Giro 2025: Voorbeschouwing etappe 6 naar Napels – Olav Kooij op herhaling in stad van Diego Maradona?
Na de puncheuretappe naar Matera, staat er donderdag weer een relatief vlakke rit op het programma in de Giro d’Italia. Dat kan maar één ding betekenen: we krijgen een nieuwe sprintclash tussen de snelste renners in het peloton. Volgt Olav Kooij zichzelf op in Napels, de stad van Serie A-grootmacht Napoli en voetbalgod Diego Maradona? WielerFlits blikt vooruit!
Parcours
De zesde etappe in de Giro d’Italia brengt het peloton alweer voor het derde jaar op rij naar Napels. De afgelopen twee jaar wonnen hier Olav Kooij en Mads Pedersen al en in 2025 lijkt er opnieuw een sprinter zich op de erelijst te mogen zetten, aangezien de finale zo goed als vlak is.
De eerste 145 kilometer van de etappe zijn echter lastig, als het peloton vanuit Potenza vertrekt. Koen Bouwman heeft mooie herinneringen aan deze stad in de regio Basilicata: drie jaar geleden alweer won hij hier zijn eerste Giro-rit na een spectaculaire etappe, waarin Tom Dumoulin de rol van ideale ploeggenoot speelde en Bauke Mollema naar de tweede plek sprintte.
Vanuit Potenza wordt er donderdag direct geklommen. De klim is weliswaar kort en de stijgingspercentages zijn niet al te indrukwekkend, maar reken maar dat de renners voor de start al op de rollers zullen warm rijden. Na de openingsklim volgt een lange afdaling naar de voet van de Valico di Monte Caruozzo (19,9 km à 3,8%), een beest van een klim qua lengte, maar zeer bescheiden qua stijgingspercentages. Een sterke vroege vlucht zal hier vermoedelijk het hazenpad kiezen.
Na de afdaling blijft het op en neer gaan. Vlak is het nergens, maar gelosten zullen wel alle tijd krijgen om in deze zeventig kilometer weer terug te keren. De klim naar Monteforte Irpino (11 km à 3,4%) is vervolgens de laatste hindernis van de dag. Na de Monteforte Irpino is het nog 82 kilometer tot de finish – lang genoeg voor de sprinters om zich te mobiliseren voor een massasprint in Napels.
De Argentijnse spelmaker wordt beschouwd als een van de beste voetballers aller tijden. In de zeven jaar die hij in Napels doorbracht, won hij tweemaal de Serie A en eenmaal de UEFA Cup. In 2000 besloot de Italiaanse voetbalclub nooit meer met nummer tien in de selectie te spelen, het heilige nummer van ‘pluisje’. Maradona overleed op 25 november 2020.
Maar ook wat betreft de wielersport kent de Zuid-Italiaanse havenstad een rijke historie. De plaats was al 86 keer gastheer voor de Giro d’Italia. We kunnen hier niet alle winnaars opsommen, maar denk aan de volgende namen: Rik Van Steenbergen (1952 en 1954), Marino Basso (1966), Willy Planckaert (1967), Francesco Moser (1979), Thomas De Gendt (2022), Mads Pedersen (2023) en Olav Kooij (2024).

De Gendt boekte in Napels zijn laatste grote zege – foto: Cor Vos
- Start:
- 11:30 ( Potenza)
- Finish:
- 17:00 ( Napoli)
Favorieten
De eerste massasprint in Lecce heeft ons al het nodige geleerd, maar dat wil nog niet zeggen dat de uitslag en winnaar ook al vaststaan. In een sprint is er immers van alles mogelijk en heb je als rappe man – hoe goed en snel je ook bent – ook altijd een beetje geluk nodig. Dat je net op tijd een gaatje weet te vinden om de turbobenen aan te zwengelen. Of dat je lead-out renner je net op het juiste moment naar voren weet te loodsen. En dat je vervolgens op het goede moment aangaat. Niet te vroeg, maar ook zeker niet te laat.
Kortom: in een sprint komt het aan op details en beslissingen die in een fractie van een seconde worden genomen. Vraag dat maar aan Olav Kooij. De sprinter van Visma | Lease a Bike was de topfavoriet voor de zege in Lecce, zat ook uitstekend van voren in de slotkilometers, maar werd in de laatste honderden meters even ingesloten en dit kostte hem wellicht de overwinning.

Olav Kooij is uit op sportieve revanche – foto: Cor Vos
“Er was een moment van twijfel en de snelheid zakte daardoor een beetje”, keek hij na afloop terug op zijn spurt. “Ik kwam zo een beetje vast te zitten en toen kwam ik er te laat uit. Er was geen georganiseerde lead-out. Ik kon net te laat mijn sprint rijden. Ja, er had meer ingezeten”, was dan ook zijn conclusie. Gelukkig voor Kooij krijgt hij donderdag normaal gesproken alweer een herkansing, en dat in de stad waar hij een jaar geleden zijn eerste Giro-zege – en overwinning in een grote ronde – wist te boeken. Dit zal hem wellicht extra motiveren om er vol voor te gaan.
“Het is natuurlijk super bijzonder om daar nu weer terug te keren in etappe zes”, blikt Kooij zelf vooruit. “Ik kijk ernaar uit om daar opnieuw mee te sprinten voor de etappezege.” Het Jachtluipaard van Numansdorp zal in aanloop naar de verwachte sprint weer rekenen op de lead out-kunsten van Edoardo Affini, maar hij hoopt ook dat Wout van Aert zich inmiddels goed genoeg voelt om als cruciale schakel plaats te nemen in de sprinttrein. De Belg kon dinsdag tot zijn eigen frustratie geen rol van betekenis spelen, zien we hem donderdag wel als laatste man fungeren?

