Giro 2018: Voorbeschouwing – Het Algemeen klassement
Dumoulin als winnaar in Milaan - Foto LaPresse - Fabio Ferrari
vrijdag 4 mei 2018 om 08:00

Giro 2018: Voorbeschouwing – Het Algemeen klassement

Menig wielerfan kijkt al enkele maanden reikhalzend uit naar de eerste grote ronde van 2018. De Giro d’Italia presenteert in de strijd om het roze ook dit jaar weer een aantrekkelijk deelnemersveld. De organisatie verwelkomt naast titelverdediger Tom Dumoulin met Chris Froome ook de meest gelauwerde ronderenner van de afgelopen jaren. Wordt het een titelprolongatie voor Dumoulin of realiseert Froome een historische hattrick? Of is er een andere renner die met het roze aan de haal gaat? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Vrijdag 4 mei begint de jacht op La Maglia Rosa. De roze leiderstrui is onlosmakelijk verbonden met de Ronde van Italië. Hoewel de eerste Giro al in 1909 werd verreden, zou het nog tot 1931 duren voordat de leiderstrui zijn intrede zou doen. Learco Guerra won dat jaar de openingsetappe van Milaan naar Mantua en mocht daarom voor het eerst het tricot om zijn schouders dragen. De kleur van de leiderstrui is roze omdat de krant van organisator La Gazzetta dello Sport op roze papier gedrukt wordt.

Weinig verrassend zijn het de Italianen die in eigen land de meeste overwinningen wisten te veroveren. Maar liefst 69 van de 100 edities werden gewonnen door een Italiaan. Van de twintig recentste edities ging de eindzege veertien keer naar een renner uit eigen land. Vincenzo Nibali was in 2016 de laatste.

Alfredo Binda, Fausto Coppi en Eddy Merckx slaagden erin om vijf keer het eindklassement te winnen. Merckx droeg in totaal 76 dagen het roze. Acht Nederlanders droegen de roze trui. Wim van Est droeg in 1953 als eerste Nederlander het roze. Gerrit Voorting (1954), Jean-Paul van Poppel (1986 & 1989), Erik Breukink (1987 & 1989), Jeroen Blijlevens (1999),  Pieter Weening (2011) en Steven Kruijswijk (2016) zouden volgen. Vorig jaar werd Tom Dumoulin (die de trui in 2016 al zes dagen droeg) de eerste Nederlander die het eindklassement won.

De leiderstrui wordt dit jaar geproduceerd door het Italiaanse Castelli, dat het stokje overneemt van Santini. Op het tricot prijkt de naam van Enel, een Italiaanse energieleverancier.

Laatste tien winnaars
2008: flag-es Alberto Contador
2009: flag-ru Denis Menchov
2010: flag-it Ivan Basso
2011: flag-it Michele Scarponi
2012: flag-ca Ryder Hesjedal
2013: flag-it Vincenzo Nibali
2014: flag-co Nairo Quintana
2015: flag-es Alberto Contador
2016: flag-it Vincenzo Nibali
2017: flag-nl Tom Dumoulin

Bonificaties
Er zijn bonificatieseconden te verdienen in alle etappes, behalve de tijdritten. De winnaar krijgt tien seconden cadeau. De nummer twee krijg er zes en de nummer drie ontvangt er vier.

Favorieten
Organisator RCS Sport kan voor de 101e editie een fraaie deelnemerslijst overleggen. Titelverdediger Tom Dumoulin neemt het in zijn jacht op een nieuwe Trofeo Senza Fine op tegen de nodige toppers, waaronder de meest omstreden coureur van dit moment.

