Giro 2024: Filippo Ganna maakt favorietenrol waar, Tadej Pogacar doet opnieuw gouden zaak
Foto: Cor Vos
zaterdag 18 mei 2024 om 17:20

Giro 2024: Filippo Ganna maakt favorietenrol waar, Tadej Pogacar doet opnieuw gouden zaak

Filippo Ganna heeft zijn favorietenrol waargemaakt in de tweede tijdrit van de Giro d’Italia. De Italiaanse kampioen klokte 29 seconden sneller af dan rozetruidrager Tadej Pogacar, die zo wel een gouden zaak doet ten opzichte van zijn dichte concurrenten voor het algemeen klassement.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Net als op de zevende dag stond op dag veertien weer een individuele tijdrit op het programma. De 31 kilometer lange rit tegen de klok was niet meer dan een vlakke lus van Castiglione Delle Stiviere naar Desenzano Del Garda. Door het ontbreken van een beklimming, was de tijdrit nog meer op het lijf geschreven van de pure hardrijder.

Om 13.40 uur was de Franse rode lantaarn Alan Riou (Arkéa-B&B Hotels) de eerste starter van de dag. Maar bij de eerste starters waren er ook een aantal schaduwfavorieten voor de dagzege te vinden. De Tsjechische hardrijder Josef Cerny (Soudal Quick-Step) was een van hen, die Edoardo Affini (Visma | Lease a Bike) en Ryan Mullen (BORA-hansgrohe) ruim te snel af was in een tijd van 36:58 en een gemiddelde snelheid van 50,64 kilometer per uur.

Ondanks zijn sterke tijd, mocht Cerny niet al te lang op de hotseat plaatsnemen, want vrijwel meteen dook Max Walscheid (Jayco AlUla) onder de tijd en even later was Nederlander Daan Hoole (Lidl-Trek) – die in de schaduw van Maglia Ciclamino Jonathan Milan aan een sterke Giro bezig is – zelfs zeventien seconden sneller dan de Tsjech. Maar dan moesten de topfavorieten uit het kamp van INEOS GrenadiersFilippo Ganna, Tobias Foss en Magnus Sheffield – natuurlijk nog aan hun rit tegen de chrono beginnen.

Niet lang nadat Hoole de leidersplaats bezette, zagen we de allergrootste favoriet voor de dagzege, Italiaans kampioen Ganna, aan zijn etappe tegen de klok starten. Bij het eerste tussenpunt na 7,8 kilometer was die al vijftien seconden sneller, maar de grote verschillen werden tussen punt één en twee – na 23,2 kilometer – gemaakt. Daar reed Ganna liefst een minuut van zijn concurrenten weg, om aan de finish ruim een minuut en 26 seconden sneller af te klokken dan zijn ploegmaat Foss, die even voordien was vertrokken. Wat een tijd! 35:02 was de nieuwe toptijd, goed voor een gemiddelde snelheid van liefst 53,435 (!) kilometer per uur.

Pogacar klokte sterk af – foto: Cor Vos

Sheffield begon wel iets sneller aan zijn rit tegen de klok dan Ganna, maar bij hem zou het verval – mede door een nare valpartij – nog groot worden. Ook mannen als Luke Plapp (Jayco AlUla), Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike) en Mikkel Bjerg (UAE Emirates) beten hun tanden stuk op de toptijd en kwamen zelfs niet binnen de minuut.

Klassementsmannen
Dan was het alleen nog uitkijken naar de top 10 van het algemeen klassement. Enerzijds om te zien hoe zij zich onderling ten opzichte van elkaar zouden verhouden, maar vooral ook of iemand van hen een rol zou kunnen spelen voor de dagzege. Vooral Thymen Arensman (INEOS Grenadiers) – die na een mindere start maar blijft groeien in deze Giro d’Italia – deed daarbij een gouden zaak. Ook ploegmaat Geraint Thomas, Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) en zelfs Ben O’Connor (Decathlon AG2R) deden het goed. Maar ze kwamen allemaal binnen de twintig seconden van elkaar binnen, waardoor de grote verschuivingen uitbleven.

Op papier deed Daniel Felipe Martinez (BORA-hansgrohe) de slechtste zaak van de top 5, maar hij kon het verlies beperken tot een kleine halve minuut op Geraint Thomas. Maar dan moest de rozetruidrager Tadej Pogacar nog passeren. Pogacar begon opvallend doorgedreven aan zijn tijdrit en verraste vriend en vijand door aan het eerste tussenpunt zelfs vier seconden sneller dan Ganna af te klokken.

Kon ‘Pogi’ het dan toch ook op het vlakke? Nee dus, want op punt twee had Ganna die achterstand omgebogen in tien seconden voorsprong. Aan het einde zat Pogacar door zijn beste krachten heen en moest hij 29 seconden op de Italiaanse dagwinnaar toegeven. Maar geen man overboord, want de leider doet opnieuw een gouden zaak. Hij neemt meer dan een halve minuut op zijn dichte concurrenten in het klassement en smeert mannen als Martinez zelfs een minuut en 16 seconden aan.

RIT

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.