Giro 2024: Jonathan Milan overwint de waaiers en sprint naar derde zege in Giro d’Italia
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 17 mei 2024 om 17:17

Giro 2024: Jonathan Milan overwint de waaiers en sprint naar derde zege in Giro d’Italia

Jonathan Milan heeft de dertiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen door de massasprint te winnen in Cento. Een biljartvlakke etappe, die werd opgeschrikt door waaiers, kende de ontknoping in de straten van Cento, waar een massasprint in de sterren stond geschreven. De Italiaan was de sterkste van de spurtbommen, nadat hij eerder in de rit in de problemen kwam tijdens de waaiervorming.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Op deze dertiende dag van de Giro d’Italia stond voor menig renner een verkapte rustdag op het programma. De 179 kilometer lange etappe bracht de renners van Riccione naar Cento en kende een duizelingwekkend aantal van 150 hoogtemeters. Een nagenoeg vlakke rit dus. Op voorhand boezemde enkel de kans op waaiers de pure sprinters enige angst in. Verder leek niks een massasprint in de starten van Cento in de weg te staan.

De eerste tussensprint van de dag lag na 65 kilometer in het stadje Villanova di Forlì, waarna het volgende hoogtepuntje de tweede tussensprint was. Op zo’n 50 kilometer na de eerste werd er weer eens gesprint in het plaatsje Conselice. Daarna volgden nog 66 vlakke kilometers, voor het peloton finishstad Cento bereikte. Op voorhand leek deze dertiende Giro-etappe voor weinig spektakel te gaan zorgen. Met weinig bochten en nóg minder hoogtemeters was het de vraag of er iemand was die de topsprinters kon verrassen.

Italianen in de vlucht 
Het vlakke parcours leek er op voorhand voor te zorgen dat er weinig animo zou zijn voor een plekje in de vlucht van de dag. Op een dergelijke dag zijn er dan vaak de pro-continentale ploegen, die de nodige kilometers in beeld niet schromen. Direct na het startsein zagen we dan ook een drietal renners op de pedalen staan. Manuele Tarozzi, Alessandro Tonelli (VF Group Bardiani-CSF Faizanè) en Andrea Pietrobon (Polti Kometa) waren vertrokken.

Het peloton begon de dag met de nodige onderlinge grapjes – foto: Cor Vos

Zo bestond de vlucht van de dag uit drie Italianen. Het trio maakte de eerste kilometers goed tempo en wisten zo al snel een voorsprong van drie minuten te grijpen. In het peloton zagen we hele andere taferelen. Lachende renners, gezellige praatjes en zwaaiende renners naar de camera zorgde ervoor dat de snelheid soms zakte naar zo’n 25 kilometer per uur. Pas na enkele kilometers zagen we enkele ploegen wat mannen op kop zetten.

Sprintploegen controleren 
De drie minuten voor het drietal vooraan bleek de grens te zijn, die enkele sprintersploegen hadden vastgesteld. Zo zette Alpecin-Deceuninck en Soudal Quick-Step enkele mannen op kop van het peloton, waardoor het verschil schommelde tussen de tweeëneenhalve minuut en de drie minuten. De koers raakte in een stabiele fase, waar de nodige plaatjes van het schone Italiaanse landschap de hoogtepunten vormde van de koers.

De kopgroep van de dag bestond uit drie Italianen – foto: Cor Vos

Ondertussen verstevigde Andrea Pietrobon zijn leidende positie in het klassement omtrent de meeste kilometers in de vlucht. In de eerste, vijfde en negende rit wist de Italiaan al 376 kilometer in de vlucht van de dag te rijden. In deze dertiende etappe kon hij daar vele kilometers extra aan toevoegen. De man van Polti Kometa wist ook de volle mep te pakken bij de eerste tussensprint. Zo kwam de Italiaan virtueel de top-5 van het puntenklassement binnen. Daarachter breidde Jonathan Milan zijn voorsprong in het puntenklassement uit door de sprint te winnen voor Filippo Fiorelli en Kaden Groves.

Waaieralarm
Intussen had Lidl-Trek ook een mannetje op kop gezet en daalde de voorsprong van de drie Italianen naar twee minuten. De situatie in de koers bleef onveranderd. Zo kabbelde de koers voort tot aan de tweede tussensprint van de dag. In het peloton liet Jonathan Milan de sprint aan zich voorbij gaan, waardoor Kaden Groves na de vluchters als eerste over de streep kwam. Wederom volgde Filippo Fiorelli kort daarachter.

De man in het roze kwam tijdens de waaiers niet in de problemen – foto: Cor Vos

Op ruim 60 kilometer van de meet was de eerste echte sensatie van de dag daar. INEOS Grenadiers gooide het op de kant en zette hardrijder Filippo Ganna op kop. Het peloton brak in twee stukken, waardoor Jonathan Milan werd verrast. De Italiaan probeerde in zijn eentje de oversteek te maken, maar wapperde terug in het tweede peloton. Door het beulswerk van INEOS Grenadiers – met hulp van UAE Emirates en BORA-hansgrohe – daalde de voorsprong van de koplopers snel naar slechts veertig seconden.

Hergroepering 
De mannen van Lidl-Trek bleven zich inspannen om hun kopman en favoriet voor de dagzege terug te brengen aan de kop van de koers. Het gat bleef lange tijd zo’n tien a vijftien seconden, aangezien geen andere ploeg écht een helpende hand toestak. Na het nodige kopwerk wist het tweede peloton eindelijk weer de aansluiting te vinden. De rust keerde terug, maar voor de kopgroep kwam dit te laat. De drie mannen waren in het geweld gegrepen door het peloton.

Het was het teken voor Martin Marcellusi (wederom VF Group-Bardiani CSF-Faizanè) en Dries De Pooter (Intermarché-Wanty) om ervandoor te gaan. Het duo kreeg nooit een grote voorsprong van de ploegen met sprintbelangen. Zo schrikte enkel een valpartij van onder andere David Dekker, Nario Quintana, Will Barta en Ewen Costiou het peloton even op. Iedereen kon zijn weg vervolgen en de massasprint was aanstaande.

Sprinten in Cento
In de laatste kilometers werden de twee vluchters gegrepen en vormden de treintjes zich aan de kop van het peloton. Eenmaal in het bochtige gedeelte van de finale was het een strijd om de beste positie. In de sprint was het wederom Jonathan Milan, die de concurrenten wist te kloppen. Een machtige sprint bracht de Italiaan als eerste over de streep. Zo won de man in de paarse trui zijn derde rit in deze Giro.

127