Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 14 tijdrit naar Desenzano del Garda – Prooi voor Filippo Ganna?
foto: Cor Vos
Mark de Graaf
Youri Coudron
zaterdag 18 mei 2024 om 08:05

Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 14 tijdrit naar Desenzano del Garda – Prooi voor Filippo Ganna?

Op dag veertien van de Giro d’Italia staat de tweede individuele tijdrit van de Giro d’Italia op het programma. Het parcours, dat finisht aan het Gardameer, is in tegenstelling tot de eerste tijdrit nagenoeg vlak. De pure hardrijders zullen deze rit hebben omcirkeld. Wie verslaat Filippo Ganna én wat doen de klassementsmannen in de race tegen de klok?

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Net als op de zevende dag staat er, op zaterdag 18 mei, een individuele tijdrit op het programma. De 31 kilometer lange race tegen de klok is een vlakke lus van Castiglione Delle Stiviere naar Desenzano Del Garda. Door het ontbreken van een beklimming, is de tijdrit nog meer op het lijf geschreven van de pure hardrijders.

De startplaats van de veertiende etappe is Castiglione Delle Stiviere. Hoewel de gemeente meer dan 20.000 inwoners telt en exact tussen grote steden als Brescia en Verona in ligt, werd de stad nooit eerder opgenomen in een Giro-parcours. Brescia en Verona waren wel vaak onderdeel van het Giro-parcours; die steden werden respectievelijk 36 en 41 keer gepasseerd in een etappe van de Ronde van Italië.

Vanaf de startplaats wordt via een ruime lus naar de aankomst in Desenzano Del Garda gereden. Tussentijdsmetingen zullen na 7,8 kilometer (in Solferino) en na 23,2 kilometer (in Torre di San Martino) plaatsvinden. Door de weinige hoogtemeters zullen de renners vanaf de start de gashendel volledig opendraaien. Grote kans dus dat de tussenstanden bij de metingen onderweg een goede voorspelling zullen zijn voor de daguitslag.

Aankomstplaats Desenzano Del Garda was eenmaal eerder onderdeel van een Giro-parcours. In 1971 was de gemeente aan het Gardameer startplaats in een individuele tijdrit over 28 kilometer. Italiaan Davide Boifava wist die dag tijdrijder Ole Ritter en alleskunner Felice Gimondi achter zich te houden. Boifava won in zijn carrière nog één andere tijdrit, dat was in 1969 in de Italiaanse rittenkoers Cronostaffetta.

Desenzano Del Garda is tevens de geboorteplaats van Sonny Colbrelli. De rappe eendagscoureur moest in 2022 noodgedwongen stoppen door een hartritmestoornis. Dat de Italiaan problemen had aan zijn hart, kwam aan het licht na een etappe in de Ronde van Catalonië. Direct na de finish van de tweede rit stortte de voormalig Europees kampioen ineen.

Na het plaatsen van een pacemaker werd de wielrenner gedwongen te stoppen met het uitoefenen van professioneel wielrennen. In Italië is het namelijk niet toegestaan om als topsporter met pacemaker actief te zijn in wedstrijden. Colbrelli werd in het voorlaatste jaar van zijn carrière Europees kampioen, door in zijn thuisland in een sprint af te rekenen met Remco Evenepoel.

Colbrelli klopt Vermeersch en Van der Poel in de natte oktobereditie van Parijs-Roubaix in 2022 – foto: Cor Vos

Toch zullen de meeste wielerliefhebbers Colbrelli herinneren aan zijn heroïsche en onverwachte overwinning in de natte Parijs-Roubaix van 2021. De aan het Gardameer geboren renner wist bij zijn debuut in het Franse monument te winnen van een sterke Mathieu van der Poel en een verrassende Florian Vermeersch.

De veertiende etappe in de Giro gaat hoogstwaarschijnlijk een minder heroïsche wedstrijd worden. Maar net als in de Parijs-Roubaix van 2021 zullen de ogen gericht zijn op een Italiaan. Weet Filippo Ganna de vlakke tijdrit bij het Gardameer te winnen, of gaat iemand anders ervandoor met de ritzege?

