Golazo, Flanders Classics en Belgian Cycling zetten in op inclusie-initiatieven!

Golazo, Flanders Classics en Belgian Cycling zetten in op inclusie-initiatieven!

© SpecialOlympicsBelgium

vrijdag 8 april 2022 om 19:01
Event-organisatoren Golazo, Flanders Classics en Belgian Cycling komen met initiatieven in samenwerking met Special Olympics Belgium (SOB), om inclusie in het wielrennen te bevorderen. Zo zal Golazo een wedstrijd voor atleten met een verstandelijke beperking organiseren tijden de Baloise Belgium Tour.

Het streven naar inclusiviteit is al jaren gemeengoed in onze maatschappij. Gelijke rechten en kansen voor iedereen, ongeacht afkomst, huidskleur, godsdienst, geslacht, beperking of wat dan ook. Inclusie was deze week ook een van de belangrijkste thema’s tijdens het European Cycling Coach Seminar van Special Olympics, georganiseerd door SOB, dat zich bekommert om atleten met een verstandelijke beperking.

Sinds 1987 is wielrennen één van de 25 aangeboden sporten bij SOB en het werd meteen een zeer populaire sport. Op de tweede editie van het European Cycling Coach Seminar tekenden tal van belangrijke figuren uit de wielerwereld present zoals onder meer wielerlegende Adrie van der Poel,  Serge Pauwels en Elke Weylandt, operations manager bij Trek-Segafredo.

Meer bekendheid
Ook Tom Van Damme, voorzitter van de Belgische wielerfederatie, was van de partij. “Voor Belgian Cycling is inclusie gewoonweg een evidentie. Als federatie van de wielernatie bij uitstek zijn we er voor iedereen: mannen en vrouwen, professionele en amateurwielrenners, hobbyfietsers, atleten met een beperking van gelijk welke aard. Voor ons staan alle atleten met een hart en een passie voor de wielersport centraal.”

De drie grote spelers uit het reguliere circuit – Golazo, Flanders Classics en Belgian Cycling – engageren zich om wedstrijden voor SOB-atleten te koppelen aan reeds bestaande wedstrijden en om demonstraties van de organisatie te integreren binnen hun bestaande evenementen. Dit zorgt er mede voor dat Special Olympics Belgium meer bekendheid krijgt en verlaagt de drempel tot inclusie van de 20.000 atleten, niet enkel in de sportwereld maar ook in het dagelijkse leven.

Tom Van Damme en Christophe Impens in gesprek – foto: © SpecialOlympicsBelgium

Baloise Belgium Tour
Tomas Van Den Spiegel van Flanders Classcis reageert enthousiast: “We zijn bijzonder trots om dit initiatief mee te ondersteunen. Afgelopen zondag konden we nog zien hoe koers Vlaanderen en bij uitbreiding België in de ban houdt. Met initiatieven als deze waar inclusie centraal staat, krijgt iedereen de kans om dat stukje sportieve cultuur dat zo eigen is aan onze maatschappij niet alleen te beleven, maar er ook zelf echt van te proeven. We kijken er alvast naar uit om ons steentje bij te dragen en onze mooie sport zo toegankelijk te maken voor iedereen.”

Golazo kondigde al meteen een aantal data aan: een wedstrijd tijdens de Baloise Belgium Tour (17 juni), één in Leuven (7 augustus) tijdens het nieuwe legacy-event dat het WK Wielrennen jaarlijks zal eren, en een demonstratie tijdens de 100ste verjaardag van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent (15-20 november). Het sportbedrijf zal bovendien het Sven Nys Cycling Center in Baal openstellen om de SOB-wielerdelegatie te laten trainen in aanloop naar de Wereldzomerspelen.

Nieuwe sponsors
“Sport en bewegen is belangrijk voor iedereen, ongeacht welke sport men beoefent. We moeten de deelname aan sporten, en zonder enige vorm van exlusie, bevorderen”, zegt Golazo-CEO Christophe Impens. “Het is een logische stap dat ook Golazo  zich hiervoor wil engageren. Wij willen de atleten alle kansen geven en de beste omstandigheden bieden om zich voor te bereiden om aan wedstrijden deel te nemen.”

Met Velusta, Classified, Atalian en Café Copain tekenden intussen ook vier sponsors in om de wielrenners van Special Olympics Belgium te ondersteunen.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone