Giro 2024: Totale chaos door sneeuwval, start etappe 16 uitgesteld
Sneeuw op de Umbrailpas - foto: Joris Knapen
dinsdag 21 mei 2024 om 11:22

Giro 2024: Totale chaos door sneeuwval, start etappe 16 uitgesteld

Update De zestiende etappe van de Giro d’Italia gaat niet over Umbrailpas. Er was lang onduidelijkheid over de route van de rit, maar de RCS heeft inmiddels besloten dat de pas vanwege de extreme weersomstandigheden uit de route gehaald zal worden. De renners zullen om 14.25 uur vanuit Lasa van start gaan voor een rit van 118,4 kilometer.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Bovenop de Umbrailpas werden al sneeuw, ijskoude regen en extreme temperaturen verwacht. De ploegen lieten daarop unaniem weten niet te zullen starten in de zestiende etappe, tenzij de pas uit het parcours zou worden gehaald, aldus rennersvakbond CPA eerder vandaag.

De Rai meldde vanochtend dat organisator RCS waarschijnlijk van plan was toe te geven aan de wensen van de CPA en de ploegen, maar Eurosport kwam later met het bericht dat de rit weldegelijk zou beginnen in Livigno, zoals oorspronkelijk gepland. Het peloton gaat geneutraliseerd naar de top van de Umbrailpas, waar de renners zich om kunnen kleden, klonk het. Vervolgens zou dan het officiële startsein worden gegeven.

Starten in Spondigna
Inmiddels is naar buiten gebracht dat de Umbrailpas weldegelijk geschrapt wordt. Eerst was het idee om de renners te laten starten Livigno, waarna ze via een tunnel geneutraliseerd naar Munt La Schera zouden rijden. De officiële start zou dan plaatsvinden bij Prato allo Stelvio. Uiteindelijk is er echter voor gekozen om de renners per auto’s te vervoeren naar Lasa. Daar zal om 14.25 uur begonnen worden aan een rit van 118,4 kilometer.

Lasa ligt aan de andere kant van de Umbrailpas. Oorspronkelijk zou het peloton deze plaats passeren na 87,5 van de geplande 206 kilometer. Er resteren na de start dus nog 118,4 kilometer, waarvan de eerste 83 kilometer vlak of in dalende lijn zijn. Daarna wachten nog de Passo Pinei (23,4 km aan 4,7%) en de slotklim naar Santa Cristina (7,6 km aan 6,1%).

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.