Giro 2024: Renners weigerden te starten voor neutrale ronde door Livigno
foto: Cor Vos
dinsdag 21 mei 2024 om 13:44

Giro 2024: Renners weigerden te starten voor neutrale ronde door Livigno

Het was dinsdag chaos alom in Livigno, waar de zestiende etappe van de Giro d’Italia eigenlijk van start had moeten gaan. Nadat de Umbrailpas vanwege de extreme weersomstandigheden uit de route werd gehaald, was het idee om de renners nog wel neutraal te laten vertrekken vanuit Livigno. De renners weigerden dat echter, meldt organisator RCS.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Enkele minuten voor de starten, verslechterden de weersomstandigheden verder en dus besloot het bestuur terug te vallen op optie 3: het neutraliseren van de rit tot een punt waar de organisatie wel weer de veiligheid van de renners kon garanderen”, schrijft RCS in een persbericht. “Op de meeting van vandaag, kwamen we tot de overeenkomst dat de koers zou vertrekken vanuit Livigno met een stadsparade.”

Uiteindelijk zou dit echter niet gebeuren. “Ondanks een handdruk tussen de verschillende partijen, kwamen de renners niet opdagen bij de start in Livigno”, klinkt het.

Starten in Lasa
Daarop werd besloten de renners per auto te verplaatsen naar Lasa, aan de andere kant van de Umbrailpas. Daar zal om 14.25 uur begonnen worden aan een rit van 118,4 kilometer. Oorspronkelijk zou het peloton Lasa passeren na 87,5 van de geplande 206 kilometer. Er resteren na de start dus nog 118,4 kilometer, waarvan de eerste 83 kilometer vlak of in dalende lijn zijn. Daarna wachten nog de Passo Pinei (23,4 km aan 4,7%) en de slotklim naar Santa Cristina (7,6 km aan 6,1%).

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.