Giro di Sicilia finisht weer op vulkaan Etna
Vincenzo Nibali - foto: Cor Vos
vrijdag 18 februari 2022 om 14:31

Giro di Sicilia finisht weer op vulkaan Etna

Net als tijdens de eerste editie in 2019 eindigt de Giro di Sicilia dit jaar op flanken van de Etna. De finish van de laatste etappe ligt bij Piano Provenzana, een punt op bijna 1800 meter hoogte aan de noordzijde van de vulkaan. Dat blijkt uit het parcours van de vierdaagse ronde dat vandaag is bekendgemaakt.

De Giro di Sicilia noemt zich dit jaar het ‘voorgerecht van de Giro d’Italia’. De koers keert namelijk terug van het najaar naar het voorjaar en Sicilië ontvangt minder dan een maand later de eerste etappes op Italiaanse bodem van de Giro – na de Grande Partenza in Hongarije. De organisatie schotelt de renners een gevarieerd parcours voor waar zowel sprinters, finisseurs als klimmers kansen hebben.

De eerste etappe van Milazzo naar Bagheria loopt vrijwel volledig langs de noordkust van Sicilië. De klim naar Tindari en de kuitenbijter naar Termini Imerese vormen de enige hindernissen op de route, dus is deze rit de sprinters op het lijf geschreven. Op de tweede dag krijgen de renners een uitdagend parcours voor de wielen geschoven met onderweg de beklimming naar Enna en een aankomst bergop na een korte klim in Caltanissetta.

Ook de derde etappe is een lastige. Er zijn geen grote beklimmingen, maar een opeenvolging van langere en kortere beklimmingen en afdalingen. De finale van de etappe loopt almaar licht op tot aan Piazza Armerina. In de slotetappe zoekt de ronde het hooggebergte op. Het parcours biedt weinig gelegenheid tot adempauzes op weg naar de vulkaan Etna, die langs de oostzijde omhoog wordt gereden. Normaal gesproken wordt hier de wedstrijd beslist.

Afgelopen jaar legde Vincenzo Nibali beslag op de eindzege en in 2019 trok Brandon McNulty aan het langste eind. In het coronajaar 2020 werd de ronde afgelast. De koers staat dit jaar voor 12-15 april op de kalender.

flag-it Giro di Sicilia 2022 (12-15 april)
1. Milazzo – Bagheria (199 km)
2. Palma di Montechiaro – Caltanissetta (152 km)
3. Realmonte – Piazza Armerina (171 km)
4. Ragalna – Etna (Piano Provenzana) (140 km)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.