Giro 2022: Biniam Girmay geeft op met oogblessure na kurkincident

woensdag 18 mei 2022 om 10:03
Giro 2022: Biniam Girmay geeft op met oogblessure na kurkincident

foto: Cor Vos

Breaking

Biniam Girmay gaat niet van start in de elfde etappe van de Ronde van Italië. Dat meldt La Gazzetta dello Sport. De Eritreeër won gisteren nog de tiende rit, maar toen hij tijdens de podiumceremonie een proseccofles opende, schoot de kurk hiervan in zijn gezicht. Hij liep daarbij een oogblessure op.

[bingoal id="149835" link="http://bit.ly/bingoal_giro2021_3" title="Wie wint de derde etappe van de Giro 2021?"]

Girmay lijkt volgens La Gazzetta dello Sport geen grote schade aan zijn oog te hebben overgehouden aan het ongelukkige moment, maar Intermarché-Wanty-Gobert neemt het zekere voor het onzekereVandaag volgen verdere onderzoeken. De Belgische ploeg en Girmay zelf hebben het nieuws nog niet bevestigd.

Direct na het incident werd Girmay ook al onderzocht door zowel ploeg- als wedstrijdartsen, waarna er werd besloten om hem naar het ziekenhuis te brengen. Daar onderging de Eritreeër aanvullende medische controles. Later keerde Girmay terug naar het hotel van Intermarché-Wanty-Gobert. Het WorldTeam besliste volgens La Gazzetta dello Sport vandaag dat Bini zijn eerste deelname aan de Giro d’Italia niet voortzet.

Nummer twee in het puntenklassement
Girmay eindigde deze Giro zes keer bij de eerste vijf. Twee keer werd hij vijfde, twee keer vierde en eenmaal tweede. Gisteren, in de rit naar Jesi, versloeg de 22-jarige renner Mathieu van der Poel in de sprint en boekte hij zijn eerste zege in een grote ronde. Dankzij zijn zege en zijn ereplaatsen, stond Girmay op de tweede plaats in het puntenklassement, slechts drie punten achter leider Arnaud Démare.


Update (10.03 uur)

Intermarché-Wanty-Gobert heeft op de ploegsite bevestigd dat Biniam Girmay uit de Ronde van Italië stapt. Bij de medische onderzoeken in het ziekenhuis in Jesi is er gisteren “letsel aan het linkeroog aangetoond, die grote zorgvuldigheid en rust vereisen”, waardoor in samenspraak met de medische en sportieve staf beslist is dat Biniam Girmay zijn Giro d’Italia niet meer vervolgt. In een videoboodschap komt Girmay zelf aan het woord.

“Na een incident op het podium werd bij onderzoeken in het ziekenhuis een bloeding in de voorste oogkamer van Biniam Girmay vastgesteld”, zegt Piet Daneels, de ploegdokter van Intermarché-Wanty-Gobert. “De evolutie van zijn letsel gaat de goede richting uit en zal de komende dagen door een medisch team nauw opgevolgd worden. Om het risico op uitbreiding van de bloeding en oogboldruk te verkleinen, wordt het ten zeerste aangeraden om intensieve inspanningen vermijden. Onze prioriteit gaat naar een volledige genezing van het letsel en daarom hebben we in samenspraak met Biniam en de sportieve directie besloten dat hij niet meer aan de start van de elfde rit zal verschijnen.”

Piva: “Zeer spijtig”
Ploegleider Valerio Piva laat weten dat hij het “zeer spijtig” vindt dat Girmay de wedstrijd moet verlaten. “Van bij de openingsrit heeft Biniam Girmay laten zien dat we gelijk hadden om in onze kansen op ritwinst te geloven. Het is opmerkelijk hoe zijn ploeggenoten elke dag opnieuw door het vuur gingen om het best mogelijke resultaat te behalen en hoe gelukkig iedereen is om met hem te werken. De overwinning van Biniam heeft dan ook een intens gevoel van euforie binnen ons team teweeg gebracht. Het nieuws over het incident kwam aan als een koude douche, maar intussen is Biniam terug in ons midden en hebben we de overwinning samen kunnen vieren.”

“Het is zeer spijtig dat we onze jonge debutant in onze hechte groep renners verliezen, maar het advies van het medisch team was duidelijk en de gezondheid van Biniam primeert”, aldus Piva over zijn poulain.

Girmay: “Ik was een beetje verdrietig over wat er gebeurde”
“Ik wil mijn hele team bedanken”, zegt Girmay in de videoboodschap. “Gisteren was ongelooflijk. Ik ben heel blij met wat de ploeg heeft gedaan. Iedereen was heel gemotiveerd. We hebben elkaar geholpen en aangemoedigd. Het is een heel goede sfeer. Ik ben blij om met de ploeg te werken. Deze overwinning is niet alleen voor mij, maar voor de hele ploeg. We staan nog maar aan het begin en ik ben er zeker van dat we in de toekomst blijven winnen. Iedereen bedankt.”

“Toen ik gisteren terugkwam van het ziekenhuis, kon ik het toch een beetje vieren met mijn ploeg. Ik ben nu weer blij. Ik was een beetje verdrietig over wat er gebeurde met de champagne, maar toen ik terugkeerde in het hotel was iedereen blij, ook al waren ze ook wat bezorgd. Het ziet er goed uit. We hebben ervan genoten en ik ben blij. Vandaag ga ik jammer genoeg niet van start, want mijn oog heeft nog rust nodig. Ik kijk uit naar de rest van het seizoen. Iedereen bedankt voor alle steun. Het gaat nu weer goed. Ik zie jullie snel weer.”

Dit artikel delen:

1 Reactie

Stan Blockhuys 18 mei 2022 om 11:54

Fout vd organisatie. Bij MvdP en Bouwman ging het net niet fout, bij Biniam jammer genoeg wél. Deze jeroboam “presentatieflessen” worden vaak met extra druk afgevuld voor het knal- en spuiteffect. De kurk ontsnapt al wanneer het korfje losgemaakt wordt (waardoor het metalen plaatje méé wegknalt). Extra gevaarlijk.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.