Giro 2025: Voorbeschouwing etappe 7 naar Tagliacozzo – We trekken eindelijk de bergen in!
We hebben er even op moeten wachten, maar het geduld van de wielerfan wordt vrijdag beloond: de eerste echte bergetappe in de Giro d’Italia staat voor de deur! Trekken de klassementsrenners ook meteen alle registers open? Of krijgen we een strijd op twee fronten? WielerFlits blikt vooruit!
Parcours
Spektakel in de Giro! Althans, dat verwachten we toch wel. Op de zevende dag staat de eerste aankomst bergop op het programma, als de renners omhoog rijden naar Tagliacozzo.
De etappe van vrijdag telt 168 kilometer en vertrekt vanuit Castel di Sangro, wat ligt in de provincie l’Aquila. Vanaf de start moet er – net als donderdag – opnieuw worden geklommen. Deze keer gaan de renners naar Roccaraso, een klim van 6,6 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4%. Reken maar dat het hier een goed kwartier oorlog gaat worden in het peloton – en dat er veel sprinters gelost zullen worden.
Na de Roccaraso wacht een lange afdaling. Eenmaal beneden in Pretola Peligna – er zitten dan al zestig kilometer op – wordt er weer stevig geklommen. Stevig inderdaad, want de Monte Urano (4,5 km à 9,4%) heeft pittige stijgingspercentages en een steilste stuk van 14 procent. Het laat maar zien wat voor een slijtageslag deze etappe wordt.
Na de Monte Urano wachten nog twee lange klimmen en een afdaling tussenin. Eerst krijgen de renners nog de Vado della Forcella (21,6 km à 3,6%) voor de kiezen – die net als de Monte Urano van tweede categorie is, maar veel langer en veel minder steil. Toch gaat ook deze krap 22 kilometer in de benen zitten in aanloop naar de finale.
Het slotakkoord begint na 155 kilometer. Het is oppassen hier voor de Red Bull-kilometer, die opvallend genoeg aan de voet van de slotklim ligt. Gaan klassementsrenners zich hier al wagen aan een gevaarlijk sprintje, of wachten ze tot ze hun pijl in de laatste kilometers kunnen afschieten?
De slotklim naar Tagliacozzo (12,6 km à 5,4%) is op papier niet al te moeilijk, maar is eigenlijk een tweetrapsraket. In de laatste drie kilometer noteert het wegdek namelijk dubbele cijfers, waardoor het hier zeker gaat ontploffen. Na vrijdag zal er veel duidelijk worden in het algemeen klassement.
- Start:
- 12:50 ( Castel di Sangro)
- Finish:
- 16:59 ( Tagliacozzo)
Favorieten
Het geduld van de wielerfan werd de voorbije dagen op de proef gesteld, maar vrijdag doen de volgers van de Giro d’Italia er goed aan om op tijd in te schakelen. De zevende etappe heeft alles wat een bergrit zo spectaculair maakt: een pittig begin, de nodige beklimmingen onderweg en een zware finale als uitsmijter. Met 3.500 hoogtemeters lijkt het een uitgelezen rit om het kaf van het koren te scheiden. Om het algemeen klassement een eerste keer op de schop te gooien.
Zien de klassementsrenners deze etappe ook als een eerste cruciale dag in de strijd om de roze trui? Of houden ze hun kruit droog tot de slotklim en dan met name de laatste steile kilometers, in de wetenschap dat we nog maar in de eerste week zitten en zondag een misschien nóg wel belangrijkere etappe naar Siena (u weet wel, de gravelrit) op het programma staat. Dit biedt wellicht kansen voor de klimmers die al wat verder staan in het klassement, of überhaupt geen klassementsambities koesteren.
We verwachten, gezien de lastigheidsgraad van de beklimmingen en de relatief vlakke tussenfase richting de slotklim, toch een strijd op twee fronten. De vluchters ruiken ongetwijfeld hun kans, want een kopgroep kan weleens de zegen krijgen richting Tagliacozzo. Wout Poels zal het graag horen. De Nederlander hield zich in de eerste Giro-week nog gedeisd, maar verbind daar vooral geen conclusies aan. De ervaren klimmer heeft voor zichzelf een duidelijk doel gesteld in de Ronde van Italië. Vergeet een klassement, de renner van XDS Astana mikt op dagwinst.