Chris Froome maakt voor het eerst sinds 2010 zijn opwachting – Foto: Sirotti

Chris Froome staat voor het eerst sinds acht jaar weer eens aan de start van La Corsa Rosa. In 2009 en 2010 reed hij als renner van respectievelijk Barloworld en het pas opgerichte Sky een vrij anonieme Giro. In de door Ivan Basso gewonnen editie van 2010 haalde hij zelfs het einde niet. Sinds zijn laatste deelname is zijn status dankzij vier eindzeges in de Tour en één in de Vuelta behoorlijk gestegen. De Giro d’Italia ontbreekt nog op zijn palmares, maar daar hoopt hij dit jaar verandering in te brengen. Zijn deelname is vanwege de aanhoudende onduidelijkheid rond de salbutamol-affaire omstreden. Ondanks een lopende procedure besloot hij – mede dankzij een financiële aanmoediging van de organisatie – om toch te starten. Uit sportief oogpunt valt daar met het vooruitzicht om alle drie de grote rondes na elkaar te winnen iets voor te zeggen. Trainingsbeest Froome – die tot dusver 17 wedstrijddagen in de benen heeft – wacht nog op zijn eerste overwinning van het seizoen. Zijn optreden in de Tour of the Alps is met een vierde plek hoopgevend. Bij Sky weet hij zich zoals gebruikelijk gesteund door een buitengewoon sterke ploeg, waarin knechten als Wout Poels, Sergio Henao en David de la Cruz eveneens over de kwaliteiten beschikken om zelf top-10 te rijden in een grote ronde. In de drie weken lange uitputtingsslag zou dat weleens de doorslag kunnen geven.

Kan Dumoulin zijn kunststukje herhalen? – foto: LaPresse – Spada

Tom Dumoulin start als titelverdediger. Zijn seizoen verloopt tot dusver allerminst van een leien dakje. In de Abu Dhabi Tour zorgde materiaalpech ervoor dat hij niet mee kon doen on de eindzege. In Tirreno-Adriatico moest hij door een val noodgedwongen opgeven. Door een hoogtestage mistte hij in Luik net de beslissende punch, al maakt de Limburger zich geen zorgen over zijn vorm. “Ik heb geen meetpunt nodig om te weten hoe ik ervoor sta. De voorbije tien jaar heb ik me voldoende getest op de fiets. Ik weet wat ik moet doen, ongeacht de opdrachten die me de komende drie weken wachten”, vertelde hij aan het ANP. Het afgenomen aantal kilometers tegen de klok (van 69,1 kilometer naar 44,2) is niet in zijn voordeel, maar afgelopen seizoen liet hij zien ook in het hooggebergte zijn mannetje te kunnen staan. Dit jaar zal hij door de aanwezigheid van een sterke Sky-ploeg te maken krijgen met meer concurrentie. Door een aangepast dieet waarbij hij melk en appels laat staan hoopt hij dit jaar gespaard te blijven van fysieke problemen. Dumoulin weet zich bij Sunweb minder goed omringd dan Froome bij Sky, maar kan desalniettemin rekenen een gedegen ondersteuning. Ten opzichte van vorig jaar is de ploeg op meerdere plaatsen gewijzigd. Enkel Chad Haga en routinier Laurens ten Dam waren er in 2017 ook bij. Sam Oomen rijdt zijn eerste Giro en moet in staat worden geacht om lang bij Dumoulin te blijven, terwijl ook de jonge Belg Louis Vervaeke goed bergop kan. Of zij kunnen bijdragen aan een nieuwe Giro-zege, zal de komende drie weken blijken. De Giro twee jaar achter elkaar winnen is in ieder geval echter geen sinecure. De laatste renner die daar in slaagde was Miguel Induráin in 1993.

Fabio Aru : De hoop van de Italiaanse tifosi – Foto: Sirotti

De hoop van de Italiaanse tifosi is gevestigd op Fabio Aru. Na twee seizoenen waarin hij wegbleef in de ronde van zijn thuisland, keert hij dit seizoen terug met de Italiaanse tricolore om zijn schouders. Met podiumplaatsen in 2014 (derde) en 2015 (tweede) heeft hij al het nodige bewezen in de Giro. Dit jaar start hij met de ambitie om te winnen. Bij zijn nieuwe ploeg UAE Emirates investeerde hij in het verbeteren van zijn positie op de tijdritfiets, wat hem minder tijdverlies in de tijdritten moet opleveren. Daarnaast zal hij in het hooggebergte van zich doen spreken. De Sardijn heeft immers al aangekondigd dat hij de komende weken voor de aanval gaat kiezen. Zorgt hij ervoor dat er twee jaar na de zege van Vincenzo Nibali weer een Italiaanse overwinning te vieren valt?