Casper van Uden zal met bijzonder veel zelfvertrouwen rondfietsen – foto: Cor Vos
Na de eerste sprintclash in Lecce kunnen we niet meer om hem heen. Voor Casper van Uden zelf kwam zijn overwinning niet als een verrassing, maar de Nederlander werd voor de start toch niet meteen beschouwd als kandidaat-ritwinnaar. De renner van Picnic PostNL wist met een indrukwekkende sprint de critici en sceptici echter het zwijgen op te leggen. “Ik moet soms ook dat geloof in mijzelf hebben. Deze zege helpt daarbij”, klonk het na afloop. De zelfzekere Van Uden zal graag op dit sprintelan willen doorgaan en na dinsdag is er geen reden meer om daaraan te twijfelen.
Het Italiaanse Lecce was dinsdag even in handen van de Nederlanders, want met Van Uden, Kooij en Maikel Zijlaard eindigden er drie laaglanders op de plaatsen één, twee én drie. Kooij was duidelijk niet tevreden met zijn tweede stek, maar voor Zijlaard voelde de derde plaats wellicht aan als een kleine overwinning. De Rotterdammer fungeert normaal als sprintaantrekker van Arvid de Kleijn – voorlopig nog wel even in de lappenmand met een complexe sleutelbeenbreuk – maar mag in deze Ronde van Italië zijn kans wagen in het sprintgeweld.
In zijn eerste spurt in een grote ronde liet de renner van Tudor Pro Cycling meteen zien dat hij over de snelheid beschikt om mee te doen voor de topnoteringen. Of hij ook echt kan zegevieren op dit niveau, dat moet nog blijken, maar een goed begin is het halve werk. En het zal hem vertrouwen geven voor de volgende sprinten, te beginnen met die in Napels.

De honger van slokop Mads Pedersen is nog niet gestild – foto: Cor Vos
Wie we ook weer mogen opschrijven, is de onvermoeibare Mads Pedersen. De Deen is zonder twijfel dé renner van de eerste week. De krachtpatser van Lidl-Trek won niet alleen al drie etappes en draagt momenteel de roze trui, maar liet zich voorlopig in elke rit van zijn beste kant zien. In de etappe van vrijdag (de bergrit naar Tagliacozzo) zal hij normaal geen hoofdrol vertolken, maar in de rit naar Napels kan hij zeker nog een keer meedoen om de overwinning. En misschien nog wel verder uitlopen in de strijd om het puntenklassement, al ontbreekt het Pedersen misschien aan de absolute topsnelheid.
Op basis van de sprint in Lecce lijkt Kaden Groves wel te beschikken over zeer snelle benen. Dat klinkt misschien gek, aangezien de Australiër slechts als vijfde over de streep bolde, maar de sprinter van Alpecin-Deceuninck reed in de laatste honderd meter duidelijk de snelste sprint. Akkoord, Groves kon optimaal profiteren van de slipstream van andere renners, maar het wil toch zeggen dat het met zijn sprint wel snor zit. Nu nog goed positioneren en dan zien we Groves ook echt wel meespelen om de overwinning in Napels.

Kan Milan Fretin zich revancheren voor zijn mindere sprint in Lecce? – foto: Cor Vos
In een sprint zijn er winnaars, maar nog veel meer verliezers. Voor heel wat sprinters staat de zesde etappe naar Napels dan ook in het teken van sportieve revanche. Milan Fretin kwam er in Lecce niet aan te pas (“ik zat al à bloc voor de sprint”) en dus heeft de rappe man van Cofidis wel wat goed te maken. Zijn landgenoot Gerben Thijssen kwam dinsdag ook niet in de buurt van een topklassering, laat staan de overwinning, en dus zal de renner van Intermarché-Wanty gebrand zijn op sportief eerherstel.
Wie zich wel wist te plaatsen in Lecce was Sam Bennett, maar de Ier van Decathlon AG2R La Mondiale is niet naar de Giro gekomen voor een zesde plaats. De Italiaanse sprinthoop Matteo Moschetti (Q36.5 Pro Cycling) zal na een negende plek ook mikken op meer, net als Paul Magnier. De jonge Fransman van Soudal Quick-Step werd in Lecce zevende, maar kan ongetwijfeld beter.
Andere sprinters die we zeker nog even willen benoemen, zijn Max Kanter (XDS Astana), Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Giovanni Lonardi (Team Polti-VisitMalta), Luca Mozzato (Arkéa-B&B Hotels), Matevž Govekar (Bahrain Victorious), Luke Lamperti (Soudal Quick-Step), Owain Doull (EF Education-EasyPost), Kim Heiduk (INEOS Grenadiers), Orluis Aular (Movistar) en Enrico Zanoncello (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Olav Kooij
*** Casper van Uden, Mads Pedersen
** Kaden Groves, Sam Bennett, Maikel Zijlaard
* Matteo Moschetti, Milan Fretin, Paul Magnier, Gerben Thijssen
Deelnemers Giro d’Italia 2025 (Cyclingflash.com)
Weer en TV
Vooral tussen donderdagmiddag en vrijdagochtend trekt een actieve zone met regenval over de zuidelijke regio’s, waar ook de Giro (deels) mee te maken kan gaan krijgen. Dat meldt Weeronline. In de middaguren is het maximaal 22 graden. De zwakke wind zal verder geen rol van betekenis spelen.
De Giro d’Italia is dit jaar opnieuw live en exclusief te volgen via Eurosport 1 en HBO Max. De sportzender is er donderdag ook weer live bij vanaf de eerste kilometer. Bekijk de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.