Kan Wout Poels vrijdag de trilogie voltooien? – foto: Cor Vos
Nadat hij al succesvol was met ritzeges in de Tour de France en Vuelta a España, wil de Limburger de komende weken de grote ronde-trilogie completeren. In de voorbije Ronde van Turkije (hij won een rit en het eindklassement) liet de inmiddels 37-jarige Poels zien, dat het met zijn vorm meer dan snor zit. Poels mag zich de komende twee weken ook volledig richten op datgene waar hij zo goed in is: aanvallen.
“Ik heb niet per se bepaalde etappes met rood omcirkeld. Het mooie in de Giro, is dat er veel kansen zijn”, vertelde hij in aanloop naar de Giro in de Eurosport-talkshow In de Waaier. “Als de aankomst maar bergop en lastig genoeg is, dan maak ik wel kans. Het moet op de dag zelf mee zitten. Ik moet goede benen hebben, met de goede renners mee zijn en dan kan ik het proberen af te maken.”
Reken er maar op dat we Poels vrijdag in de aanval zien, maar hij is zeker niet de enige renner van XDS Astana die we met stip noteren voor de overwinning. De Kazachs-Chinese formatie heeft met Lorenzo Fortunato en Christian Scaroni nog twee kandidaat-ritwinnaars in de gelederen. Fortunato staat eerste in het bergklassement en zal zijn blauwe trui willen verdedigen, maar hij kwam wel hard ten val in de rit naar Napoli. Dat zal hij vrijdag ongetwijfeld nog voelen.

Heeft Jay Vine vrijdag echt geen last van zijn val? – foto: Cor Vos
Als we een blik werpen op het algemeen klassement, dan zien we dat heel wat klimmers al tegen een behoorlijke achterstand aankijken. Deze renners zijn dus niet meteen een gevaar voor het klassement en het roze en krijgen wellicht wat meer speelruimte. We denken dan vooral aan Jay Vine. De Australiër kwam in de finale van de openingsrit ten val en kreeg zo meteen meerdere minuten aan zijn broek. Dat Vine wel degelijk in een blakende vorm verkeert, liet hij één dag later zien met een derde plaats in de individuele tijdrit, op slechts twee seconden van winnaar Joshua Tarling.
Nu Vine niet meer lijkt mee te spelen voor een goed klassement, kan hij het misschien over een aanvallende boeg gooien. We moeten daar ook meteen een kanttekening bij plaatsen: als hij de ruimte krijgt van zijn ploeg UAE Emirates XRG en kopman Juan Ayuso. De formatie uit het Midden-Oosten zal zijn Spaanse kopman zo goed mogelijk willen omringen in deze verraderlijke rit door de bergen. Maar wellicht broedt Ayuso wel op een aanvalsplan en dan is het cruciaal om een renner te laten meeschuiven in een kansrijke ontsnapping, die dan kan dienen als springplank.
Vine lijkt ons daar de aangewezen renner voor, omdat hij al verder staat in het klassement en de concurrerende teams hem misschien niet meteen als een gevaar zien. We kunnen ons dan ook wel een scenario inbeelden dat Vine in de finale alsnog carte blanche krijgt om voor de ritzege te strijden, mocht Ayuso niet over de benen beschikken om aan te vallen. Door een valpartij in de rit naar Napels leek dit even in het water te vallen – er werd zelfs even gewag gemaakt van zijn opgave – maar de schade bij Vine bleef beperkt tot ‘oppervlakkige blauwe plekken.’

Zien we nog eens een ouderwetse klimdemonstratie van Nairo Quintana? – foto: Cor Vos
Een renner waar we zeker iets van mogen verwachten, is Nairo Quintana. De 35-jarige Colombiaan is niet meer de gevleugelde klimmer van weleer, maar soms, heel soms heeft hij nog zijn dagen. Zoals in de Giro-rit naar Livigno van vorig jaar, toen Tadej Pogacar eraan te pas moest komen om hem van de dagzege te houden. Ook deze Ronde van Italië zal Nairoman zijn dagen weer uitkiezen. Zijn optreden in de voorbije Ronde van Catalonië was meer dan bemoedigend. We zullen de Giro-winnaar van 2014 zeker zijn kans zien wagen in het (hoog)gebergte.
In een rit waarin de vluchters kansrijk zijn, doen we er goed aan om heel wat namen naar voren te schuiven. We zijn er zeker van dat Jayco AlUla deze etappe heeft aangekruist. De Australische formatie kan met voormalig bergkoning Koen Bouwman, Filippo Zana (al eens ritwinnaar in de Giro), Luke Plapp en Paul Double de halve ploeg uitspelen.