Thibaut Pinot geldt als renner in vorm – Foto: Sirotti

Thibaut Pinot wordt de komende weken een renner om in de gaten te houden. De kopman van Groupama-FDJ greep vorig jaar met een vierde plek net naast het eindpodium. De klimmer heeft al meerdere malen uit laten schijnen dat de Giro zijn voorkeur heeft boven de Tour. Dankzij de eindoverwinning in de Tour of The Alps zal hij met het nodige vertrouwen richting Israël afreizen.

Astana heeft met Miguel Ángel López een renner in de gelederen die hier hoge ogen kan gooien. De topfavoriet voor het wit staat voor het eerst aan de start van de Giro. Bij het dit seizoen buitengewoon succesvolle Astana weet hij zich omringd door een sterke ploeg. Zo trok Astana de voorbije winter met de Tsjech Jan Hirt de nummer twaalf van de voorbije Giro aan.

Chaves droeg in 2016 al eens het roze. Foto: ANSA/Claudio Peri

Mitchelton-Scott beschikt over meerdere troeven voor het algemeen klassement. Esteban Chaves staat ondanks een teleurstellend 2017 te boek als een begenadigd ronderenner. Twee jaar geleden droeg hij in de Giro een dag voor het einde nog het roze, nadat hij de leiderstrui overnam van Steven Kruijswijk. Na slechts één dag moest hij het roze weer afstaan aan eindwinnaar Nibali. Chaves begon goed aan het seizoen met de eindzege in de Herald Sun Tour, maar zou vervolgens in Parijs-Nice en Catalonië vroegtijdig opgeven. Hij keerde vervolgens terug naar Colombia om te trainen. Het is dus afwachten hoe het met zijn vorm gesteld is. De Australische formatie beschikt met Simon Yates over een tweede renner die hier goed voor de dag kan komen. Met een tweede plaats in Parijs-Nice en een vierde plek in Catalonië kent hij tot dusver een beter seizoen dan zijn Colombiaanse ploeggenoot. Chaves en Yates kunnen met Roman Kreuziger, Jack Haig en nieuwkomer Mikel Nieve bovendien rekenen op de nodige ondersteuning.

Bij Bahrain Merida ontbreekt tweevoudig winnaar Vincenzo Nibali, die zich dit jaar weer focust op de Tour. De formatie heeft zijn hoop gevestigd op de ervaren Domenico Pozzovivo. De pocketklimmer heeft uitgesproken zich te richten op een podiumplek, al is het zeer de vraag of hij daar in dit sterke deelnemersveld toe in staat is. Met vijf top-tien noteringen heeft Pozzovivo al het nodige bewezen in de Giro, met een vijfde plek in 2014 als beste resultaat. De afgelopen weken toonde hij met een tweede plek in de Tour of the Alps en een vijfde plaats in Luik in ieder geval dat het met de vorm wel goed zit. Bahrain-Merida start hier met een minder sterk blok dan tijdens de Ardennenklassiekers.

Namens BORA-Hansgrohe komt Davide Formolo aan het vertrek. De 25-jarige maakt tot dusver een goed seizoen door met zevende plekken in de Tirreno en Luik-Bastenaken-Luik. Vorig jaar werd hij in het shirt van Cannondale nog tiende in de eindrangschikking.

