Glibberen en glijden? Wisselvallig weer verwacht in aanloop naar Parijs-Roubaix
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
vrijdag 5 april 2024 om 18:30

Glibberen en glijden? Wisselvallig weer verwacht in aanloop naar Parijs-Roubaix

Het is altijd belangrijk wat de weergoden van plan zijn voor en tijdens een wielerwedstrijd, maar op de dag van Parijs-Roubaix nog net iets meer. Een natte ‘Hel van het Noorden’ is de droom van veel wielerliefhebbers, maar wat mogen we verwachten voor komend weekend?

Metereoloog Jaco van Wezel verwacht aan het begin van de Roubaix-week wel wat regenbuien in de regio’s van Compiègne (start), Denain (passage halverwege) en Roubaix (finish). “De hele week ziet er flink wisselvallig uit in het noorden van Frankrijk. Dinsdagnacht en woensdagochtend passeert een regenzone over het hele parcours en in de middag volgen talrijke buien. Donderdag herhaalt dit weer zich met in de ochtend regen en in de middag losse buien.”

En daarna? “De aanloop naar Parijs-Roubaix ziet er dus nat uit, maar vrijdag lijkt het op een enkele bui na droog te blijven. Het is dan 19 graden met een matige zuid-zuidwestenwind en af en toe zon. Daardoor drogen plekken in de wind snel op, maar wegen die beschut liggen kunnen nat blijven.”

Vrouwenkoers
In aanloop naar de ‘Hel van het Noorden’ lijkt het dus niet droog te blijven, maar hoe zit het op zaterdag, als de vrouwen in actie komen over de Noord-Franse keien? “Zaterdag belooft het warm te worden met maxima rond 23 graden. Aan het begin van de vrouwenwedstrijd in Compiègne is het een graad of 20. Het is flink zonnig met ook wat sluierbewolking en er zit Saharastof in de lucht, waardoor het niet heel zonnig is.”

“De wind waait matig, windkracht 4, uit het zuidzuidwesten. Daarmee zullen de wegen snel verder opdrogen, maar mogelijk zijn de kasseien nog wel glibberig van modder die eerder in de week op de stroken is gespoeld”, aldus Van Wezel.

Taferelen zoals in 2021 krijgen we zondag niet te zien – foto: Cor Vos

Wisselvallige zondag
De vrouwen zullen in welhaast zomerse omstandigheden Parijs-Roubaix afwerken. De mannen hebben het dan weer minder getroffen. “Zondag tijdens de wedstrijd van de mannen is de kans op glibberige omstandigheden groter. De kans op regen is 75%. In de ochtend is er al kans op een enkele bui, maar in de loop van de middag stijgt de kans op lichte regen of motregen.”

“Helemaal zeker is het nog niet dat het precies boven het parcours regent”, houdt Van Wezel een slag om de arm. “Het is een relatief smalle zone met regen, die in sommige berekeningen ten oosten van het parcours uitkomt. In dat geval kan het meevallen met de glibberigheid van de wegen. Het wordt zaterdag ook minder warm met ongeveer 17 graden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.