Giro 2023: Dit was etappe 6 naar Napels – Pedersen zegeviert in ware thriller
foto: Cor Vos
vrijdag 12 mei 2023 om 07:30

Giro 2023: Dit was etappe 6 naar Napels – Pedersen zegeviert in ware thriller

Op donderdag 11 mei vond de zesde etappe in de Giro d’Italia plaats. Na een heuvelachtige rit streden de renners om een felbegeerde ritzege in Napels. WielerFlits praat je helemaal bij. 

De renners koersten donderdag over een afstand van 162 kilometer om de bekende vulkaan Vesuvius heen. Halfweg koers lagen de beklimmingen van de Valico di Chiunzi (8,3 km aan 6,3%) en de Picco Sant’Angelo (9,6 km aan 4%). De finale richting de bekende Baai van Napels was zo goed als vlak.

Dit parcours zorgde voor een ware thriller, want na de top van de Picco Sant’Angelo bleven Alessandro De Marchi en Simon Clarke met zijn tweeën over vanuit de vroege vlucht. De Australiër en de Italiaan begrepen elkaar goed en leken zelfs met elkaar te mogen strijden om de ritzege. Na gebakkelei tussen De Marchi en Clarke kwam het peloton op 300 meter van de streep toch nog terug, waarna Mads Pedersen zijn eerste ritzege ooit behaalde in de Giro d’Italia.

Reacties

Na afloop van de rit waren zowel Simon Clarke als Alessandro De Marchi fysiek en mentaal helemaal kapot. “Dit is verschrikkelijk”, zuchtte Clarke. “Ik was liever teruggepakt met nog tien kilometer voor de boeg dan op tweehonderd meter van het einde.” Ritwinnaar Mads Pedersen gaf aan zich “schuldig” te voelen tegenover Clarke en De Marchi.

  • Mads Pedersen (1e): “Zelf ben ik natuurlijk heel blij. Het is heel mooi om de zege nu op zoek te hebben, want dit is waar we voor kwamen. Het was een heel zware etappe en ik ben blij om het team terug te betalen. Het was nog erg close in de laatste kilometers. We moesten iedereen inzetten om de vluchters terug te pakken. Niet alleen wij moesten dat doen, maar alle ploegen. Ik was zelf daarna van plan om er een lange sprint van te maken, maar toen ging Gaviria al aan. Toen had ik mooi iemand om me op te richten.” (Flashinterview)
  • Jonathan Milan (2e): “Ik kon niet meer alles geven in de sprint, want mijn benen waren erg vermoeid. Ik heb echt afgezien.” (Eurosport)
  • Pascal Ackermann (3e): “We moesten onze klassementsrenners steunen. Ik denk dat we een mannetje mistten, want ik denk dat ik heb laten zien dat ik vandaag de snelste was. Maar ja, er komen nog wat dagen aan. Morgen is een heel zware dag, maar ik denk dat de dag erna weer een sprint wordt.” (Eurosport)
  • Andreas Leknessund (roze trui): “Het wordt morgen natuurlijk een zware klim, maar ik ga alles geven. En ik geloof dat ik de trui kan behouden. Het is mogelijk morgen. De klim is lang, maar niet te steil. Je weet het nooit, maar ik denk dat het mogelijk is. De benen zijn goed.” (Flashinterview)
  • Primoz Roglic: “Ik reed lek bij het positioneren in de voorste regionen van het peloton. Gelukkig konden we snel van fiets wisselen. Mede door het sterke werk van mijn ploeggenoten keerden we snel weer terug in het peloton. Ik ben er klaar voor. Veel jongens hebben hun zinnen gezet op deze rit en ik verwacht dat het een mooi gevecht zal worden. Ik heb er zin in.” (ploegsite Jumbo-Visma)
  • Remco Evenepoel“Het was een snelle etappe, maar we zaten altijd goed vooraan in de afdalingen en zijn uiteindelijk veilig binnengekomen. Dat is top, hè. Ik heb nog wel een stijf been, maar ben niet gelost. Dat is toch al goed. De komende dagen verwacht ik niet dat het mij parten gaat spelen. De pijn is maar oppervlakkig. Ik heb goed kunnen losrijden vandaag.” (Sporza)
  • Simon Clarke: “Het is niet leuk om op deze manier te verliezen, om zo dichtbij de streep nog gepakt te worden. Ik was liever teruggepakt met nog tien kilometer voor de boeg dan op tweehonderd meter van het einde. Maar je kunt niet altijd winnen. En als je het niet probeert, weet je het nooit. Morgen is weer een dag.” (Eurosport)
  • Alessandro De Marchi“Ik wilde winnen en dus probeerde ik het spelletje te spelen met Clarke. Hij is sneller dan ik. Ik nam niet over, iets wat ik nog nooit gedaan heb in mijn carrière.” (Eurosport)

Bijzonderheden

Andreas Leknessund gaat na donderdag nog steeds aan de leiding. We zagen de Noor en zijn ploeg Team DSM niet veel vandaag, maar Leknessund koestert nog altijd een voorsprong van 28 tellen op Remco Evenepoel. Evenepoel overleefde de zesde etappe na zijn twee valpartijen woensdag en verwacht morgen in orde te zijn voor de zware bergrit naar Campo Imperatore. Dat het relatief goed met Evenepoel ging, liet hij overigens al voor de start zien door een balletje hoog te houden.

Uitvallers

Etappe 6



De dag van morgen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.