George Bennett gaat namens LottoNL-Jumbo voor een plek bij de beste tien – foto: Sirotti

LottoNL-Jumbo rekent op George Bennett. De nummer tien van de Vuelta van 2016 wil in de Giro afrekenen met een teleurstellend 2017, waarin hij door ziekte tegenviel in de grote rondes. In de Tour of the Alps gaf hij – ondanks een aanrijding in de voorbereiding – alvast een goed signaal af. Robert Gesink richt zich deze Giro op dagsucces.

Outsiders
EF Education First speelt Michael Woods uit. De 31-jarige Canadees werd vorig jaar slechts 38e, maar baarde in het najaar opzien in de Vuelta met een zevende plek. Enkele weken geleden werd hij nog tweede in Luik-Bastenaken-Luik. In de voetsporen treden van landgenoot en Giro-winnaar Ryder Hesjedal lijkt wat te hoog gegrepen, maar een plek bij de beste tien behoort voor Woods tot de mogelijkheden.

Een renner waar voorafgaand aan deze Giro weinig over wordt gesproken is Louis Meintjes. De 26-jarige klimmer van Dimension Data fietste nochtans al drie keer bij de beste tien van een grote ronde. Dit jaar heeft Meintjes nog niet veel van zich laten horen, maar desalniettemin blijft het een renner om rekening mee te houden. De Zuid-Afrikaanse formatie beschikt bovendien met de nog maar 22-jarige Ben O’Connor over een renner die bezig is aan een goed seizoen. In de Tour of the Alps won hij een rit en werd hij zevende in het eindklassement. Wat kan hij in zijn eerste grote ronde?

Weet Rohan Dennis zich te bewijzen als ronderenner? – Foto LaPresse/Fabio Ferrari

BMC beschikt op papier met Rohan Dennis en Nicolas Roche over twee renners die bij de beste tien kunnen eindigen. Dennis wil zich bij BMC ontwikkelen als ronderenner, maar dat project komt moeizaam van de grond. Vorig jaar moest hij zowel in de Giro als de Vuelta vroegtijdig opgeven. In de persoon van Nicolas Roche beschikt de rood-zwarte formatie nog over een klassementsrenner van formaat, maar de ervaren Ier wist tot dusver nog niet te imponeren. De ambitie om ‘agressief te racen en bekijken hoe ver hij kan gaan in het klassement’ klinkt bovendien niet buitengewoon ambitieus.

Italianen kunnen in de ronde van hun eigen land doorgaans net iets meer dan elders. Naast de eerder genoemde thuisrijders zijn er nog enkele Italianen die voor het klassement gaan. Trek-Segafredo rekent op Gianluca Brambilla, maar de kleine klimmer reed nog nooit bij de beste tien in een grote ronde. Bij Bardiani-CSF geldt Giulio Ciccone als een groot talent, maar in zijn eerste twee deelnames reed hij nog geen korte klassering. Daarnaast zal het afwachten zijn in hoeverre hij hersteld is van zijn val afgelopen week.

In de eerste grote ronde met acht renners per ploeg hebben niet alle teams een klassementsrenner opgesteld. De buitengewoon succesvolle Quick-Step ploeg selecteerde er bijvoorbeeld geen. Het grote Movistar laat het illustere trio Nairo Quintana, Alejandro Valverde en Mikel Landa thuis, maar ook Marc Soler en Andrey Amador (vierde in 2015) richten zich op de Tour. De in Asturië sterk rijdende Richard Carapaz kan in de bergen wellicht een rol van betekenis spelen. Ook Lotto Soudal – dat onder meer Tim Wellens heeft geselecteerd – mikt op dagsucces. Bij Israel Cycling Academy heeft met Ben Hermans een renner in huis die kan verrassen. De Belg werd in 2016 al eens veertiende in de Vuelta.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Tom Dumoulin, Fabio Aru
** Thibaut Pinot, Miguel Ángel López, Simon Yates
* Domenico Pozzovivo, Davide Formolo, Esteban Chaves, George Bennett

Deelnemerslijst Giro 2018

[poll id=”790″]

RIDE Magazine
80 Reacties
Sorteer op:
2 mei 2018 08:14
De topfavorieten zijn duidelijk Froome en Dumoulin. Dat beloofd voor liefhebbers van koers weinig goeds. Het zijn beide steengoede renners, maar zijn in de bergen gebaat bij een geleidelijk tempo. Dat is natuurlijk oersaai om naar te kijken, tenzij je fan ben van een van beide. Wat in mijn geval niet opgaat.

