Greg Van Avermaet blikt vooruit op Ronde: “Van Aert en Stybar steken er bovenuit”
©Cor Vos
maandag 1 april 2019 om 10:27

Greg Van Avermaet blikt vooruit op Ronde: “Van Aert en Stybar steken er bovenuit”

Interview Greg Van Avermaet eindigde in Gent-Wevelgem nog net in de top twintig. Hij kreeg het er na afloop niet warm, noch koud van. Wat hij had geleerd voor de Ronde van Vlaanderen? “Dat ik in orde ben, maar dat Van Aert en Stybar er een beetje bovenuit steken. En… dat mijn ploegmaats in de Ronde een tandje mogen bijsteken.”

Vrijdag in de E3 BinckBanck Classic bepaalde Van Avermaet mee de koers. Dat gebeurde gisteren tussen Gent en Wevelgem niet. “Die twee wedstrijden zijn qua koersverloop dan ook niet te vergelijken”, vertelde de Waaslander na het douchen. “Eerst en vooral zat ik vandaag na die vroege waaier in de tweede groep. Ik moest daar al krachten verspelen om naar voor te komen.”

Spurten met de Ronde in het achterhoofd
“Later was het bijzonder moeilijk om de wedstrijd te ontwrichten”, analyseerde Van Avermaet de finale. “In de laatste dertig kilometer wist ik zelfs niet goed wat ik moest doen. De wind blies pal op de kop en dat zette de koers redelijk op slot. Ik sprong een paar keer mee, wat dan weer wat krachten kostte voor de sprint. Ik probeer hier altijd zo half en half mee te sprinten. En dat is duidelijk geen goed idee. Ik spurt ook iets te veel met de Ronde in mijn achterhoofd. Ach, hier met zo een grote groep naar de finish gaan is gewoon mijn ding niet.”

Ook al kwam er geen resultaat uit de bus, toch was de Olympische kampioen best tevreden met hoe de benen aanvoelden. “Het kan altijd beter. Iedereen wint liever, natuurlijk. En natuurlijk had ik in het begin liever in die eerste waaier gezeten, maar ik liet me verrassen. De waaier ontstond tijdens een passage  waar ik het niet voor mogelijk achtte dat het kon gebeuren. We hebben met de ploeg mee de zaken rechtgezet, maar kostte me dan ook weer een paar ploegmaats.”

Tandje bijsteken
En wat die collectieve sterkte betreft, dat kon toch wat beter, vond Van Avermaet. “Iedereen doet zijn best. Ze hebben goed gewerkt om de groep terug te brengen. Maar ik had graag ook in de finale nog iemand aan mijn zijde gehad. Ik heb wel wat ervaring, maar het is toch altijd leuker om nog iemand bij jou te hebben. Nu moest ik telkens zelf in de wind naar voor. Dat kost ook krachten. Of als er iemand is die me in de sprint wat helpt positioneren, zit er wellicht ook een beter resultaat in. Van mij mogen ze zondag in de Ronde toch een tandje bijsteken”, glimlacht de CCC-kopman.

Wout van Aert en Zdenek Stybar krijgen van Van Avermaet overigens de meeste sterren achter hun naam richting de Ronde van Vlaanderen. “Die twee staken er de voorbije dagen bovenuit. Vrijdag allebei in de kopgroep in de E3 BinckBank, vandaag ook opvallend sterk tijdens de tweede passage van de Kemmel. Oké, beneden op het asfalt zetten ze iets vroeger aan, ik moest van de tweede of de derde rij komen, maar ze maakten toch indruk. Achter die twee zie ik een breder veld met jongens die ook zomaar de Ronde kunnen winnen. Dan zal de vorm van de dag bepalend zijn. Ikzelf? Zet mij maar iets onder dat duo Van Aert-Stybar… Daar heb ik geen probleem mee.”

Wel of niet in Dwars door Vlaanderen?
Of Van Avermaet woensdag van start gaat in Dwars door Vlaanderen, wist hij gisteravond nog niet. “Ik wil afwachten wat de weersvoorspellingen zijn. En hoe ik recupereer na vandaag. Dan pas zal ik beslissen of ik er Dwars door Vlaanderen al dan niet bij neem.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.