Giro 2024: Na gemiste sprintkans wijzen andere teams vooral naar tactiek Alpecin-Deceuninck
foto: Cor Vos
woensdag 8 mei 2024 om 18:19

Giro 2024: Na gemiste sprintkans wijzen andere teams vooral naar tactiek Alpecin-Deceuninck

“Het was niet de beste tactiek van Alpecin om zo hard te gaan op de klim.” Was getekend rozetruidrager Tadej Pogačar in zijn flashinterview na afloop van de vijfde etappe van de Giro d’Italia. En de klassementsleider was niet de enige die vraagtekens zette bij de tactiek van de ploeg van Kaden Groves in de etappe naar Lucca. Volgens meerdere renners bleef daardoor de kopgroep vooruit en won Benjamin Thomas.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Pogačar sprak met een smalende glimlach over de koerswijze van Alpecin-Deceuninck. “Zij konden de vlucht niet meer terugpakken daarna”, voegde hij er nog aan toe. Tim Merlier sloot zich daarbij aan, al noemde hij de naam van zijn oude werkgever niet. “Ik heb sommige vreemde tactieken gezien, en dan zie je dat zoiets gebeurt. Als je niet goed gaat samenwerken, dan blijft die lange ontsnapping natuurlijk vooruit.”

“Sommige ploegen hadden daar de tactiek om andere sprinters te lossen. Daarmee hebben ze onze hele ploeg doodgeknepen”, aldus de sprinter van Soudal Quick-Step, die achtste werd in Lucca, op de ploegkanalen.

Ook Lidl-Trek greep naast de ritzege. Die ploeg reed lange tijd op kop voor Jonathan Milan, die de pelotonsprint won maar – achter de vier vluchters – slechts vijfde werd. Zijn ploegmaat Edward Theuns weet wel waar het aan ligt. “Er ging een prima kopgroep weg aan het begin, maar Alpecin-Deceuninck had een speciaal plan om het zwaar te maken op de klimmetjes. Ik weet niet of dat het beste plan was”, lacht Theuns bij Eurosport. “Een vreemde tactiek, maar het is hun goed recht.”

“Iedereen komt in vorm naar de Giro”, gaat hij verder. “Dus het is niet makkelijk om renners te lossen op een lopende klim als deze. Daardoor was er ook een tijdje geen vlucht, en reden daarna vier sterke renners weg op 70 kilometer van de meet. Op dit parcours moet je dan snel reageren. Dat deden wij wel, we namen het heft in handen. Aan het einde kwamen nog meer ploegen, maar toen was het al te laat. Het is jammer, want het is een gemiste kans.”

Kaden Groves: “Gok dat vluchters ook beetje hulp van de motoren kregen”
Jimmy Janssens was een van de renners van Alpecin-Deceuninck die het tempo hoog legde op de Passo del Bracco. “Het was een zware dag”, zei hij na afloop tegen Eurosport. “We probeerden het lastig te maken op de klimmetje om de zware sprinters te lossen. Maar we hadden geen geluk daar. […] Misschien hadden we in de finale wat renners te weinig om het gat nog te dichten.”

“We hebben veel energie gebruikt in het begin en dat heeft ons wel wat mensen gekost in de slotfase om de ontsnapping terug te halen. De vluchters reden heel hard, ik gok ook met een beetje hulp van de motoren. Deze etappes zitten er zo nu en dan tussen”, zuchtte Kaden Groves bij Eurosport. “De vlucht was erg sterk en ze hadden ook nog rugwind, maar wij hadden ons plan. Dat ging in de openingsfase goed, helaas raakten we elkaar kwijt in de finale. Maar de zege was toch al weg…”

In de sprint van het peloton, om de vijfde plaats, deed Groves uiteindelijk niet mee om de ereplaatsen. Hij kwam pas als vijftiende over de meet.

Het peloton kwam te laat – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.