Daarom hoop ik dat het mannen als Aru, Lopez, Chaves en Pinot lukt om met hun aanvallende manier van koersen toch het verschil te maken. De liefhebber in mij gunt het deze heren meer dan de twee eerdergenoemde, maar ik vrees t ergste.

Voorspelling top 10:
1. Froome
2. Dumoulin
3. Aru
4. Superman
5. Pinot
6. Yates
7. Bennet
8. Chaves
9. Woods
10. Meintjes

Verder prima voorbeschouwingen gezien deze week op WF!
2 mei 2018 08:23
@Jb
Sky krijgt geduchte tegenstand van Superman Lopez en Astana; het is niet zeker dat Sky en Froome sterk genoeg zijn. Misschien is Michelton-Scott ook wel zo sterk dat Sky in de finale niet overtollig aanwezig zal zijn (ik mag altijd hopen)

De giro zou ook spannend kunnen zijn als Dumoulin en Froome elkaar nauwelijks iets toegeven, zoals Roglic en Bernal in Romandie.
2 mei 2018 08:31
Zowel Froome, Dumoulin en Aru hebben dit seizoen bar weinig laten zien, zijn voor mij ook de favorieten maar tevens vraagtekens.
2 mei 2018 08:34
edit wf: Scherp, aangepast. Bedankt!
2 mei 2018 08:34
Als Froome en dumoulin teveel naar elkaar gaan kijken, kunnen juist deze klimmers er vandoor gaan. En dat is nu juist levensgevaarlijk. Volgens mij wordt het dus alleen maar leuker. Froome zal meer moeten doen dan alleen volgen in de bergen en de tijdrit winnen. Wordt volgens mij echt alleen maar leuker.
2 mei 2018 08:45
Quote:
Zowel Froome, Dumoulin en Aru hebben dit seizoen bar weinig laten zien, zijn voor mij ook de favorieten maar tevens vraagtekens.

Tsja, dat is nu eenmaal vrij normaal voor de meeste AK-mannen heden ten dage. Buiten de grote rondes zie je ze niet veel. Uitzondering: Nibali.
2 mei 2018 08:50
Het is voor een Giro-kopman nu eenmaal moeilijk om echt al een piek te hebben in het voorjaar. Dat zag je bijvoorbeeld met Quintana vorig jaar.
2 mei 2018 08:52
Is ook wel een verschil als je naar de giro toe werkt of naar de tour. Dit is voor hun de eerste echte afspraak, voor Nibali en bijvoorbeeld Bardet was dat al in maart-april. Zeker met vrijwel alle moeilijkheid in de derde week snap ik dat ze ook in de aanloop naar de Giro liever fris zijn dan al in topvorm.
2 mei 2018 08:52
Ik verwacht hier zeker een hele leuke wedstrijd. Maar zelfs podium voor Dumoulin zou mij heel erg verbazen!
2 mei 2018 09:18
@Dubai
Want Froome heeft al zijn grote rondes gewonnen door alleen de tijdritten te winnen in de bergen te volgen?
2 mei 2018 09:22
Ondanks het goede deelnemers veld, kan ik inderdaad maar 12 renners vinden die ik normaal gesproken in staat acht tot top 10, er kan dus wel een een verrassing in de top 10 belanden. Ik kies voor Geniez.

Verder denk ik dat het voor de eindoverwinning gaat tussen Pinot, Froome, Dumoulin, Lopez en de jongens van Orica. Ik zie Aru het niet doen.
2 mei 2018 09:26
@HoofdIsVrij.. Het zijn ongeveer de woorden van Froome zelf die Dubai uitspreekt.

