Grand Départ 2020 te duur voor Antwerpen

vrijdag 27 januari 2017 om 09:16
Grand Départ 2020 te duur voor Antwerpen

foto: Marcel Koch

De Belgische stad Antwerpen gaat zich niet kandidaat stellen voor het Grand Départ van 2020, meldt de Antwerpse zender ATV. Het stadsbestuur vindt de kosten te hoog voor het organiseren van de start van de Tour de France. Naar verluidt zou het gaan om een bedrag van rond de 15 miljoen euro. In 2015 liet de Antwerpse burgemeester Bart De Wever nog weten er alles aan te zullen doen om de Ronde van Frankrijk in Antwerpen te laten starten. Op die uitspraak moet hij nu terugkomen. De hoofdstad van de gelijknamige Belgische provincie is vanaf dit jaar wel de gastheer van de start van de Ronde van Vlaanderen.

De laatste keer dat een Belgische stad het Grand Départ organiseerde was in 2012. Toen startte de Tour met een tijdrit in de Waalse stad Luik. Antwerpen was wel startplaats van een etappe in 2015, nadat de drieweekse door Frankrijk opgang was gebracht in Utrecht.

Dit artikel delen:

9 Reacties

IlPirata 27 januari 2017 om 09:56

Eigenlijk is het voor elke stad te duur, want ik lees dat er bijna altijd verlies wordt geleden.
Wel leuk en mooi voor de uitstraling en de fans natuurlijk, maar over het algemeen mag de gemeenschap betalen.

0
achtpuntzes 27 januari 2017 om 10:28

@ IlPirata:
in Nederland zijn het de provincies die grote rondestarts halen en die hebben wat meer te besteden. vandaar dat een en ander hier vaak wel van de grond komt.
je kan trouwens ook zo'n onderzoekbureau inhuren die flink met cijfers en bezoekersaantallen aan het goochelen gaat om dan een rapport op te maken waaruit dan blijkt dat de grote rondestart een geweldig sportief en financieel succes was, zoals toen in Rotterdam bijvoorbeeld.

0
platteprijs 27 januari 2017 om 10:58

@8.6 Breng Utrecht niet op ideeën …

0
Kirsipuu 27 januari 2017 om 11:31

Ik begrijp sowieso niet dat zoiets per se geld moet opbrengen voor de organiserende stad. Maar ik begrijp wel dat een stad het niet kan missen of het het geld niet waard vindt.

0
achtpuntzes 27 januari 2017 om 11:35

@ Kirispuu:
als zoiets geld oplevert dan is het organiseren van zo’n evenement veel beter te verkopen aan de belastingbetaler.

0
Kirsipuu 27 januari 2017 om 11:42

8.6 Dat is inderdaad de geldende logica maar ik vind het onzin. Er zijn zoveel dingen die de belastingbetaler meer kost dan dat het oplevert. Denk aan uitgaven aan cultuur, gezondheidszorg aan mensen boven de pensioengerechtigde leeftijd, hypotheekrenteaftrek en huursubsidie die alleen maar voor een grotere bubbel op de huizenmarkt zorgen… Alleen zijn die uitgaven wel sociaal gelegitimeerd en sportgerelateerd vaak niet. Maar waarom kunnen bestuurders niet gewoon zeggen ‘we vinden sport en exposeren voor de stad belangrijk en dat mag wat knaken kosten’?

0
achtpuntzes 27 januari 2017 om 11:55

@ Kirispuu:
als je sport belangrijk vind als stad zijn er talloze projecten om uit te kiezen. dus een grote rondestart organiseren omdat je sport belangrijk vind is natuurlijk grote onzin.
je tweede punt is natuurlijk wel waar. hun stad en provincie die overal ter wereld te zien is, dat is toch echt de natte droom van elke provinciale bestuurder.

0
Leukefans 27 januari 2017 om 13:10

@8.6
En als je als grootste stad van Vlaanderen niet eens een voetbalclub in de hoogste klasse hebt zijn er misschien inderdaad wel betere projecten te kiezen die alvast in het binnenland voor meer exposure zouden kunnen zorgen..
En vijftien miljoen is ook veel geld, Grote Leider De Wever heeft wellicht eens berekend hoeveel paracommando’s hij daarmee door de straten van Antwerpen kan laten marcheren en kiest daar dan maar voor. Eigen stad eerst!

0
nederbelg 27 januari 2017 om 20:00

Voor De Wever is Het Grote Vertrek (van de RvV) Groter dan Le Grand Départ. Nadat hij over zijn TdF plannen oreerde, kwam het glorierijke moment waarop hij over de Ronde van Vlaanderen onaneerde. Terwijl: er iets nu eenmaal niets “flandrien” aan het van oorsprong Brabantse Antwerpen (het enige wat qua klank nog enigszins in de buurt kwam, de rederij Flandria heeft hij vakkundig de nek omgewrongen).

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone