Greg Van Avermaet: “Ik had geen superdag”
Greg van Avermaet - Foto: Sirotti
maandag 25 september 2017 om 08:54

Greg Van Avermaet: “Ik had geen superdag”

België is er zondag tijdens de wegwedstrijd van het WK in het Noorse Bergen niet in geslaagd om een medaille te veroveren. Onze zuiderburen gingen met een ijzersterke selectie van start, maar stonden na afloop met lege handen. Een zesde plaats voor Greg Van Avermaet bleek het maximaal haalbare.

“Veel meer zat er niet echt in”, reageert Van Avermaet in de Belgische kranten. “Als ik me op het eind wat beter positioneer in de sprint eindig ik misschien nog derde, maar eigenlijk was het beste er al af. Ik ben ontgoocheld, maar ook niet al te zwaar. Ik had geen superdag.”

Hij is van mening dat wereldkampioen Sagan het slim gespeeld heeft. “Peter reed een defensieve koers. Ik heb hem de hele koers niet gezien. Pas in de laatste vier kilometer is hij mij voor de eerste keer gepasseerd. Hij was misschien ook niet heel goed op de klim, maar hij maakt het wel af en dus rijdt hij de perfecte koers. Hij heeft verdiend gewonnen.”

Het seizoen van de leider in de WorldTour is waarschijnlijk voorbij. “Ik moet er nog eens over nadenken, maar normaal rijd ik niets meer,” aldus Van Avermaet.

De Belgische ploeg verloor in de slotfase enkele belangrijke pionnen, toen Tiesj Benoot, Jens Keukeleire en Jasper Stuyven ten val kwamen. De renners kwamen volgens Het Nieuwsblad ten val door een jasje van een toeschouwer, dat over de rand van de hekken hing.

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
25 september 2017 08:56
Die jasjes een keer verbieden. Is niet de eerste keer
25 september 2017 08:57
Superdag
25 september 2017 09:16
Ik zou hem graag nog Paris-Tours zien rijden. Daar is Greg altijd goed.
25 september 2017 09:24
Het beste is er vanaf, dat was al iets langer te zien en dan heft hij onvoldoende wapens om het anders af te maken.
25 september 2017 09:34
Belgen als geheel gewoon zwaar teleurstellend. Beste man die ze hadden vroeg opgeofferd voor twee kopmannen waarvan onduidelijk was hoe de vorm was.

Dan ook nog flinke pech natuurlijk met Benoot, Stuyven en Keukeleire. Maar goed, ze waren er toch al te laat aan begonnen.
25 september 2017 09:42
@lemmens
Puntensprokkelaar Greg wacht tot Lappartient Paris-Tours weer World Tour-status geeft... 2019?
25 september 2017 10:05
Volgende keer maar weer Brinta bij het ontbijt.
25 september 2017 10:11
Alleen als ie wint heeft ie een superdag ! Was net niet zwaar genoeg. Waar gewoon zesde in de sprint....Altijd wel iets als ie niet wint...
25 september 2017 10:16
Pedalo?

Toch gewoon duidelijk dat hij geen super dag had? Anders zit hij echt wel mee met die voorste groep... Mag hij toch best gewoon zeggen? Geeft ook alleen complimenten aan de winnaar.

Net zoals het duidelijk was dat Sagan niet top was (toch dat griepje?). Maar die is dan net een klasse beter + heeft zijn sprint om toch te winnen. Greg is een geweldige renner, maar voor hem moet alles mee zitten.om te winnen + hij moet top zijn en dat was beide gister niet het geval...
25 september 2017 10:19
Pedalo, heeft niet iedereen altijd iets te vertellen waarom hij of zij niet de winnaar kon worden? Ik moet zeggen dat ik je reactie nog al raar vind..
25 september 2017 10:46
Of het nou een jasje was of niet we weten in ieder geval dat het niet aan de stuurvaardigheid van de Belgen zal liggen zou Michel Wuyts kunnen zeggen....
25 september 2017 11:37
Zijn superdagen waren in het voorjaar toen er gekoerst werd in zijn achtertuin. Daarna was het nergens meer super. En dat geldt ook voor Gilbert. Dat is ook een beetje het gevolg van hoe Belgen het seizoen aanpakken. Voor de Belgen zijn hun eigen achtertuin koersen het hoogtepunt. Veel anderen pieken daarentegen in de zomer en nemen dat dan mee naar het WK. Sagan was eigenlijk pas echt op zijn best in de tdf. Maar dan maakt het nog allemaal weinig uit. Een grieperige Sagan wint op een WK nog in de sprint van iedereen. Alleen als Sagan zelf koers maakt omdat hij daar zin in heeft dan verliest hij wel eens een wedstrijd van een Belg in het voorjaar.
25 september 2017 11:38
Tja, dit is natuurlijk een klasbak puur sang. Ik denk dat het sowieso net niet zwaar genoeg was voor hem en daarnaast moet je op het wk natuurlijk wel een goede dag hebben.

