Giro d’Italia-voorzitter Mauro Vegni ziet niets in plan gemixt team
foto: ANSA/CLAUDIO PERI
maandag 30 januari 2017 om 15:48

Giro d’Italia-voorzitter Mauro Vegni ziet niets in plan gemixt team

RCS Sport heeft met duidelijke taal gereageerd op het voorstel van Gianni Savio. Giro d’Italia-voorzitter Mauro Vegni ziet niets in het plan om een vijfde wildcard uit te delen voor een gemixte Italiaanse ploeg.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
“Ik heb al uitgelegd dat onze keuzes zijn gebaseerd op sportieve, commerciële en strategische redenen. Het is niets persoonlijks tegen Androni Giocattoli-Sidermec of Nippo-Vini Fantini”, zegt Vegni tegen Cyclingnews. “Als privaat bedrijf hebben wij het recht om zelf te besluiten wie de wildcards krijgen.”

“De crisis in het Italiaanse wielrennen stamt niet af van de keuzes van de Giro”, stelt Vegni in een reactie op het verwijt van Androni-teammanager Savio dat het Italiaanse wielrennen er onder lijdt. “De crisis is ontstaan door een verkeerd businessmodel: ‘Ik moet de Giro rijden, anders doek ik de ploeg op.”

“Dat is niet de juiste manier van denken. Wij zullen het Italiaanse wielrennen altijd aandacht geven. Maar de Giro kan niet de enige koers zijn die telt. Androni en Vini Fantini zijn beide gewoon uitgenodigd in Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo. Het is verkeerd te denken dat alles afhangt van de Giro d’Italia. Dat betekent dat die ploegen geen goede plannen hebben.”

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
30 januari 2017 15:52
Goede heldere reactie van Vegni
30 januari 2017 15:54
Die ploegen moeten toch niet panikeren, nu Eurosport de rechten heeft, kijkt er niemand nog naar de Giro.
30 januari 2017 17:40
Vegni heeft gewoon gelijk. De Giro zet zich al jaren in om internationaal te worden.
30 januari 2017 19:09
@ Oscarito:

Klopt. Acquarone kwam met het plan om te starten in de VS. Nadat hij op een zijspoor is beland wegens verduistering van 13M Euro heb ik daar weinig meer over gehoord. Vegna heeft ook het licht gezien en denkt dat CCC en Gazprom meer toevoegen aan de Giro dan Italiaanse ploegen. We weten natuurlijk allemaal dat het daarbij alleen om commerciële motieven gaat. Als je bereid bent om de ziel van je koers aan de duivel te verkopen, dan gaat het vroeg of laat fout. Het is niet voor niets dat de publieke belangstelling in Italië al een tijd dalende is.

Net zoals men hier liever Jesper Asselman ziet koersen dan Dorian Godon, zo ziet het publiek in Italië liever Marco Canola dan Alekset Rybalkin. Logisch lijkt me. Die internationalisering is mooi en aardig, maar daarmee draai je je eigen cultureel erfgoed de nek om als je daarin doordraaft, want het publiek zit daar echt niet op te wachten. Iets wat we in de samenleving op andere gebieden ook kunnen constateren.

Het verkopen van de exclusieve TV-reachten aan Eurosport valt ook binnen dat kader. Geld, geld en nog eens geld en daardoor zal de aandacht van de doorsnee wielerfan nog meer afnemen. Maar lang leve de internationalisering! Hup Jakub Kaczmarek!

Ik mis Vincenzo Torriani.

Edit: mensen die over een "business-model" binnen het kader van sportwedstrijden spreken zijn per definitie niet te vertrouwen.
30 januari 2017 21:11
@Kingstown, Zonder een fatsoenlijk businessmodel kan je niet overleven. De ASO weet hoe ze dat moeten doen. Als je ziet hoeveel koersen jaarlijks van de kalender geschrapt worden.. De Giro wil dichter naar het statuur van de Tour groeien, dan moet je internationaal denken. Als je eenmaal op dat niveau bent kun je italiaanse ploegen wat 'gunnen', maar de basis moet eerst steviger.
30 januari 2017 21:36
Sportwedstrijden draaien al jaren niet meer om de toeschouwers langs de kant of op de tribune. Misschien nog om het volk in de viptent, businessseat of de box. Het gaat om kijkers en om clicks, want dat is cash.

En dat betekent ook dat de kampioenen moeten winnen, want dat past het beste in het businessmodel. Vandaar de champions league met een poulesysteem in plaats van knock outsysteem. Dan blijven de toppers zo lang mogelijk meedoen.
31 januari 2017 07:57
@flashke: kijken wel, luisteren niet ;)
2 februari 2017 02:57
Komt de Giro nu echt niet meer op Sporza? Kan Eurosport dan ajb die afschuwelijke José Been eruit gooien?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.