Verder: Al hoop ik uiteraard op Dumoulin of Bennett (iets minder uiteraard, maar als fan van TLJ toch uiteraard), verwacht ik deze giro meer van Froome en Pinot. Aangezien ik vind dat Froome geschorst had moeten zijn, zet ik in op Pinot. In de Tour of the Alps was hij enorm sterk en ook zijn tijdrit is goed. Problemen: zijn soms wat domme manier van koersen, zijn slechte daalkwaliteiten en matige ploeg.
2 mei 2018 09:46
Grappig dat mensen Froome geen klimmer noemen, terwijl hij ieder jaar iedereen aan gort rijdt in de bergen.
2 mei 2018 09:48
Volledig eens met sterrenverdeling. Zou alleen Bennett eruit halen en Meintjes erin
2 mei 2018 09:49
Ik ben absoluut geen fan van Froome, maar de laatste jaren valt hij met enige regelmaat onverwachts aan. Denk aan de afdaling, of die gekke waaierrit waar hij met Sagan weg reed. En ook Tom is niet vies van aanvallen. Ik kan me nog een overwinning in de Vuelta heugen waarbij hij meermaals aanviel en in de laatste meters Froome terugpakte.
Kan een mooie Giro worden!
2 mei 2018 09:54
Heb het gevoel dat de toppers dichter op elkaar liggen en op Froome na minder goed ondersteund zijn. Het verschil zal gemaakt worden op de steile bergen (Zoncolan, Jafferau) en in de tijdritten.
2 mei 2018 09:54
Ik hoop op een knotsgekke Giro, waarbij je in de laatste week alweer vergeten bent wat er in de eerste week gebeurd is. Iedereen loert naar iedereen, en uiteindelijk pakt Betancur het roze, ik heb dus op "iemand anders" gestemd :)
2 mei 2018 09:56
@Dumas: minder goed ondersteund? Heb je de ploeg van Astana en Mitchelton bekeken? Vooral die laatste doet wmb echt niet aan Sky onder. Probleem daar is alleen dat de kopman een groot vraagteken is.
2 mei 2018 09:57
Orica staat met een enorm sterk team aan de start, denk niet dat het zo makkelijk gaat worden voor Froome of Dumoulin
2 mei 2018 10:05
Ik heb nog altijd het idee dat zowel Froome als Dumoulin de Giro niet gaan winnen, ik verwacht dat ze allebei afstappen en de Tour gaan rijden.
Ik zie als grote favoriet Pinot, rijdt heel sterk in voor seizoen, met Aru als concurrent.
Lopez verliest veel in tijdrit
2 mei 2018 10:16
Lopez heeft een prima tijdrit. Doet niet onder voor een Aru bijvoorbeeld
2 mei 2018 10:18
1lopez
2dumoulin
3pinot
4froome
5poels
6aru
7pozzo
8yates
9bennet
10chaves

Zoiets denk
2 mei 2018 10:24
Benieuwd of Lopez kan verrassen, zijn klimcapaciteiten zijn naar mijn gevoel toch nog indrukwekkender dan die van Aru (die ik een Froome in vorm niet in de problemen zie brengen).

Ook wel bijzonder dat Pinot nu opnieuw vol inzet op de Giro en als Fransman niet voor de Ronde van Frankrijk gaat. Of voelt hij zich niet op z’n gemak in het nog nerveuzere Tour-peloton?
2 mei 2018 10:25
Bennet gaat verrassen...so sowieso top 5 misschien podium...
Zowel Du Moulin als Froome schat ik zo grote kans dat ze hem niet uitrijden als ze na een week geen kans op podium maken...
2 mei 2018 10:29
Hoop dat Froome en Dumoulin afhaken en we mooie duels tussen Aru, Pinot, Lopez en het Scott-duo mee gaan maken. Hup natuurlijke klimmers, boe wattagefreaks.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.