Giro 2024: Movistar mikt op ritzeges met drie Colombiaanse kopmannen
foto: Cor Vos
maandag 29 april 2024 om 11:34

Giro 2024: Movistar mikt op ritzeges met drie Colombiaanse kopmannen

Nairo Quintana, Einer Rubio en Fernando Gaviria zijn de blikvangers in de selectie van Movistar voor de Giro d’Italia. Quintana won de Giro in 2014, maar zal tien jaar later jagen op dagsucces. Gaviria hoopt uiteraard te scoren in de sprints.

Quintana ging in Ronde van Cataloniee twee keer tegen het asfalt. Hij hield geen breuken over aan die valpartijen, maar gaf na zijn laatste schuiver wel op. Hij bleek last te hebben van een vrijwel volledig scheur van het voorste sterno-claviculaire ligament in zijn rechterarm. Oftewel: een vrijwel volledig scheur van het gewricht dat het borstbeen verbindt met het sleutelbeen. Om die reden schrapte hij de Ronde van het Baskenland en Tour of the Alps van zijn programma.

Zijn herstel verliep echter goed en dus bevestigde Quintana reeds zijn deelname aan de komende Ronde van Italië. Het is exact tien jaar geleden dat hij de Giro wist te winnen. In 2017 werd hij na een spannende strijd ook nog eens tweede in het eindklassement, na Tom Dumoulin, maar Quintana laat zijn klassementsambities voor de komende editie varen. “Het plan is om op jacht te gaan naar ritoverwinningen in de bergen”, tekende persbureau EFE vorige week op uit de mond van Quintana.

Rubio, Gaviria en meer interessante namen
Quintana is niet de enige renner die Movistar ritzeges kan bezorgen. Einer Rubio wist vorig jaar nog een bergrit te winnen in de Giro en lijkt ook een kanshebber voor de blauwe bergtrui. Fernando Gaviria heeft al vijf Giro-etappes op zijn naam staan, al dateren vier van die zeges van 2017, toen hij ook de paarse puntentrui pakte. In 2019 won hij ook nog een rit.

Movistar beschikt verder over Pelayo Sánchez en Albert Torres, die beiden vorm toonden in de voorbije Vuelta Asturias. Verder zijn Lorenzo Milesi, Davide Cimolai en Will Barta erbij. Laatstgenoemde won begin februari nog op indrukwekkende wijze de slotrit van de Ronde van Valencia. Na een lange solo bleef de Amerikaan toen het peloton nipt voor.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.