Giro 2024: Jonathan Milan verslaat bestrafte Tim Merlier in elfde etappe, val Fabio Jakobsen
foto: Cor Vos
woensdag 15 mei 2024 om 16:45

Giro 2024: Jonathan Milan verslaat bestrafte Tim Merlier in elfde etappe, val Fabio Jakobsen

Jonathan Milan heeft de elfde etappe van de Giro d’Italia 2024 gewonnen, na een sprintduel met Tim Merlier. De grote Italiaan van Lidl-Trek wachtte in de massasprint op het juiste moment en wist met een stevige sprint Merlier nog te passeren. Uiteindelijk werd Kaden Groves en niet Merlier, omdat de Belg een gevaarlijke manoeuvre maakte in de sprint. Fabio Jakobsen sprintte voor het eerst mee, maar kwam in de nervositeit ten val. Tadej Pogačar behoudt zijn roze trui.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De dag van de elfde etappe begon met – alweer – slecht nieuws voor Visma | Lease a Bike. Na de opgave van Olav Kooij van dinsdag moest ook klassementskopman Cian Uijtdebroeks afstappen vanwege ziekte. Een flinke tegenslag voor de geel-zwarte formatie, dat daardoor onbevangen kon starten in de grotendeels vlakke rit van 207 kilometer van Foiana di Val Fortore naar Francavilla Al Mare.

In de eerste 70 kilometer lagen nog meerdere hoogtemeters, onder meer met de beklimming van Pietracatella (7,8 km aan 5,7%). In die fase gebeurde echter niets bijzonders in het peloton, want al vroeg na het beginsignaal reden drie vluchters weg. Visma | Lease a Bike had niets meer te verliezen en schoof Edoardo Affini en Tim van Dijke mee in de ontsnapping. Zij reden met Thomas Champion van Cofidis weg en kregen nooit meer dan drie minuten voorsprong van het peloton.

Van Dijke (links) en Affini (rechts) in de kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Nooit meer dan drie minuten
Het waren de sprintersploegen van vooral Lidl-Trek en Soudal Quick-Step die meteen het heft in handen namen en de kopgroep niet te ver lieten wegrijden. Later staken ook de teams van Alpecin-Deceuninck en Jayco AlUla een helpende hand toe in de achtervolging. Toen Affini, Van Dijke en Champion voor het eerst de kustlijn bereikten, op ongeveer 100 kilometer van de finish, was het verschil zelfs gezakt tot onder de minuut.

Een massasprint stond in de sterren geschreven. Ook voor Fabio Jakobsen, die de openingsfase goed doorstond en zich mocht voorbereiden op zijn eerste echte sprintkans van deze ronde. dsm-firmenich PostNL draaide weliswaar niet mee aan kop van het peloton. Daar ging het hard, want op 35 kilometer van de finish werden Affini, Van Dijke en Champion al in de kraag gevat. Dat was vlak voor de bonificatiesprint, waar Geraint Thomas verrassend twee seconden pakte. De andere favorieten waagden zich niet aan de sprint.

foto: Cor Vos

Razendsnelle finale en veel nervositeit
Het tempo lag hoog, mede door de wind die langs de kust in het voordeel stond van het peloton, en de renners reden voor het snelste tijdschema. Wat de slotfase interessant maakte, was dat de renners ruim drie kilometer voor de streep een U-bocht maakten en dus met stevige tegenwind gingen sprinten.

Maar dan moest het wel een sprint worden. Andrea Piccolo werd na een aanvalspoging snel gegrepen en in de hectiek gingen Felix Großschartner en Kevin Vermaerke onderuit in de voorfinale. Daarna werden meerdere treintjes gevormd in de finale, enerzijds voor de sprinters en anderzijds om de klassementsman uit de problemen te houden. Dat verliep allemaal zonder grote problemen, ook in die U-bocht.

Milan heeft de juiste timing, Jakobsen hard onderuit
Timing was het sleutelwoord in de slotkilometers langs de kustlijn van Francavilla Al Mare. Alpecin-Deceuninck begon op kop aan de laatste kilometer, maar Kaden Groves was zijn trein kwijt. Daardoor was de organisatie wat weg en uiteindelijk nam Soudal Quick-Step het over in dienst van Merlier. De Belg wachtte lang, maar begon alsnog als eerste aan zijn sprint op 200 meter. Dat bleek te vroeg, want Jonathan Milan sprintte met overmacht naar de winst.

Merlier en Groves kwamen als tweede en derde over de streep, maar ruim een half uur na de finish werd Merlier uit de top van de uitslag gehaald. Doordat hij van zijn lijn afweek en daarbij Juan Sebastián Molano hinderde, werd hij gedeklasseerd en teruggezet in de uitslag.

In de achtergrond leek Fabio Jakobsen voor het eerst weer mee te kunnen sprinten, maar hij belandde in de drukte en ging onderuit omdat een renner van Intermarché-Wanty voor hem onderuit ging. Jakobsen kon hem niet meer ontwijken en viel hard op zijn rug.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.