GP Jef Scherens krijgt stevige opwaardering, wil WK-succes jaarlijks doen herleven

dinsdag 7 juni 2022 om 12:32
GP Jef Scherens krijgt stevige opwaardering, wil WK-succes jaarlijks doen herleven

foto: Cor Vos

De GP Jef Scherens ondergaat een kleine metamorfose. De eendagskoers wordt namelijk opgewaardeerd tot een nieuw ‘legacy evenement’: de Tour of Leuven-Memorial Jef Scherens. Het krijgt er met Ride Leuven ook een echte fietshappening voor families, zondagsfietsers en wielertoeristen bij.

De voormalige GP Jef Scherens zet dus een flinke stap vooruit, zowel op het vlak van parcours, deelnemers als uitstraling. Een plaats op de UCI Europe Tour-kalender, meerdere WorldTour-ploegen aan de start en naast de ‘stadslus’ ook tweemaal de ‘Flandrienlus’ uit het voorbije WK wielrennen. Voeg daar de fietshappening aan toe met een verkeersvrije stadslus en de Tour of Leuven-Ride Leuven is geboren.

“Het wordt één groot wielerfeest dat mensen samenbrengt”, is Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani verheugd. “Het WK wielrennen in 2021 was een schitterend event, voor de koers en voor Leuven. We toonden de hele wereld dat onze stad alles in huis heeft om voor een fantastische apotheose te zorgen. Op dat elan gaan we nu verder met de Leuvense wielerklassieker Poeske Scherens.”

Vorig jaar ging de zege naar Niccolò Bonifazio, voor Nacer Bouhanni – foto: Cor Vos

“Met de Flandrienlus en de 37 hellingen geven we deze wedstrijd onder de nieuwe naam Tour of Leuven-Memorial Jef Scherens een nieuwe adem. Met ook nog de Ride Leuven wordt het een groot wielerfeest dat mensen samenbrengt.” Leuvense trots Jasper Stuyven, die vorig jaar maar net naast een WK-medaille greep, is de ambassadeur van de Tour of Leuven-Memorial Jef Scherens.

Dit jaar staat de Leuvense koers een week vroeger geprogrammeerd, meer bepaald op zondag 7 augustus, exact een week voor de wegrit van het EK wielrennen in het Duitse München. Op zondag 7 augustus staat voor recreatieve fietsers ook Ride Leuven op het programma. Er zijn drie afstanden: 15 kilometer (verkeersvrije stadslus), 70 kilometer (Flandrienlus en stadslus) en 110 kilometer (Flandrienlus en stadslus).

Parcours

De komende editie van de Tour of Leuven-Memorial Jef Scherens is 199 km lang en bevat niet minder dan 37 hellingen. Na een halve ronde op de ‘stadslus’ zet het peloton koers richting Huldenberg, waar de steile Smeysberg (8%) de prelude is tot de befaamde Flandrienlus, die de renners twee keer voorgeschoteld krijgen.

Nieuw is de Mommaertstraat in Overijse, die initieel op het WK-programma stond, maar werd vervangen door de Moskesstraat. De Tour of Leuven wil de lange gestage kasseiklim toch graag laten zien aan de wielerfans en laten voelen aan de deelnemers van de Ride Leuven. Daarna gaat het terug richting Huldenberg om Holstheide (5%) af te werken, waarna de laatste helling op grondgebied Overijse aangesneden wordt: de kasseien van de steile en smalle Bekestraat (8%).

De renners werden op het voorbije WK luid aangemoedigd – foto: Cor Vos

In Duisburg (deegemeente van Tervuren) wacht de Veeweidestraat (5%) en om de Flandrienlus te beëindigen wordt de Smeysberg (8%) voor een tweede keer beklommen. Via Oud-Heverlee en Bierbeek keren de renners terug naar de Leuvense binnenstad om nog zes stadslussen af te werken.

Op die stadslus volgen de vier nijdige hellingen die we ook in de WK-finale tegenkwamen. Eerst de Keizersberg (5%) en daarna de licht oplopende Decouxlaan (3,4%). Hierna doemt de Wijnpers (8,3%) op, de iconische helling uit het WK waar de renners door een haag van supporters naar boven werden geschreeuwd. De Sint-Antoniusberg (4,7%), voortaan de ‘Bult van Alaphilippe’, sluit het rijtje. De finish ligt naar goede traditie op de Bondgenotenlaan.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone