Giro 2019: Vroege vluchter Peters wint bergrit naar Anterselva
foto: Cor Vos
woensdag 29 mei 2019 om 17:05

Giro 2019: Vroege vluchter Peters wint bergrit naar Anterselva

Nans Peters heeft op fraaie wijze zijn eerste profzege geboekt. In de etappe naar Anterselva was de Fransman mee in de vroege vlucht en in aanloop naar de slotklim sloeg hij de beslissende slag. Hij soleerde naar het dagsucces en bezorgde zichzelf en zijn ploeg AG2R La Mondiale de winst.

Nog voor de aftrap van de zeventiende Giro-rit was dit al een heuglijke dag voor Richard Carapaz; de rozetruidrager vierde vandaag namelijk zijn 26e verjaardag. De Ecuadoraan en zijn collega’s konden zich opmaken voor opnieuw een lastige etappe. Liefst drieduizend hoogtemeters moesten worden overwonnen op weg naar de bergop finish bij het wintersportstadion van Anterselva, waar volgend jaar de wereldkampioenschappen biatlon worden gehouden.

Aanvallers ruiken kansen
Na de barre weersomstandigheden in de rit naar Ponte di Legno was het vandaag bewolkt en fris bij de start in Commezzadura en de verwachting was dat het er niet beter op werd. De beginfase, waarin naar de Non-vallei afgedaald werd, werd meteen aangegrepen voor het opzetten van de lange vlucht. Die vormde zich dan op de Passo della Mendola, de eerste klim van de dag. Negen renners sloegen de handen ineen met daarbij ook Thomas De Gendt.

foto: Cor Vos

Later sloten nog meer renners aan, waarmee het aantal vluchters uiteindelijk uitkwam op achttien. Onder anderen Koen Bouwman was overgestoken naar de kopgroep, waarvan ook Jan Bakelants, Valerio Conti (zes dagen drager van de roze trui), Bob Jungels (winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne) en Fausto Masnada (ritwinnaar in etappe 6) deel uitmaakten. Davide Formolo was de best geklasseerde renner vooraan op de twaalfde plaats op 11:51 van leider Carapaz.

De ploegmaats van Carapaz (Movistar), Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) en Miguel Ángel López (Astana) hielden hun kruit droog. Ook Groupama-FDJ, Nippo-Vini Fantini-Faizanè, Dimension Data, Team Ineos en Katusha-Alpecin waren niet vertegenwoordigd van voren. Halfkoers had de kopgroep al zes minuten te pakken. Op dat moment koersten de vluchters door het Eisacktal richting Bressanone, waarna de beklimmingen naar Elvas en Terento spoedig zouden volgen.

Bakelants springt weg vooraan
De tussensprint in Bressanone werd een prooi voor Mirco Maestri, die Masnada te snel af was. Maestri’s landgenoot nam dankzij zijn tweede plek wel de koppositie over in het nevenklassement Traguardo Volante. Na de tussensprint sprong Bakelants weg vooraan; op de klim naar Elvas pakte de Belg een halve minuut op zijn medevluchters. Hij rondde als eerste de top en begon amper vijftien kilometer verder aan de klim naar Terento met een voorgift van bijna een minuut.

foto: Cor Vos

Op de klim zaten de eerste achtervolgers niet stil; door inspanningen van De Gendt nam Bakelants’ voorsprong snel af en nog voor de top werd hij bijgehaald door De Gendt, Gianluca Brambilla, Formolo, Chris Hamilton, Masnada, Krists Neilands en Nans Peters. Masnada kwam als eerste over de top. In de afzink sloten met Nicola Conci en Conti nog eens twee renners aan, waarmee we tien leiders kregen bij het ingaan van de laatste dertig kilometer.

Wat restte was de slotklim naar Anterselva, waar op 1635 meter hoogte de finishlijn was gelegd. In het dal konden de overgebleven acht vluchters eveneens terugkeren, waarmee de kopgroep weer uit de originele samenstelling bestond. De voorsprong op het peloton bedroeg intussen nog altijd ongeveer zes minuten. Toen de weg opnieuw begon op te lopen op 25 kilometer van de meet, brak de kopgroep opnieuw.

Peters soleert naar de winst
Conti en aanvankelijk ook Conci reden enige tijd vooruit, maar vijf kilometer verder kwam alles weer samen. Enkele kilometers later probeerde Peters het dan en de 25-jarige Fransman van AG2R La Mondiale pakte meteen een mooie voorsprong. Met een voorgift van een kleine minuut begon hij aan de slotklim naar Anterselva; in deze laatste vijfenhalve kilometer aan 8,5% zou de beslissing vallen van deze zeventiende rit.

foto: Cor Vos

Neilands, Conti en Esteban Chaves wilden de zege niet zomaar cadeau doen aan Peters en zetten de tegenaanval in. Hoewel de strijd drie tegen één was, gaf de Fransman geen seconde prijs. Met een mooie marge ging hij onder de vod van de laatste kilometer door, waarna de weg alleen maar afvlakte. Hij kon zo uitgebreid zijn eerste profzege vieren. Chaves reed daarachter nog weg bij Neilands en Conti en kwam als tweede over de streep, op 1:34 van Peters. Formolo werd derde.

Landa roert zich bij de favorieten
Intussen zaten ook de favorieten niet stil op de slotklim; Rafał Majka, Pavel Sivakov, Simon Yates en Ilnur Zakarin kwamen in de problemen en ook Miguel Ángel López had het aanvankelijk lastig. Mikel Landa koos juist het offensief op drie kilometer van de meet en kreeg Hugh Carthy mee. Domenico Pozzovivo knapte het vuile werk op voor Vincenzo Nibali, die rozetruidrager Carapaz, Bauke Mollema, Primož Roglič en de opnieuw aangesloten López meekreeg.

Landa deed daarmee een serieuze aanval op de derde plek van Roglič, die slechts 1:06 voor hem stond in het klassement. Toen de Spanjaard wegreed bij Carthy, reageerden López en Carapaz. Landa was echter gevlogen en passeerde de streep op 4:27 van ritwinnaar Peters. Hij pakte op Carapaz en López 0:12 en op het groepje met Mollema, Pozzovivo, Roglič en Nibali 0:19. Daarmee liep ook Carapaz weer wat uit op Nibali in het klassement; de Italiaan volgt nu op 1:54.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.