Giro 2024: Tadej Pogacar sprint op Prati di Tivo met overmacht naar derde ritzege
foto: Cor Vos
zaterdag 11 mei 2024 om 16:50

Giro 2024: Tadej Pogacar sprint op Prati di Tivo met overmacht naar derde ritzege

Tadej Pogacar heeft zijn derde ritzege in deze Giro d’Italia geboekt. De Sloveen liet het op Prati di Tivo, de laatste beklimming van de achtste etappe, op een sprint aankomen en maakte het schijnbaar moeiteloos af. Cian Uijtdebroeks en Thymen Arensman finishten in het eerste groepje.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Nadat op dag twee al bergop werd gefinisht,  was het wachten tot dag acht voor de eerste échte bergetappe van de Giro d’Italia. De etappe kende drie gecategoriseerde beklimmingen, waaronder de Prati di Tivo (14,6 km aan 7%). Op deze klim was na 152 kilometer de eindstreep getrokken. Christophe Laporte hoefde daar niet meer omhoog: de Europees kampioen ging niet van start, omdat hij nog teveel last had van een val in rit vijf.

Koers in de eerste kilometers!
Het was oorlog in de openingsfase van de rit. Het halve peloton wilde in de vlucht van de dag zitten en dus zagen we op het eerste, ongecategoriseerde klimmetje al verschillende uitvalspogingen. Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost) en Ewen Costiou (Arkéa-B&B Hotels) sloegen een gaatje, maar aan de voet van de Forca Capistrello (16,3 km aan 5,6%), de eerste gecategoriseerde klim, zat alles nog op een zakdoek.

Tijdens de eerste hellende kilometers kreeg een zeer grote kopgroep echter wat meer ruimte. Hierbij onder meer Romain Bardet, Nairo Quintana, Jhonathan Narváez, Michael Storer en Julian Alaphilippe. Die laatste plaatste twee tussenversnellingen, waardoor de kopgroep uiteenspatte. Vanuit het uitgedunde gezelschap reden Steinhauser, Simon Geschke en Bardet (de bestgeklasseerde vooraan) vervolgens weg. Valentin Paret-Peintre wist in het tweede deel van de klim ook nog aan te sluiten.

Romain Bardet koos de aanval – foto: Cor Vos

Kopgroep van veertien
De vier kwamen met een halve minuut voorsprong op de eerste achtervolgers, Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) en Alessandro Verre (Arkéa-B&B Hotels), over de top van de Forca Capistrello. Niet veel verder volgden Narváez en Alaphilippe, die weer een handvol seconden hadden op Storer, Quintana, Pelayo Sánchez (Movistar), Alessandro De Marchi (Jayco AlUla), Martin Marcellusi (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè) en Henok Mulubhran (Astana Qazaqstan).

Na de afdaling van de Forca Capistrello kwamen de verschillende groepjes vooraan samen. We kregen zo een vroege vlucht van veertien renners. Het peloton, waar UAE Emirates het tempo bepaalde, hield de aanvallers nadien erg kort. Meer dan tweeenhalve minuut kregen ze niet, waardoor het roze van Pogacar nooit in gevaar kwam. Bardet stond immers al op meer dan vijf minuten.

UAE Emirates controleerde – foto: Cor Vos

Prati di Tivo
Op 45 kilometer van de finish hadden de aanvallers nog maar iets meer dan één minuut. Het leidde op de Passo Capannelle (8.1km à 4.7%), de voorlaatste beklimming van de dag, tot wat onrust. Maar de rust keerde weder en de aanvallers liepen zelfs weer iets verder uit. Aan de voet van Prati di Tivo was hun voorsprong echter nog minimaal: minder dan een halve minuut. Voor Valentin Paret-Peintre was dat geen reden om het op te geven. De frêle klimmer liet zijn medevluchters achter en verweerde zich kranig tegenover de groep der favorieten.

Die groep dunde trouwens al aardig uit. Onder meer Juan Pedro López, Luke Plapp en Alexey Lutsenko – vorige maand nog winnaar op Prati di Tivo in de Giro d’Abruzzo – moesten vroeg op de klim al passen. Valentin Paret-Peintre bleef ondertussen dapper doordoen, maar op vier kilometer van het einde vatte het door Rafal Majka aangevoerde pelotonnetje de Fransman in de kraag. Majka bleef vervolgens tempo houden, waardoor niemand aan kon vallen. Ook Pogacar zelf wachtte voorlopig af.

Pogacar veruit de snelste
Het was uiteindelijk Antonio Tiberi die het bal opende, op een kleine twee kilometer van de streep. Pogacar sprong naar het wiel, net als Cian Uijtdebroeks, Einer Rubio, Ben O’Connor, Daniel Felipe Martínez, Geraint Thomas en uiteindelijk ook Thymen Arensman. De Nederlander plaatste meteen nadat hij aansloot een aanval. Pogacar liet hem echter niet gaan en reageerde vervolgens ook op een tweede uitvalspoging van Tiberi, een aanval van Storer en nog een demarrage van Arensman.

Arensman besloot daarna tempo te maken voor Geraint Thomas, maar vanuit de achterhoede kwam Majka nog een keer terug. Hij deed een uitgeleide voor Pogacar, die in de sprint geen kind had aan de concurrentie. Hij won afgetekend. Martínez was best of the rest en eindigde als tweede, voor O’Connor. Cian Uijtdebroeks (zevende) en Thymen Arensman (achtste) finishten ook in de top-tien.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.