Giro 2019: Voorbeschouwing sprintetappe naar Novi Ligure

dinsdag 21 mei 2019 om 19:00
Giro 2019: Voorbeschouwing sprintetappe naar Novi Ligure

foto: LaPresse

Inhoudsopgave

De bergen komen er echt aan, maar liefhebbers van het klimwerk moeten nog een dag geduld hebben. Etappe 11 van de Giro d’Italia 2019 is net als de tiende etappe zo goed als vlak, maar met 206 kilometer is ze wel een stuk langer. Krijgen de sprinters tussen Carpi en Novi Ligure een voorlopig laatste kans om voor ritsucces te gaan? WielerFlits kijkt vooruit!


Parcours

Carpi, een stadje dat vooral bekend staat om zijn invloed op de textiel- en kledingindustrie, fungeert vandaag als vertrekplaats van de elfde etappe. Vervolgens worden de renners de hele dag doorheen de regio Emilia geleid. Net als gisteren rijdt men quasi de hele dag in westelijke richting, via stadjes als Parma en Piacenza. De tussensprints zijn na 147,8 en 189,7 kilometer neergeplant in respectievelijk San Zerona al Po en Pontecurone.

Het venijn hem in de staart. Niet dat de laatste twintig kilometer nog sprinters in de problemen kan brengen, maar er moeten toch nog een dikke honderd hoogtemeters overwonnen worden, waarvan tien in de slotkilometer. Die laatste kilometer gaat wederom helemaal rechttoe rechtaan, aangezien we de laatste linkse bocht vinden op drie kilometer van de aankomst in Novi Ligure.

Novi Ligure was amper driemaal eerder gastheer van de Giro d’Italia. In 1965 en 1978 waren Danilo Grassi en Rik Van Linden er winnaars van een massasprint, maar bij de laatste passage in 2010 wisten drie dappere aanvallers knap het peloton voor te blijven. Jérôme Pineau bezorgde Quick-Step uiteindelijk het dagsuccses, door Japanner Yukiya Arashiro en landgenoot Julien Fouchard uit het wiel te sprinten.

Verder is Novi Ligure, de laatste woonplaats van Fausto Coppi, een echte wielerstad. De afgelopen jaren was het telkens vaste vertrekplaats van de Giro dell’Appennino en zo nu en dan ook start- en aankomstplek van de Giro del Piemonte. Ook is het Museo dei Campionissimi – dat al roze kleurde ter ere van de Giro – zeker voor wielerliefhebbers het bezoeken waard en het lokale stadion is vernoemd naar oercampionissimo Costante Girardengo. Kortom: Novi Ligure houdt van de koers en de koers houdt van Novi Ligure.


Start: 11.55 uur in Carpi
Finish: tussen 17.00-17.30 uur in Novi Ligure


Favorieten

De elfde etappe van de Ronde van Italië wordt de laatste voor Elia Viviani. Hij heeft al aangekondigd dat hij de Italiaanse drieweekse na de rit met aankomst in Novi Ligure zal verlaten. Dit wordt dus zijn laatste kans om de Giro met een dagsucces te verlaten. Kan hij nu ook op reglementaire wijze naar de overwinning sprinten? Hij zal in ieder geval zeer gemotiveerd zijn om zijn Italiaanse driekleur nog eens op het erepodium te krijgen. De laatste keer dat een Italiaan in de tricolore kampioenstrui een massasprint in de Giro won was in 1997. Toen won Mario Cipollini de slotrit in Milaan.

Ook voor Caleb Ewan zit de Giro erop bij het overschrijden van de finishlijn even buiten het centrum van Novi Ligure. Ook hij heeft dus nog één kans om voor de bloemen te sprinten. Zit er voor hem een tweede ritzege in? Dat het in de finale nog voorzichtig oploopt zal alvast niet in zijn nadeel zijn.

Voor zowel Viviani als Ewan zit de Giro er na de finish in Novi Ligure op – foto: Cor Vos

En dan hebben we natuurlijk nog Pascal Ackermann. Samen met Primož Roglič is hij voorlopig de zegekoning van de Giro met twee etappeoverwinningen. Ook in deze etappe ligt een nieuwe topklassering voor de hand. Kan hij hier zijn voorsprong in het klassement om de paarse puntentrui verstevigen met een derde overwinning? Dan moet hij wel weer hersteld zijn van de valpartij in de finale van de tiende etappe. Hij maakte immers een serieuze klapper. Rüdiger Selig liet met een derde plaats echter zien dat BORA-hansgrohe niet alleen op Ackermann hoeft te bouwen.

Ackerman heeft in de strijd om het paars 1 punt voorsprong – Foto: Cor Vos

Arnaud Démare mogen we als eerste der subfavorieten noemen, maar we moeten hem ook zeker niet kansloos achten voor een tweede overwinning. Wie hem namelijk afschrijft komt namelijk nogal eens bedrogen uit. Ondanks dat in Modena niet alle concurrenten aanwezig waren door de valpartij zag het er allemaal wel erg sterk uit bij de kopman van Groupama-FDJ. Kortom: een tweede overwinning op rij valt niet uit te sluiten.

Kan Démare voor de tweede dag op rij juichen? – foto: Cor Vos

We hebben Elia Viviani al genoemd, maar er zijn natuurlijk nog meer Italianen die tot het sprintersgilde behoren. Zoals vaker gezegd ligt het niet in de lijn der verwachting dat ze hun ploegen aan overwinningen gaan helpen, maar ze zullen het ook in Novi Ligure weer proberen. Antiklimmer Jakub Mareczko moet de te overwinnen hoogtemeters in de laatste kilometers nog net kunnen overleven en aan de finish moet hij in principe ook toe kunnen slaan. De vraag is echter hoe hij is hersteld van de valpartij. Dat geldt tevens voor Matteo Moschetti  en Simone Consonni. Hoe groot de schade is zal moeten blijken.

Dimension Data beschikt met Ryan Gibbons en met name Giacomo Nizzolo over twee troeven. Namens Androni Giocattoli-Sidermec zou Manuel Belletti kort kunnen eindigen, waar Israel Cycling Academy met Davide Cimolai beschikt over een renner die al vier keer bij de beste tien reed. Ook Giovanni Lonardi zou wellicht dicht kunnen eindigen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Elia Viviani
*** Arnaud Démare, Caleb Ewan
** Pascal Ackermann, Matteo Moschetti, Jakub Mareczko
* Simone Consonni, Giacomo Nizzolo, Manuel Belletti, Davide Cimolai

Giro 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Wie wint etappe 11 van de Giro 2019?
  • Elia Viviani 2.30
  • Arnaud Démare 4.00
  • Caleb Ewan 4.00


Weer en tv

Volgens de voorspellingen wordt het aangenaam toeven op de Povlakte. Het wordt een graadje of 21 en de wind die er staat is niet zo heftig dat het waaieralarm af zal gaan.

De wedstrijd is woensdag al vroeg te aanschouwen. Eurosport begint al om 13:15 met de rechtstreekse uitzending.


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.