Zaterdag 18 mei, Etappe 14: Castiglione Delle Stiviere – Desenzano del Garda (31,2 km)
Start eerste renner: 13.20 uur
Finish eerste renner: rond 13.55 uur

Start laatste renner: 16.35 uur
Finish laatste renner: tussen 17.05 en 17.10


Favorieten

Deze zaterdag barst een uiterst belangrijk weekend los in de strijd om de roze trui in deze Giro d’Italia. Waar zondag de klassementsmannen een monsterlijke bergetappe wacht, zullen zij op zaterdag getest worden in een race tegen de klok. Het is voor de tweede keer deze Giro dat de tijdritfiets van stal gehaald kan worden. In de eerste chronoproef richting Peruga was het Tadej Pogacar die de concurrentie aan flarden reed op het laatste klimmetje. Liefst een dikke minuut wist de Sloveen bergop goed te maken op tijdritkanon Filippo Ganna.

De concurrentie kan deze zaterdag dan ook opgelucht ademhalen, wanneer men naar het parcours kijkt. Geen klimmetjes of andere rare fratsen. Het is rechttoe rechtaan stampen op de pedalen. En dat voor een dikke dertig kilometer lang. Voor de tijdrit richting Desenzano del Garda richten we het vizier dan ook op de pure hardrijders. Waar één man er met kop en schouder bovenuit lijkt te steken.

Wie anders dan Filippo Ganna kunnen wij in deze tweede tijdrit de favorietenrol toebedelen. De Italiaanse motor liet in de zevende etappe zien dat hij op het vlakke ongenaakbaar is en pakte aan het tweede tussenpunt – na 34 vlakke kilometers – een voorsprong van veertig seconden op nummer twee Thymen Arensman. Waren zijn concurrenten zich aan het sparen voor de slotklim? Of was Pippo simpelweg niet te volgen?

Perugia - Italy - cycling - cyclisme - radsport - wielrennen - Filippo Ganna (ITA - INEOS Grenadiers) pictured during Giro d'Italia 2024 - stage 7 - Foligno - Perugia 40,6 km ITT - 10/05/2024 - Photo: Ivan Benedetto//SCA/Cor Vos © 2024

Filippo Ganna, favoriet voor de dagzege? – foto: Cor Vos

Hoe dan ook was Ganna met zijn tweede plek in de eerste tijdrit van de Giro zeker niet tevreden. De hardrijder wilde na afloop niet voor de camera verschijnen. Daarbovenop maakte Pogi het in de onderlinge strijd tussen de Italiaan en de Sloveen 7-4, wel nog altijd in het voordeel van Ganna. Revanche is het woord dat dus al snel naar boven komt. Een getergde Ganna in een vlakke tijdrit in eigen land? Die lijkt haast niet te kloppen.

Toch gaan de nodige renners een poging wagen deze sterke beer uit de hot seat te houden. Van één van hen is de naam al gevallen: Tadej Pogacar. De Sloveen moest eerder deze Giro op het vlakke dus flink wat toegeven op Ganna én zal deze zaterdag wellicht al met een schuin oog naar zondag kijken. Ook dan moet de Sloveen er staan. Verder heeft Pogi aangegeven dat deze tijdrit hem minder goed ligt. Onder het mom van ‘wat geloven we nog’ plaatsen wij Pogacar desondanks nog steeds hoog in onze sterrenverdeling. Als de Sloveen het op de heupen krijgt, is hij tot de meest wonderlijke dingen in staat.

Tadej Pogacar won op overtuigende wijze de eerste tijdrit van deze Giro – foto: Cor Vos

Daarnaast zou de grootste concurrentie voor Ganna zomaar uit de eigen ploeg kunnen komen. In de tijdrit richting Perugia bezette INEOS Grenadiers namelijk tot aan de laatste renner de plekken één, twee én drie in de daguitslag. Enkel Pogi kwam er nog overheen. De nummer drie en vier van die dag? Magnus Sheffield en Thymen Arensman. Beide heren behoorden niet alleen aan de meet tot de top-4, ook op het vlakke deel van de tijdrit zaten zij bij de beste vier. Kan INEOS Grenadiers ditmaal wel een een-twee-drietje realiseren?

Voorlopig hebben we ons met name gericht op de kanshebbers voor de dagzege, maar in deze tijdrit kunnen de klassementen ook weer eens flink worden opgeschud. Zo zullen mannen als Romain Bardet (6e), Lorenzo Fortunato (7e), Einer Rubio (9e) en Michael Storer (12e) zich minder verheugen op deze zaterdag. Daarentegen zijn er andere mannen, die met een zeer duidelijk doel aan de start zullen staan. Zo ook Antonio Tiberi.

De 22-jarige Italiaan draagt sinds het uitvallen van Cian Uijtdebroeks de witte trui en zal die deze zaterdag maar wat graag willen verdedigen tegenover mannen als Filippo Zana en Thymen Arensman. Daarin is de man van Bahrain-Victorious helemaal niet kansloos. Tiberi is een uitstekende tijdrijder, waardoor hij zeker niet enkel naar beneden hoeft te kijken. Op een goede dag kan de Italiaan zomaar de 48 seconden richting Ben O’Connor overbruggen en opschuiven richting de vierde plek.

