schuift in de vlakke ritten de 22-jarige Matteo Moschetti naar voren, wat nu toe heeft geresulteerd in een vierde en een vijfde plek. Jakub Mareczko heeft zijn ploeg CCC nog weinig vreugde kunnen bezorgen, maar hij zal het profiel van deze korte overgangsrit toejuichen. Op papier zou ook Simone Consonni kort kunnen eindigen. Na het wegvallen van Gaviria en Molano is hij de sprinter van dienst bij UAE Emirates.

Dimension Data hoopt op Giacomo Nizzolo, die al twee keer bij de beste tien reed. Met Ryan Gibbons beschikt de Zuid-Afrikaanse formatie over een tweede troef. Namens Androni Giocattoli-Sidermec zou Manuel Belletti kort kunnen eindigen, waar Israel Cycling Academy met Davide Cimolai beschikt over een renner die al drie keer bij de beste tien reed. Namens Nippo-Vini Fantini zal de jonge Giovanni Lonardi zich willen mengen in de sprints, terwijl ook ploeggenoot Marco Canola in staat geacht mag worden een ereplaats te behalen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Pascal Ackermann
*** Elia Viviani, Caleb Ewan
** Arnaud Démare, Matteo Moschetti, Jakub Mareczko
* Simone Consonni, Giacomo Nizzolo, Manuel Belletti, Davide Cimolai

Giro 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)Weer en tv

De renners kregen deze Giro al de nodige regenbuien te verduren en het valt niet uit te sluiten dat er ook dinsdag enkele regendruppels zullen vallen. Het grootste gedeelte van de dag blijft het echter droog. De temperatuur is rond de 14 graden Celsius. De wind komt schuin vanachter (noord/noord-west) en heeft eindkracht vier. Grote kans dus dat het een razendsnelle rit gaat worden.

De etappe wordt zoals we inmiddels gewend zijn uitgezonden door Eurosport. De rechtstreekse uitzending begint om 13.55 uur.


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.