Grand Départ van Tour de France Femmes in Rotterdam wordt hele happening: “Komt in de buurt van 2010”
Special Donderdag werd in het Stadhuis van Rotterdam het startsein gegeven van de aanloop naar het Grand Départ van de Tour de France Femmes 2024. Voor het eerst start de belangrijkste vrouwenronde ter wereld buiten Frankrijk, met een driedaagse door Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en Valkenburg. Naast burgemeester Ahmed Aboutaleb waren ook ASO-directeuren Christian Prudhomme en Marion Rousse aanwezig, evenals titelverdedigster Demi Vollering en sprintster Lorena Wiebes. WielerFlits was erbij.
Demi Vollering moet even nadenken als we vragen of ze dit soort presentaties leuk vindt. Samen met ploeggenote Wiebes van SD Worx-Protime was de Tourwinnares onderdeel van het programma dat in het teken stond van de aanstaande Tourstart. “Ik vind het wel heel leuk om mee te maken, vooral omdat ik vorig jaar de gele trui gewonnen heb. Het is speciaal, maar het is ook pittig tussen de klassiekers in”, geeft ze toe. Nog geen 24 uur eerder werd ze tweede in de Waalse Pijl en niet lang na de presentatie stond een reis richting Luik te wachten.
Maar tussen al die hoofddoelen in maakte de Nederlandse kampioene toch tijd voor deze uitstap, en dat is niet voor niets. “Ik denk al heel veel aan de Tourstart en als ik in Nederland ben ga ik met mijn hondjes naar het strand, in Kijkduin. Dan zit ik naar de route te kijken en twee weken terug heb ik een foto van de finish daar gestuurd en naar Lorena Wiebes. Ik kijk er enorm naar uit”, aldus Vollering voor onze camera.
“Ik zag dat die aankomst omhoog liep. Daar werd ik wel blij van”, lacht Wiebes over die bewuste foto van Vollering van de aankomst in Kijkduin, die gepland staat op de eerste dag van de Tour Femmes. Een dag later volgt een ochtendrit van Dordrecht naar Rotterdam, met opnieuw kansen voor Wiebes. “Die eerste twee etappes zijn echt een doel en als ik daar kan winnen, dan heb ik automatisch de gele trui.”
Aboutaleb sluit periode als burgemeester af met Tour de France Femmes
De presentatie bestond uit meer dan alleen de vooruitblik van Vollering en Wiebes. Burgemeester Aboutaleb hield een welkomstpraatje, waarin hij grapte dat hij – na zijn komst naar Nederland op zijn vijftiende – zijn eerste fiets in Nederland ‘echt geleend had van een vriend’.
Ook presenteerden de wethouders van Rotterdam, Den Haag (bekijk hier de video met wethouder Hilbert Bredemeijer van Den Haag), Dordrecht en Valkenburg hun plannen om ook het publiek en de inwoners van hun steden te betrekken bij de sportzomer. De Tour Femmes wordt ingezet om de bevolking te laten sporten, te laten bewegen en vooral te laten fietsen.
Voor de burgemeester van Rotterdam wordt het Grand Départ om meerdere redenen een bijzonder evenement. “Ik was bij de Tour de France in 2010, dat was heel groot, en dit komt in de buurt. Wat ik heb ervaren van toen is dat de hele stad uitliep, maar ook veel mensen van elders naar Rotterdam kwamen.”
“Het is ook een vredig evenement, want het publiek van wielerevenementen is altijd fantastisch volk. Hopelijk komt er mooi weer en veel volk, om de Nederlandse deelnemers te zien rijden en te zien winnen”, vertelt hij aan WielerFlits.
“Ik volg het wielrennen sinds 1987 en de Tour de France heb ik altijd gevolgd. Ik ben geen grote kenner, maar ik houd wel van het presteren op de fiets. Mijn Nederlandse favoriet aller tijden is toch wel Joop Zoetemelk. Hij is toch wel een icoon in het Nederlandse fietsen. Een bijzonder mens en ik ben blij dat hij hier ook bij is”, aldus Aboutaleb, die niet lang na de Tour Femmes stopt als burgemeester.
“Ik verwacht nog dat Feyenoord de beker wint, maar ik vertrek eind september of begin oktober. Dan wordt dit mijn laatste grote sportevenement als burgemeester.”
‘We gaan niet voor niets van Nederland naar de Nederlandse berg’
Wat uniek is aan deze editie van de Tour de France Femmes, is dat de ronde voor het eerst niet direct volgt op de Tour voor mannen. Dat komt door de Olympische Spelen in Parijs, die gelijk na de Tour van start gaan. “En daarom zijn we in Nederland”, vertelt Prudhomme aan WielerFlits.
“Marion Rousse en ik wilden starten in een land waar de mensen fan van fietsen zijn. Dan kom je uit in jullie land. We wilden mensen opzoeken met passie voor wielrennen. Niet voor niets gaan we van Nederland naar de Nederlandse berg, want we eindigen op Alpe d’Huez.”
“Nederland heeft de wielerkampioenen, mensen die gepassioneerd zijn door fietsen en er is vertrouwen tussen de ASO en Ahmed Aboutaleb. Hij was ook al de burgemeester in 2010. Maar ook Jan van Zanen (nu burgemeester in Den Haag, red.) die in 2015 bij de Tourstart in Utrecht betrokken was”, legt Prudhomme uit, die lachend afsluit. “De wethouder van sport in Dordrecht heet Merx. Marc Merx, dat is toch geweldig bij zo’n wielerwedstrijd!”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.