Perugia - Italy - cycling - cyclisme - radsport - wielrennen - Maximilian Schachmann (GER - BORA - hansgrohe) pictured during Giro d'Italia 2024 - stage 7 - Foligno - Perugia 40,6 km ITT - 10/05/2024 - Photo: Ivan Benedetto//SCA/Cor Vos © 2024

Schachmann werd in de tijdrit naar Perugia knap vijfde – foto: Cor Vos

Over goede dagen gesproken: Maximilian Schachmann kende op dag zeven van deze Giro een uitstekende dag op de tijdritfiets. De Duitser van BORA-hansgrohe eindigde als vijfde op slechts 1 minuut en 5 seconden van Filippo Ganna. Ik hoor u al denken: er zat een klimmetje op het einde, maar Schachmann wist op het vlakke ook al de vijfde tijd te noteren. Vlak de Duitser deze zaterdag dus niet uit.

Voor de overige favorieten richten we ons op de gekende mannen met een grote motor. Te beginnen met Mikkel Bjerg. De renner van UAE Emirates heeft deze Giro een weinig wisselend takenpakket. Het is tot nog toe veelal sleuren, sleuren en nog eens sleuren geweest voor de Deen. Op dagen als deze lijkt daar eindelijk verandering in te komen. Bjerg is een klasbak op de tijdritfiets en kan zo in deze Giro toch voor individuele kansen gaan. Zo zal hij hopen samen met zijn kopman het INEOS Grenadiers-feestje flink te verpesten.

Luke Plapp veroverde in de eerste tijdrit de witte trui – foto: Cor Vos

Andere namen die in het verleden hebben bewezen mee te kunnen dingen om het podium in een chronoproef zijn mannen als Luke Plapp en Benjamin Thomas. Beide heren voelen zich in een race tegen de klok als een vis in het water én kenden eerder deze Giro al succes. Waar de Fransman de vijfde rit richting Lucca op zijn naam schreef, veroverde de Australiër voor één dag de witte trui. Dit deed hij nota bene op de dag van de eerste tijdrit door die dag als zevende te eindigen. Met de vorm zit het bij deze heren dus wel goed.

Ten slotte doen we er goed aan ook de namen van Geraint Thomas en Daniel Felipe Martínez te noemen. Beide renners zijn uitstekende tijdrijders. Toch wist Thomas in de tijdrit naar Perugia niet compleet te overtuigen en moest Martínez het met name hebben van het deel bergop. Het is afwachten hoe zij zich staande zullen houden deze zaterdag. Verder noteren we ook de namen van Daan Hoole (Lidl-Trek), huidig U23-wereldkampioen Lorenzo Milesi, Will Barta (Movistar), Stefan de Bod, Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost), Josef Cerny (Soudal Quick-Step), Jan Tratnik, Tim van Dijke én Edoardo Affini (Visma | Lease a Bike).

Edoardo Affini kan een lichtpuntje zijn voor Visma | Lease a Bike deze Giro – foto: Cor Vos

Laatstgenoemde zit in de ploeg waar de laatste tijd de nodige klappen lijken te vallen. Een hardrijder als Affini zou zomaar op een dag als deze een lichtpuntje kunnen vormen in donkere dagen. De Italiaan wist in de tijdrit op dag zeven al in de top-20 te rijden, terwijl de klimmende meters hem absoluut niet liggen. Weet de Italiaan te scoren voor Visma | Lease a Bike?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Filippo Ganna
*** Tadej Pogacar, Magnus Sheffield
** Mikkel Bjerg, Maximilian Schachmann, Thymen Arensman
* Luke Plapp, Edoardo Affini, Benjamin Thomas, Antonio Tiberi


Weer en TV

De renners lijken deze zaterdag de dans te ontspringen wat het weer betreft, aangezien er na de tijdrit kans is op onweer. Overdag kunnen de renners echter in perfecte weersomstandigheden de tijdrit afwerken. Het kwik zal in de middaguren oplopen richting de 24 graden Celsius, zo meldt Weeronline. Verder blijft het droog en krijgt de zon alle ruimte om door te breken. Er staat een matige wind uit het zuidoosten.

De veertiende rit van de Giro d’Italia is van start tot finish live te zien bij Eurosport 1 en de online kanalen van Eurosport.nl en Discovery+. Bekijk alle tv-zenders en precieze uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.