Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 20 naar Bassano del Grappa – Alles of niets in zware Monte Grappa-bergrit
foto: Cor Vos
zaterdag 25 mei 2024 om 12:00

Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 20 naar Bassano del Grappa – Alles of niets in zware Monte Grappa-bergrit

De laatste reguliere etappe van de Giro d’Italia 2024 is een lastige bergetappe. Met twee beklimmingen van de Monte Grappa, een lange en loodzware berg, kan je als klassementsrenner nog veel tijd verliezen of goedmaken. Wie gaat de Giro winnen? Dat weten we na afloop van deze twintigste etappe.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De 184 kilometer lange voorlaatste etappe telt 4.200 hoogtemeters en trekt van Alpago naar Bassano del Grappa, dwars door de regio Veneto. Na een relatief vlakke aanloop wachten twee loodzware beklimmingen en lange afdalingen van een col in de Venetische Vooralpen van eerste categorie, voordat de renners de aankomstplaats van de dag bereiken.

Altimetria/Profile Stage 20 Giro d'Italia 2024

Vertrekplaats Alpago is voor de tweede keer in de geschiedenis passagestad in de Ronde van Italië. In 2016 organiseerde het kleine stadje namelijk ook het vertrek in een etappe van de Giro. Net als vandaag trokken de renners destijds ook de bergen in. Esteban Chaves wist die dag te zegevieren voor Steven Kruijswijk.

Vanaf de start loopt de route zuidwaarts richting het eerste obstakel(tje) van de dag. Na dertig kilometer bereiken de renners namelijk de Muro di ca’del Poggio. Het gaat hier niet om de (bijna) gelijknamige beklimming in het westelijker gelegen San Remo, maar om een muur van vierde categorie. De heuvel is slechts één kilometer lang maar kent wel een gemiddeld stijgingspercentage van 12,1 procent.

Planimetria/Map Stage 20 Giro d'Italia 2024

Na de beklimming van de steile Muro di ca’del Poggio is het 55 kilometer wachten tot het volgende obstakel met de eerste beklimming van de Monte Grappa. Tussendoor zijn in het plaatsje Possagno nog wel punten te verdienen. De beklimming brengt de renners tot een hoogte van 1.668 meter, is 18,2 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8,1 procent. Ondanks twee korte gedeeltes in dalende lijn, is de beklimming erg constant.

De berg van eerste categorie werd al viermaal eerder opgenomen in een Giro-parcours. In de honderdste editie van de Ronde van Italië stond de beklimming ook centraal in de voorlaatste etappe. Toen, in 2017, won Thibaut Pinot voor Ilnur Zakarin en Vincenzo Nibali. Tom Dumoulin verloor die etappe tijd in de strijd om het algemeen klassement, maar wist samen met mede-achtervolgers het verlies tot vijftien seconden te beperken.

Thibaut Pinot won de laatste Giro-rit over de Passo Grappa in 2017 – foto: Cor Vos

In de editie van dit jaar beklimt het peloton de Passo Grappa tweemaal vanuit Semonzo del Grappa. De herhaling van de berg zorgt ervoor dat renners weten wat er de tweede keer op hen te wachten staat. De top van de tweede beklimming ligt op 31 kilometer van de streep, vanaf daar is het dalen geblazen richting aankomstplaats Bassano del Grappa. In deze afdaling naar de finish toe ligt nog een tussensprint.

Zaterdag 25 mei, Etappe 20: Alpago – Bassano del Grappa (84 km)
Start: 11.40 uur
Finish: tussen 16.50 en 17.40 uur

Hoe laat zijn de belangrijke passages?
Top Muro Di Ca’ Del Poggio (4e categorie): tussen 12.30 en 12.40 uur
Tussensprint Possagno:
tussen 13.35 en 13.50 uur
Top Monte Grappa (1e categorie):
tussen 14.40 en 15.10 uur
Top Monte Grappa (1e categorie):
tussen 16.10 en 16.55 uur
Tussensprint bonificatieseconden:
tussen 16.25 en 17.10 uur


Favorieten

Het spreekt voor zich dat de mannen met stevige klimmersbenen het best tot hun recht zullen komen op de tweevoudige beklimming van de gevreesde Monte Grappa. Dan rest er nog de vraag of we daarvoor naar de klassementsrenners of de mannen van de vroege vlucht moeten kijken.

Er is één man die de sleutel in handen heeft om die beslissing eigenhandig te nemen. Dan gaat het natuurlijk over rozetruidrager en veelvraat Tadej Pogacar. We vermoeden dat die nog iets in petto heeft. Eerder liet Pogacar al optekenen dat etappe 19 volgens hem de laatste kans voor de vluchters zou kunnen zijn, en daar heeft hij ook een goede reden voor.