Koen Bouwman mogen we ook in de aanval verwachten – foto: Josef Vaishar / Tour of the Alps
Na zijn verrassende tweede plek in de rit naar Matera houden we ook zeker rekening met Edoardo Zambanini (Bahrain Victorious). Marco Frigo (Israel-Premier Tech) is een andere Italiaanse kandidaat-ritwinnaar.
We willen u ook de volgende aanvallers niet onthouden: Nicolas Prodhomme (Decahtlon AG2R La Mondiale), Jefferson Alveiro Cepeda, Davide Formolo (Movistar), Mattia Cattaneo (Soudal Quick-Step), Marco Brenner, Florian Stork (Tudor) en Brandon Smith Rivera (INEOS Grenadiers).

Neemt Primoz Roglic de roze trui weer over? – foto: Cor Vos
We verwachten vrijdag een strijd op twee fronten, maar het is en blijft een voorbeschouwing. Het kan natuurlijk ook zomaar gebeuren dat de vluchters op tijd bij de lurven worden gegrepen, en dat de klassementsrenners het op de slotklim mogen uitmaken voor de ritzege. Mocht het laatste scenario uitkomen, dan kunnen we niet om Primoz Roglic heen.
De Sloveen is uitstekend begonnen aan deze Giro, blinkt in zijn vel en heeft met zijn explosiviteit een enorm wapen, mocht het aankomen op een gevecht in de laatste steile kilometers. De kopman van Red Bull-BORA-hansgrohe – die als geen ander zijn inspanning kan timen – is dan altijd in het voordeel. Al weet Tom Pidcock (Q36.5 Pro Cycling) natuurlijk ook wel raad met een dergelijke punchy-aankomst.
UAE Emirates XRG zal dan weer zijn overwicht willen uitspelen. Kopman Juan Ayuso zal vrijdag wellicht al wat tijd willen goedmaken op Roglic, al houdt de Spanjaard zich misschien nog wel gedeisd. Met Adam Yates, Isaac del Toro, Brandon McNulty en de eerder genoemde Jay Vine heeft de ploeg meerdere pionnen op het schaakbord.

Wat kan Thymen Arensman? – foto: Cor Vos
Voor de mannen van Bahrain Victorious is het zaak om Antonio Tiberi in een winnende positie te brengen, terwijl Richard Carapaz (heeft hij nog last van zijn val van donderdag?) met zijn kenmerkende grinta ook ver kan komen. Bij INEOS Grenadiers is het uitkijken naar de tandem Egan Bernal-Thymen Arensman. Kan de Nederlander zich revancheren voor zijn mindere start? Na de successen van Mads Pedersen zal ook Giulio Ciccone zijn duit in het Lidl-Trek-zakje willen doen.
De laatste namen die we noteren, zijn die van Michael Storer (Tudor Pro Cycling), Simon Yates (Visma | Lease a Bike), David Gaudu (Groupama-FDJ), Derek Gee (Israel-Premier Tech), Einer Rubio (Movistar), Romain Bardet, Max Poole (Picnic PostNL) en Davide Piganzoli (Team Polti-VisitMalta).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Wout Poels
*** Pello Bilbao, Jay Vine
** Marco Frigo, Nairo Quintana, Filippo Zana
* Primoz Roglic, Tom Pidcock, Juan Ayuso, Giulio Ciccone
Deelnemers Giro d’Italia 2025 (Cyclingflash.com)
Weer en TV
Vooral tussen donderdagmiddag en vrijdagochtend trekt een actieve zone met regenval over de zuidelijke regio’s, waar ook de Giro (deels) mee te maken kan gaan krijgen. Op de ene plaats kan er een bui vallen, terwijl het een eind verderop nagenoeg droog blijft. In de lagere delen wordt het maximaal 16 graden, maar aan de finish is het maar een graad of 13.
De Giro d’Italia is dit jaar opnieuw live en exclusief te volgen via Eurosport 1 en HBO Max. De sportzender is er vanaf de start weer live bij. Bekijk de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.