Giro 2024: Laatste bergrit over Monte Grappa in gevaar door extreme wateroverlast?
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
woensdag 22 mei 2024 om 07:50

Giro 2024: Laatste bergrit over Monte Grappa in gevaar door extreme wateroverlast?

De 107e Giro d’Italia zal komende zondag eindigen in Rome, maar de apotheose zal één dag eerder plaatsvinden op weg naar Bassano del Grappa. Althans, dat is toch het plan. Door de extreme regenval van de voorbije dagen in het noorden van Italië is het maar de vraag of de laatste bergrit kan doorgaan.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Over het weer viel in de eerste twee weken van de Giro d’Italia nog weinig te klagen, maar de weergoden lijken de renners en Giro-organisatie inmiddels niet meer zo gunstig gezind. Door sneeuw, ijskoude regen en extreme temperaturen zag RCS Sport zich dinsdag al genoodzaakt om de zestiende etappe naar Santa Cristina flink in te korten, door de Umbrailpas uit het parcours te halen.

En de Giro-organisatie moet wellicht weer naar de tekentafel, maar nu voor de op-een-na-laatste etappe. Het idee is om de renners op zaterdag te laten koersen van Alpago naar Bassano del Grappa. In een rit over 184 kilometer volgen liefst twee passages van de gevreesde Monte Grappa (18,1 km aan 8,1%), gevolgd door een afdaling richting de finish in Bassano del Grappa.

Een probleem: de regio Veneto in het noorden van Italië is getroffen door een tweede grote overstroming in één week tijd. Rivieren in de gebieden rond Vicenza, Padua (de finishplaats van de achttiende etappe) en Bassano del Grappa kunnen het water niet meer opvangen en zo staan de straten volledig blank. Op beelden die op social media circuleren, is te zien dat dit het geval is in enkele dorpen rond Bassano del Grappa.

Bessica di Loria

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.