Giro 2020: Geraint Thomas verliest na val twaalf minuten
foto: Cor Vos
maandag 5 oktober 2020 om 18:10

Giro 2020: Geraint Thomas verliest na val twaalf minuten

Update Geraint Thomas is nog vóór de derde Giro-rit werd vrijgegeven ten val gekomen. Dat gebeurde in de neutralisatie bij het verlaten van startplaats Enna. Daarop werd gewacht met het startsein. Hij kon voortrijden en aansluiten in het peloton, waarna de etappe op gang werd gebracht.

Thomas werd al in aanloop naar de Giro d’Italia tot de grote favorieten gerekend. In de Italiaanse ronde met bijna 65 kilometer tegen de klok kan de Brit als een van ’s werelds beste tijdrijders het verschil maken, zo was de verwachting. In de afgelopen weken zette hij zijn vorm kracht bij door in Tirreno-Adriatico naar de tweede plaats te rijden in het klassement.

In de openingsetappe, een tijdrit over 15,1 kilometer, eindigde hij als vierde achter Filippo Ganna, João Almeida en Mikkel Bjerg. Een dag later werd hij elfde op de hellende aankomst in Agrigento. Na twee dagen staat hij op de derde plek in de stand op 23 seconden van zijn ploegmaat Ganna, die het roze draagt. (5 oktober, 12.58 uur)


Update 14.20 uur – INEOS Grenadiers: Alleen schaafwonden voor Thomas

INEOS Grenadiers heeft aan Cyclingnews laten weten dat Geraint Thomas alleen wat schaafwonden heeft overgehouden aan zijn val. Daarbij is een stuk van zijn shirt en zijn broek gescheurd. Volgens de Britse ploeg zou een gevallen bidon de oorzaak zijn van de crash. Thomas is niet bij de medische wagen geweest, maar heeft zich alleen kort laten checken bij de eigen ploegwagen. (5 oktober, 14.20 uur)


Update 15.35 uur – Geraint Thomas lost vroeg uit peloton

Nog voor de slotklim van de Etna is begonnen, moest Geraint Thomas al lossen uit het peloton. Even werd melding gemaakt van een tweede val van de topfavoriet van INEOS Grenadiers, maar dat werd even later ontkend door de ploeg. De geloste Thomas kreeg enkele knechten met zich mee. Kan er een streep door de Giro-ambities van de Welshman? (5 oktober, 15.35 uur)


Update 16.50 uur – Thomas verliest twaalf minuten

Uiteindelijk heeft Geraint Thomas meer dan twaalf minuten verloren op de Etna. Hij lijkt dus de eindzege te kunnen vergeten.


Update 18.10 uur – Beelden van de val

Op social media zijn beelden opgedoken van de valpartij van Geraint Thomas. De Brit valt tijdens een afdaling in de neutralisatie over een bidon die over de weg rolt, waarna hij lang blijft liggen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.