Giro 2024: Tadej Pogacar na eindwinst op gelijke hoogte met Gaul, Bobet en Fignon
foto: Cor Vos
maandag 27 mei 2024 om 16:02

Giro 2024: Tadej Pogacar na eindwinst op gelijke hoogte met Gaul, Bobet en Fignon

Tadej Pogacar kroonde zich zondag in Rome tot eindwinnaar van de Giro d’Italia 2024. De 25-jarige Sloveen won zijn derde grote ronde en daarmee komt hij op gelijke hoogte met onder meer Charly Gaul en Laurent Fignon. Pogacar heeft echter nog wel wat werk voor de boeg, wil hij Eddy Merckx nog evenaren of zelfs verbeteren.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Pogacar reed in zijn carrière tot dusver zes grote rondes en wist drie keer de eindzege naar zich toe te trekken. De renner van UAE Emirates won in het coronajaar 2020 met de Tour de France zijn eerste grote ronde, na een memorabele ontknoping in de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles. Een jaar later wist hij zijn Tourtitel met succes te verdedigen en afgelopen zondag kwam daar dus een derde grote ronde bij met de Giro d’Italia.

Daarmee fietst Pogacar zich in een fraai rijtje, bestaande uit Carlo Galetti, Philippe Thys, Giovanni Brunero, Fiorenzo Magni, Louison Bobet, Laurent Fignon, Pedro Delgado en Greg LeMond. Deze kampioenen van weleer wisten in hun carrière ook drie grote rondes te winnen.

Pogacar hoopt in de komende Tour de France (29 juni-21 juli) ook als winnaar uit de strijd te komen. Mocht de Sloveen erin slagen om de Tour te winnen en de dubbel (Giro-Tour in één seizoen) te realiseren, dan komt hij op gelijke hoogte met zijn landgenoot Primoz Roglic, Tony Rominger, Robert Heras en Vincenzo Nibali. Deze coureurs vormen een select clubje van viervoudige groterondewinnaars.

Maar Pogacar is er dan nog lang niet, want op de ranglijst van groterondewinnaars prijken nog heel wat namen. De Italiaanse wielerlegendes Gino Bartali, Felice Gimondi en Alfredo Binda (vijf grote rondes) zijn de volgende namen op de lijst. Nog succesvoller zijn Fausto Coppi, Miguel Induraín, Alberto Contador en Chris Froome (zeven grote rondes).

Drie renners waren tijdens hun carrière nog succesvoller op rondegebied. We hebben het dan over Jacques Anquetil, Bernard Hinault en Eddy Merckx, niet toevallig drie renners die vijf keer de Tour de France wisten te winnen. Anquetil won in zijn loopbaan acht grote rondes, Hinault tien maar de meest succesvolle renner is – hoe kan het ook anders – Eddy Merckx. De Kannibaal won in een tijdspanne van amper zes jaar (1968-1974) liefst elf grote rondes.

Ranglijst van groterondewinnaars

11 – flag-be Eddy Merckx (5x Giro, 5x Tour, 1x Vuelta)

10 – flag-fr Bernard Hinault (3x Giro, 5x Tour, 2x Vuelta)

8 – flag-fr Jacques Anquetil (2x Giro, 5x Tour, 1x Vuelta)

7 – flag-es Miguel Induraín (2x Giro, 5x Tour)
7 – flag-gb Chris Froome (1x Giro, 4x Tour, 2x Vuelta)***
7 – flag-it Fausto Coppi (5x Giro, 2x Tour)
7 – flag-es Alberto Contador (2x Giro, 2x Tour, 3x Vuelta)*

5 – flag-it Gino Bartali (3x Giro, 2x Tour)
5 – flag-it Felice Gimondi (3x Giro, 1x Tour, 1x Vuelta)
5 – flag-it Alfredo Binda (5x Giro)

4 – flag-it Vincenzo Nibali (2x Giro, 1x Tour, 1x Vuelta)
4 – flag-ch Tony Rominger (1x Giro, 3x Vuelta)
4 – flag-si Primoz Roglic (1x Giro, 3x Vuelta)***
4 – flag-es Roberto Heras (4x Vuelta)**

3 – flag-si Tadej Pogacar (1x Giro, 2x Tour)***
3 – flag-be Philippe Thys (3x Tour)
3 – flag-fr Louison Bobet (3x Tour)
3 – flag-us Greg LeMond (3x Tour)
3 – flag-fr Laurent Fignon (1x Giro, 2x Tour)
3 – flag-lu Charly Gaul (2x Giro, 1x Tour)
3 – flag-es Pedro Delgado (1x Tour, 2x Vuelta)
3 – flag-it Carlo Galetti (3x Giro)
3 – flag-it Giovanni Brunero (3x Giro)
3 – flag-it Fiorenzo Magni (3x Giro)

* De eindzeges van Contador in de Tour de France van 2010 en de Giro d’Italia van 2011 zijn geschrapt vanwege een schorsing, na een positieve test op het verboden middel clenbuterol.

* Heras raakte na een dopingschorsing zijn zege in de Vuelta van 2005 kwijt, maar de klimmer besloot een rechtszaak aan te spannen tegen de Spaanse wielerbond. De rechter stelde Heras uiteindelijk in het gelijk en dus kreeg de Spanjaard de eindzege weer terug. De reden daarvoor was dat het dopingonderzoek onzorgvuldig was verlopen. Zo zouden de dopingstalen te laat zijn overgedragen en niet op de juiste temperatuur zijn bewaard.

*** Deze renners zijn momenteel nog actief.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.