Giro 2020: Driemaal Sestriere omhoog in gewijzigde voorlaatste etappe
foto: Cor Vos
woensdag 21 oktober 2020 om 16:55

Giro 2020: Driemaal Sestriere omhoog in gewijzigde voorlaatste etappe

De twintigste etappe van de Giro d’Italia is grondig onder handen genomen. De passage over de Agnello, Izoard en Montgenèvre is vervangen door een drievoudige beklimming naar het skidorp Sestriere.

“We gaan zeker de Stelvio omhoog,” vertelde Vegni in Italiaanse media., “maar we moeten de voorlaatste rit wijzigen. De toestemming van de Franse prefectuur voor de passage van de koers is ingetrokken. Op grond van de aangescherpte coronamaatregelen die zijn aangenomen door de trans-Alpijnse autoriteiten, werd ons verteld dat we niet over Frans grondgebied kunnen trekken.”

Daardoor kunnen de Colle dell’Agnello, de Col d’Izoard en de Montgenèvre niet omhoog worden gereden. In plaats daarvan wordt drie keer geklommen naar Sestriere; een keer vanuit Pragelato, vanaf de oostkant, en tweemaal vanuit Cesana (de westkant). Vegni: “Het is een etappe die ons de garantie geeft dat die ook plaatsvindt in geval van slecht weer.”

Ook in de hertekende etappe wordt het startsein gegeven in Alba, in de heuvels van Zuid-Piēmont en niet zo gek ver van de bekende steden Milaan en Turijn. De passage over Frans grondgebied is echter geschrapt. Beginnend vanuit Alba liep de route in eerste instantie via Brossasco naar de Colle dell’Agnello, waar de grens werd overgestoken.

Nu gaat de route nog voor Brossasco naar het noorden, naar de tussensprint in Saluzzo. Vandaar wordt in noordwestelijke richting via Pragelato omhoog naar Sestriere gereden. Daar passeren de renners na 137,9 kilometer voor het eerst. Via Cesana wordt in twee ronden van 26 kilometer nog twee keer geklommen naar Sestriere, waar na 190 kilometer wordt gefinisht.

Om 11.00 uur wordt het startsein gegeven in Alba voor de gewijzigde twintigste etappe. De finish wordt verwacht tussen 16.08 en 16.47 uur.

Colle delle Finestre
Het oorspronkelijke etappeprofiel van de twintigste etappe stond al langer ter discussie. In eerste instantie was er sprake van dat de Colle delle Finestre zou worden ingepast in plaats van de drie Franse cols. Maar daarna kwam ook al een plan C te sprake, want naar verluidt zou ook de Colle delle Finestre amper begaanbaar zijn.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.