Gorka Izagirre daalt naar Spaanse titel, Movistar met lege handen
foto: Sirotti
zondag 24 juni 2018 om 14:23

Gorka Izagirre daalt naar Spaanse titel, Movistar met lege handen

De Spaanse titel is na een bijzonder aantrekkelijke wedstrijd een prooi geworden voor Gorka Izagirre. De 30-jarige coureur van Bahrain Merida reed in de afdaling van de Desierto de Las Palmas weg uit een achtervolgende groep, en wist in de resterende kilometers naar Benicasim knap stand te houden. Opvallend; voor het eerst sinds 2009(!) grijpt Movistar naast de nationale titel.

Benicasim vormde het epicentrum van het Spaans kampioenschap bij de profs. Vanuit startplaats Castellón de la Plana ging het over een afstand van 211 kilometer naar de bekende badplaats. Zoals een nationaal kampioenschap betaamt moest een lokale omloop – met de nodige klimmetjes – beslissen wie er met de trui vandoor ging.

Kopgroep met twee Movistar-renners pakt grote voorsprong 
Al vroeg in de koers ontstond er een kopgroep van dertien renners, met daarbij oude bekende Francisco Mancebo, het Movistar-duo Carlos Barbero en Imanol Erviti en rasaanvaller Lluís Mas Bonet. De vluchters kregen een vrijgeleide van het peloton. Sterker nog; de kopgroep reed op een bepaald moment meer dan elf minuten vooruit.

Nervositeit stijgt in het peloton, eerste aanvalspogingen een feit 
Dit was het sein voor onder meer Cofidis – in dienst van titelverdediger Jesús Herrada – om het commando over te nemen in het peloton. Hierdoor zakte de voorsprong met nog vijftig kilometer te gaan naar minder dan vier minuten. Op de lokale scherprechter – de Desierto de Las Palmas – steeg de nervositeit. In de kopgroep sprong Mas Bonet weg, terwijl Omar Fraile probeerde weg te rijden vanuit het peloton.

Het inmiddels flink uitgedunde peloton vond het te gortig worden, en ging in de achtervolging op de aanvallers. In de afdaling van de Desierto de Las Palmas wist Erviti Mas bij te halen, en niet veel later uit het wiel te kletsen. De ervaren Movistar-renner ging vervolgens in tijdritmodus op zoek naar de titel. Een poging die echter al snel weer onschadelijk werd gemaakt.

Kopgroep snijdt slotronde aan met mooie bonus 
In de achtergrond werd Fraile inmiddels ingerekend door een ijzersterk drietal, bestaande uit Ion Izagirre, kersvers tijdritkampioen Jonathan Castroviejo en Rubén Fernández. De achtervolgende groep wist stelselmatig aan zijn achterstand te knabbelen, maar keek met het ingaan van de slotronde nog altijd tegen een achterstand aan van twee minuten. Het uitgedunde peloton – onder leiding van de troepen van topfavoriet Alejandro Valverde – volgde wat verderop.

Op de Desierto de Las Palmas wist Movistar de achtervolgende groep in te rekenen, maar hield het daarna opzichtig de benen stil om de vlucht van Erviti en Barbero te beschermen. Bahrain Merida weigerde zich echter in slaap te sussen; het was nogmaals Ion Izagirre die versnelde, maar hij kreeg opnieuw Férnandez als waakhond mee.

Izagirre en Férnandez maken de sprong naar voren, Valverde wordt wakker 
Vooraan was het ondertussen Pablo Torres die probeerde weg te rijden. De voor Burgos-BH uitkomende renner reed een mooie voorgift bijeen. In de achtervolging wisten Izagirre en Férnandez de restanten van de kopgroep in te rekenen, in hun jacht op de eenzame leider.

In de achtergrond probeerde Valverde met een ultieme versnelling iets te bewerkstelligen; de Murciaan zag Herrada en Gorka Izagirre als stukjes kauwgom aan zijn wiel geplakt. Dit stoorde hem echter allerminst, en met een tweede indrukwekkende versnelling wist hij de sprong te maken naar de achtervolgende groep.

Dappere Torres wordt ingerekend, Gorka Izagirre daalt op scherpst van de snede 
De voorsprong van de eenzame leider Torres bedroeg – door alle schermutselingen in de achtergrond – nog maar 15 seconden. Met nog zestien kilometer te gaan werd de dappere avonturier ingerekend, wat voor Gorka Izagirre het sein was om zich met ware doodsverachting naar beneden te gooien.

De Bahrain Merida-renner reed Torres uit het wiel, en wist een gat van liefst twintig seconden te slaan op de achtervolgende groep, die inmiddels weer was uitgebreid door een hergroepering na de afdaling. De samenwerking in de achtervolgende groep was ver te zoeken, waardoor Izagirre alleen maar wist uit te lopen. Hij mocht dan ook vieren in Benicasim, voor Valverde en Fraile.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
24 juni 2018 14:29
Hahahaha!
24 juni 2018 14:33
Mooi, misschien zien we de Spaanse kleuren voor de verandering eens een seizoen
24 juni 2018 14:43
Zou dit de oudste gemiddelde leeftijd van een top 10 bij een NK zijn?
24 juni 2018 14:53
Een achtervolgende groep is dat pas nadat je eruit weggereden bent.
24 juni 2018 14:53
Misschien zien we wel een combishirt want Gorka is natuurlijk in eerste plaats Bask.
24 juni 2018 15:08
waaw wat een uitslag met mancebo en sevilla in de top10
24 juni 2018 15:29
Mancebo en Sevilla top 10, evenals een belofte een een amateur op 12. Het zegt wel iets over de breedte van het Spaanse wielrennen momenteel.
24 juni 2018 15:31
@lnnrt Benicasim Bastards
24 juni 2018 16:51
Ik kan nergens Daniel Navarro vinden in de uitslag...deed ie wel mee? Zo niet, waarom niet?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.