Giro 2024: Jonathan Milan snelt in Andora wel naar zege, ultieme aanval Ganna strandt
foto: Cor Vos
dinsdag 7 mei 2024 om 16:57

Giro 2024: Jonathan Milan snelt in Andora wel naar zege, ultieme aanval Ganna strandt

Jonathan Milan heeft de vierde etappe van de Giro d’Italia 2024 op zijn naam geschreven. De Italiaan van Lidl-Trek moest maandag nog zijn meerdere erkennen in Tim Merlier, maar haalde vandaag zijn gram in Andora. Milan rekende na een hogesnelheidssprint af met Kaden Groves en Phil Bauhaus. Filippo Ganna leek met een aanval op de Capo Mele een gooi te doen naar de zege, maar strandde in het zicht van de haven.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Dag vier van de Giro d’Italia 2024 leek er op papier opnieuw een te zijn voor de sprinters. In een 190 kilometer lange etappe reden de renners van Acqui Terme langs de kust van de Ligurische zee naar Andora. Maar: ook nu zat het venijn hem in de staart. Net voor de finishlijn lag namelijk nog de Capo Mele. De klim is jaarlijks onderdeel van het parcours van Milaan-San Remo, maar mag met een lengte van slechts 1,6 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 4,3 procent, nauwelijks een naam hebben. Of gooide de helling toch roet in het eten van de rappe mannen?

Filippo Ganna in de aanval
De vierde etappe van de Giro d’Italia ging van start zonder Bram Welten. De renner van dsm-firmenich PostNL en belangrijke lead out-man voor Fabio Jakobsen werd met koorts wakker en bleek niet meer in staat om zijn weg te vervolgen. Zonder de onfortuinlijke Nederlander klikten de renners om 12.40 uur in de middag hun schoentjes in de pedalen. Waar het maandag op weg naar Fossano nog lang wachten was op een vroege vlucht, ontstond er nu al snel een kopgroep van vier renners.

Stefan de Bod zat mee in de vlucht – foto: Cor Vos

De vluchters luisterden naar de namen Francisco Muñoz (Team Polti-Kometa), Stefan de Bod (EF Education-EasyPost), Lilian Calmejane (Intermarché-Wanty) en niemand minder dan Filippo Ganna (INEOS Grenadiers). De aanwezigheid van de Italiaanse hardrijder deed toch wat wenkbrauwen fronsen in het peloton en dus kregen de vier koplopers niet al te veel ruimte. Soudal Quick-Step nam al snel zijn verantwoordelijkheid in dienst van Tim Merlier. Zijn ploeggenoot Pieter Serry hield het verschil rond de anderhalve minuut.

Vlucht krijgt weinig ruimte, Ganna laat zich uitzakken
Ganna kreeg dit ook door en voelde de bui al hangen. Na nog geen dertig kilometer in de aanval besloot hij dan ook de benen stil te houden en liet hij zich weer afzakken naar het peloton. Dit was een aderlating voor de kopgroep, al besloten De Bod, Calmejane en Muñoz wel door te rijden. Met het inrekenen van Ganna werd de angel uit de kopgroep gehaald en dus gunde het peloton de drie overgebleven vluchters wat meer voorsprong. Met nog 125 kilometer voor de boeg, gaf de tijdwaarneming een verschil aan van bijna vijf minuten.

De eerste tussensprint van de dag, in Calizzano, liet niet lang meer op zich wachten. Muñoz werd door zijn twee vluchtgenoten geen strobreed in de weg gelegd en kon zo de volle buit oprapen, maar het was toch vooral uitkijken naar de sprint in het peloton. Het werd een spurt op het scherpst van de snede, gewonnen door Kaden Groves, voor Tim Merlier en Biniam Girmay. Opvallende afwezige in de tussensprint: Jonathan Milan. In tegenstelling tot de voorbije dagen liet de Italiaan het lopen, waardoor Merlier goede zaken deed in de strijd om de paarse puntentrui.

Calmejane deed goede zaken voor de bergtrui – foto: Cor Vos

Visma | Lease a Bike trekt bergop door, Jakobsen in de problemen
De tussensprint in Calizzano ging vrijwel naadloos over in de enige gecategoriseerde beklimming van de dag: de Colle delle Melogno. Op deze bijna negen kilometer lange klim – aan ruim 4% – besloot Visma | Lease a Bike de boel wat op te schudden. Onder aanvoering van Jan Tratnik ging het tempo flink de hoogte in en moesten enkele renners overboord. De eerste die moest afhaken: Fabio Jakobsen. De sprinter van dsm-firmenich PostNL werd wel opgewacht door twee ploeggenoten. Ook Fernando Gaviria kende enkele moeilijke momenten.

De Colombiaan wist met hulp van Pelayo Sánchez echter al snel weer terug te keren in het peloton, maar de groep-Jakobsen had al meer werk voor de boeg. De Nederlander keek op de top van de Colle delle Melogno aan tegen een achterstand van anderhalve minuut op de grote groep, waar nog altijd flink werd doorgejast. Hierdoor werd het verschil met de kopgroep ook steeds kleiner, waar Calmejane overigens goede zaken had gedaan door als eerste boven te komen op de beklimming. De Fransman pakte zo negen welkome punten voor het bergklassement.

Girmay geeft op na dubbele val, scheuren in het peloton
Calmejane vond het daarna wel welletjes en liet zich vrijwillig lossen uit de kopgroep, waarna hij werd ingerekend door het peloton. Of moeten we zeggen: eerste groep? Door een valpartij op minder dan zeventig kilometer van de finish was het peloton namelijk in meerdere stukken gebroken. Onder meer Matteo Trentin, Ben O’Connor, Damien Touzé en Biniam Girmay gingen in de natte en verraderlijke omstandigheden onderuit. De gevallen renners konden hun weg wel vervolgen, al had Girmay zichtbaar veel last van zijn val.

Girmay is in pijn na zijn dubbele val – foto: Cor Vos

De rappe renner van Intermarché-Wanty – die maandag nog derde werd in de eerste sprintrit naar Fossano – bleef een tijdje langs de kant van de weg staan. Girmay was zichtbaar aangeslagen, maar stapte uiteindelijk toch weer op zijn fiets. In zijn poging om weer terug te keren in de koers, nam hij echter iets te veel risico in een bocht en schoof hij op hoge snelheid nogmaals onderuit. Dit bleek ook meteen zijn laatste wapenfeit in deze 107e Giro, want Girmay bleek nu niet meer in staat om weer op de fiets te kruipen.

Op naar een sprint?
Door de valpartij met Girmay en O’Connor was het peloton dus in meerdere stukken gebroken, maar dit bleek van korte duur. Zo konden de renners die achterop waren geraakt weer terugkeren. Dit was ook het geval voor Jakobsen, die voor de val alweer de aansluiting had gevonden met de staart van het peloton. Na de samensmelting besloten Visma | Lease a Bike, Lidl-Trek en Soudal-Quick Step het tempo weer op te krikken, maar vluchters Muñoz en De Bod wisten hun huid wel duur te verkopen.

Met nog dertig kilometer te gaan, bedroeg hun voorsprong nog altijd anderhalve minuut. De sprintersteams hadden het beste echter voor het laatst bewaard en dus kwam de meute snel dichterbij. Een hergroepering leek onvermijdelijk en die kwam er ook op op net iets minder dan vijf kilometer van het einde, vlak voor het opdraaien van de Capo Mele. Dit bleek voor Ganna het sein om naar voren te schieten en de gashendel volledig open te draaien. De Italiaanse tempobeul sloeg meteen een mooi gaatje en begon ook met voorsprong aan de afdaling.

Ganna springt weg op de Capo Mele – foto: Cor Vos

Ganna kiest voor de aanval, maar Milan wint
Enkele renners probeerden nog wel naar de ontketende Ganna te springen, maar de stoomlocomotief uit Verbania was niet van plan om nog stil te vallen. De koploper had alleen de pech dat er nog op tijd een goed georganiseerde achtervolging op gang kwam en dus werd Ganna in de laatste kilometer toch weer ingerekend. Het laatste woord was dus toch aan de sprinters. Met een bijzonder knappe lead-out wist Simone Consonni zijn sprinter Jonathan Milan in positie af te zetten.

Milan wist het werk van zijn ploegmaat vervolgens met verve af te ronden, want in een lange sprint op hoge snelheid bleef hij Kaden Groves en Phil Bauhaus duidelijk voor. Olav Kooij deed ook mee om de zege, maar beschikte niet over de snelheid en moest zo genoegen nemen met de vierde plaats. De ritwinnaar van maandag, Merlier, werd dit keer vijfde. Tadej Pogacar kwam veilig in de buik van het peloton over de streep en blijft leider.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
8 mei 2024 10:27
Pfoe, fenomenale sprint van Milan, wat een power, wat een beest. Hij sprint mannen als Kooij en Merlier hier terug naar af en dat zijn toch geen kleintjes. Zie hem graag bezig; benieuwd wat hij in de toekomst nog kan in de iets vlakkere kassei-klassiekers als Wevelgem, Roubaix en Kuurne.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.