‘Giro-organisator wil Milaan-San Remo voor vrouwen op kalender in 2025’
foto: Cor Vos
dinsdag 7 mei 2024 om 08:48

‘Giro-organisator wil Milaan-San Remo voor vrouwen op kalender in 2025’

Giro-organisator RCS heeft concrete plannen om vanaf 2025 een Milaan-San Remo voor vrouwen te organiseren. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Er moet alleen nog een akkoord gevonden worden met de Trofeo Binda, die in hetzelfde weekend verreden wordt als La Primavera.

De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik – allen hebben ze tegenwoordig ook een wedstrijd voor vrouwen. Van de voorjaarsmonumenten ontbreekt in dit lijstje enkel nog Milaan-San Remo, maar daar zou volgend jaar dus zomaar eens verandering in kunnen komen. RCS zou de plannen voor een La Primavera voor vrouwen er de komende weken door willen drukken.

Trofeo Binda
Het enige probleem is de datum. De RCS zou de vrouwenwedstrijd op de derde zaterdag van maart willen organiseren, op dezelfde dag als de mannenwedstrijd. Zo zou de koers echter in hetzelfde vaarwater komen te zitten als de Trofeo Binda. Deze prestigieuze eendaagse voor vrouwen, die al sinds 1974 wordt georganiseerd, staat een dag later op het programma.

De organisator van de Trofeo Binda zou niet blij zijn met een situatie waarin Milaan-San Remo in hetzelfde weekend verreden wordt. Beide koersen rijden, zal logistiek en fysiek namelijk niet eenvoudig zijn voor de rensters. Hoewel beide wedstrijden plaatsvinden in Italië, zou het zaterdagavond een transfer van 350 kilometer opleveren. En na Milaan-San Remo nog even de zware Trofeo Binda erbij pakken, is sowieso niet simpel. Volgens HLN is het daarom een optie dat de Trofeo Binda een week eerder verreden wordt. Hier is echter nog geen definitief besluit over genomen.

Start in Genoa? 
Bij de mannen is Milaan-San Remo bijna driehonderd kilometer lang. Zo’n afstand zullen de vrouwen niet hoeven te overbruggen. Volgens HLN zal de hele wedstrijd zich afspelen in de regio Ligurië en langs de Italiaanse Bloemenriviera gaan. Genua wordt door de krant als ‘de meest ideale locatie’ voor de start genoemd, maar het is nog niet bevestigd dat deze stad inderdaad vertrekplaats zal zijn. Met een start in Genua zouden de vrouwen de gekende finale kunnen afwerken, met de beklimmingen van de Cipressa en Poggio.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.