Als het parcours net niet ideaal is, moet je een beetje geluk hebben, dat had hij in Rio, en dit keer niet. Hoort erbij, volgende keer beter.
25 september 2017 11:40
Hij was inderdaad goed (anders ben je niet bij de 5-6 beste op die laatste klim), maar niet super. Maar in vergelijking met andere favorieten, genre Kwiatkowski en vrijwel de gehele top-10, was ie zeker niet slechter. Matthews wordt bvb. wel derde, maar kon het wiel van Greg niet houden op die laatste klim.
Ook niet onlogisch dat hij niet meer zal koersen. Hij rijdt al non-stop sinds de tour in alle grote wedstrijden, en steeds op hoog niveau (laten we niet vergeten dat ie in Quebec enkel Sagan moest laten voorgaan en in Montréal diezelfde Sagan en Matthews nog klopt in een spurt bergop, zij het voor plaats 7). Kortom, héél constant op een héél hoog niveau, zij het zonder spraakmakende zege.
Puntensprokkelaar word je ook maar enkel als je kans maakt op een eindzege. Dat hij daar als klassiek coureur waarde aan hecht, kan hem bezwaarlijk worden verweten.
25 september 2017 11:57
Greg verloor het wiel van Sagan door Stybar denk ik vöör de voorlaatste bocht. Sagan deed een fantastische manoeuvre om in het wiel van Kristoff te komen vöör diezelfde bocht.
25 september 2017 12:05
En dan is er nog de UCI WorldTour Ranking......
25 september 2017 12:09
Vind ik vooral jammer voor Stuyven en Keukeleire, ik had ze wel dicht zien eindigen...en als het Stuyven was ipv Cort Nielsen, wie had hem dan teruggehaald...en als, en als...
25 september 2017 12:23
Gewoon een bijzonder matig WK van deze, vooraf toch omschreven als het sterkste Blok, Belgische ploeg.
25 september 2017 12:28
Misschien zat Stuyven wel stikkapot.
25 september 2017 12:48
Volgens mij ging Greg ook te vroeg aan op de klim en plafoneerde hij.
Wanneer hij iets later ging en ze met een groepje van 6tal vol zouden rijden, hadden ze een kans.
25 september 2017 13:20
Wie als belg een beetje van koers kent, zag dat er (al of niet gewild) 2 plannen werden uitgespeeld : 1) het plan der belgen waarbij VA dus inderdaad niet super was en 2) het plan QS waarbij Alaphilippe, Terpstra en Gilbert "toevallig" samen ontsnapten. Helaas was Julien veel te onstuimig en kon Niki het wiel niet houden (al gans naseizoen niet goed genoeg) waardoor Phil plots 3 fietslengtes moest goedmaken en ook niet meer de punch heeft van pakweg 5 jaar geleden. Daardoor mislukte het plan QS dat anders met 3 pionnen op het podium had gestaan.
25 september 2017 13:41
Toch bizarre kritiek op de belgen. Hebben allemaal hun opdracht uitgevoerd, buiten stuyven door val, waren allen sterk maar niet super. In tegenstelling tot andere kopmannen die slecht waren zoals poels. Gezien landen en individuele ranking was het voor België nog geen zo'n slecht seizoen lijkt mij
25 september 2017 14:00
@guyrem
Dat was dan enkel de entente Franco-Belge-Hollandaise, wat QS betreft.
Want Gaviria, Martin en de Italianen in dienst van QS-Trentin zagen er nadien geen graten in om Alaphilippe terug te halen.
25 september 2017 14:59
België had geen super WK.
25 september 2017 15:29
Wat Stuyven betreft: die zat toch wel erg ver in het peloton toen hij ten val kwam. Hij erkent ook zelf dat er geen demarrage meer in zat, terwijl op dat moment de koers op Salmon Hill ging losbarsten. M.a.w., het lijkt erop dat Stuyven sowieso te kort zou gekomen zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.