De Sloveen spreekt al sinds het begin van de Giro geregeld over deze etappe. Het maakt hem vaak niet uit hoeveel etappes hij wint, maar wel of hij het een mooie en iconische etappe vindt, die hij graag op zijn palmares wil. Wat de rit over de Monte Grappa betreft, was Pogi alvast enorm enthousiast. “Dat is echt een mooie etappe, die dan ook nog eens dicht bij Slovenië passeert”, klonk het eerder. Dat thuisvoordeel zou hem wel eens extra kunnen motiveren, en bovendien kan hij zijn ploegmaats voor de laatste keer aan het werk zetten. Zij hoeven zich niet te sparen voor de Tour de France, in tegenstelling tot Pogi zelf. Het is alleszins zeker dat Pogacar de kans krijgt om nog een zesde (!) ritzege te pakken, hij die zeker niet zal laten liggen.

Eén, twee, drie, vier, vijf… zes? – foto: Cor Vos

Is er iemand die hem in normale omstandigheden in dit peloton kan bekampen? Normaal niet. Zoals Visma | Lease a Bike-baas Richard Plugge het eerder deze week gepast omschreef: “Pas in de Tour de France zullen we de echte vorm van Pogacar kunnen zien.” In de Giro is er immers geen gelijke voor de Sloveen. De voorbije bergritten kwam Colombiaan Daniel Felipe Martinez (BORA-hansgrohe) het dichtste in de buurt, vandaar dat hij ook de dichtste uitdager van de roze man in het algemeen klassement is. De kans dat Martinez zelf zal aanvallen schatten we klein in, omdat hij vooral zijn plekje wil verdedigen. Hij stond immers nog nooit op het podium in een grote ronde, net als Ben O’Connor (Decathlon AG2R).

Wat dat laatste betreft is Geraint Thomas nu exact het tegenovergestelde. De ervaren Brit weet maar wat goed wat het is om op het podium van een grote ronde te staan, ook zijn eergevoel zou er weleens toe kunnen leiden dat hij nog voluit voor de tweede plaats wil gaan. Of dat hem dan dicht bij de ritzege brengt, is nog de vraag. Ploegmaat bij INEOS Grenadiers, Thymen Arensman, deed het op die manier al wel vaker. De Nederlander heeft een patent op goede resultaten in de slotweek en zal het niet nalaten om het te proberen. Als hij van de ploeg ten minste de vrijheid krijgt om zijn kopman hier achter te laten.

Martínez is bergop voorlopig best of the rest deze Giro – foto: Cor Vos

Arensman vecht wel nog een intense battle uit met Antonio Tiberi voor de witte jongerentrui. En vooral die laatste toont zich zeer gemotiveerd om die prijs binnen te halen. Samen met zijn ploegmaats van Bahrain Victorious nam hij zelfs al verschillende keren het initiatief om de etappe te controleren, zodat hij zou kunnen excelleren op de slotklim. De Italiaan kende nog geen échte off-day en daarom staat hij er nog altijd goed voor. En misschien nog belangrijker: omdat hij zo graag aanvalt, heeft hij de sympathie van Tadej Pogacar alvast beet. Gunt Pogi hem zijn cadeautje, zoals hij ook even met Pellizzari probeerde?

Over Giulio Pellizzari (VF Group-Bardiani CSF-Faizane) gesproken: de vluchters verliezen we natuurlijk niet helemaal uit het oog. Ook voor hen kan dit nog een oppurtuniteit worden, maar dan zullen ze wel van zeer goeden huize moeten zijn. De aanloop is natuurlijk vlak, en dat is vaak niet in het voordeel van de pure klimmers om in de vlucht te komen. Pogacar geloofde alvast rotsvast in de kansen van de jonge Italiaan, kan hij die ambitie ook waarmaken?

Anders staan ook mannen als Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost), Michael Storer (Tudor), Nairo Quintana, Einer Rubio en Pelayo Sánchez (Movistar), Valentin en Aurélien Paret-Peintre (Decathlon AG2R), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), ex-bergtrui Simon Geschke (Cofidis), Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan), Jan Hirt (Soudal Quick-Step) paraat om hun slag te slaan. Sommigen van hen staan net ver genoeg in het klassement om een beetje ruimte te krijgen van de roze man.

Wat kan Thymen Arensman – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tadej Pogacar
*** Daniel Felipe Martinez, Geraint Thomas
** Antonio Tiberi, Ben O’Connor, Thymen Arensman
*Georg Steinhauser, Michael Storer, Nairo Quintana, Giulio Pellizzari


Weer en TV

De renners zijn afgelopen dagen niet gespaard door de weergoden en zaterdag zal dat niet anders zijn. Zeker in de eerste koersuren zal het flink regenen. De verwachting is wel dat het na het middaguur zal opklaren. De temperaturen zullen dan ook boven de 20 graden Celsius uitkomen.

De twintigste rit van de Giro d’Italia is van start tot finish live te zien bij Eurosport 1 en de online kanalen van Eurosport.nl en Discovery+. Bekijk alle tv-zenders en precieze uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.