Greg Van Avermaet pakt ook zege in Gent-Wevelgem
foto: Sirotti (archief)
Nick Doup zondag 26 maart 2017 om 17:23

Greg Van Avermaet pakt ook zege in Gent-Wevelgem

Greg Van Avermaet heeft Gent-Wevelgem 2017 gewonnen. De olympisch kampioen van BMC verkeert in bloedvorm na zijn eerdere overwinningen in de Omloop Het Nieuwsblad en E3 Harelbeke. Dit keer moest Jens Keukeleire het onderspit delven. Peter Sagan eindigde op ruime achterstand als derde, Niki Terpstra werd vierde.

Kopgroep met Reinders en Van Winden
Negen renners kleurden de eerste uren; Elmar Reinders van Roompot-Nederlandse Loterij en Dennis van Winden van Israel Cycling Academy zorgden voor de Nederlandse bijdrage. Hugo Houle (AG2R La Mondiale), Ryan Mullen (Cannondale-Drapac), Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Christophe Masson (WB Veranclassic Aqua Protect), Jay-Robert Thomson (Dimension Data), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) en Loïc Chetout (Cofidis) waren met hen mee. De maximale voorgift van de leiders was acht minuten. Uiteindelijk zou Van Hoecke het het langst volhouden van de negen.

Harde koers
Het snelle tempo van het eerste uur (50,2 km) werd doorgezet op de open stukken. Nog voor De Moeren –waar het altijd waait – kwamen er scheuren in het peloton. Na De Moeren werd de rekening opgemaakt en bleek niets gebeurd te zijn. Een hergroepering in het peloton volgde. Kleine valpartijen kenmerkten het tussengedeelte, maar ook bleef altijd het gevaar op waaiers daar. Op de eerste beklimming van de Kemmelberg meldden de grote namen zich al van voren, maar de koers werd daarna pas echt geopend. Onder meer LottoNL-Jumbo liet zich zien met Lars Boom en door de tempowisselingen werd het peloton gedecimeerd.

Plugstreets
Op de plugstreets (onverharde wegen) draaide erkend veldrijder Zdenek Stybar de gashendel open, terwijl Arnaud Démare en Alexander Kristoff op het gravel lek reden. Desondanks kwam na het eerbetoon aan zij die vielen de Eerste Wereldoorlog alles weer bij elkaar. Door een crash op 45 kilometer van de streep werden Gianni Moscon en Tony Martin uitgeschakeld, Lars Boom kwam met de schrik vrij, maar hij wist niet meer terug te keren in de voorste gelederen. Enkele speldenprikken hadden geen resultaat; het was wachten tot de laatste beklimming van de Kemmelberg.

Grote namen vinden elkaar
Van Avermaet sloeg direct een gat met de rest, enkel Sagan en Degenkolb konden aansluiten bij de winnaar van de Omloop en de E3 Harelbeke. Ook Terpstra, Stybar en Boasson Hagen maakten de oversteek in het deel na de Kemmel. Een ander zestal (met Naesen, Matthews, Trentin, Keukeleire en Colbrelli) wist ook nog aan te sluiten bij de voorsten. Het gat groeide tot boven de halve minuut, maar de samenwerking was niet je-van-het.

Belgen profiteren van onderlinge strijd Sagan-Terpstra
Van die onrust profiteerde een vijftal met nog twintig kilometer voor de boeg: Van Avermaet, Keukeleire, Terpstra, Sagan en Kragh Andersen. De laatste twee hadden nog een ferme inspanning nodig om bij de andere drie te komen. Op zestien kilometer van de meet ontstond een opvallende situatie. Terpstra weigerde over te nemen van Sagan, waarna Van Avermaet en Keukeleire vrij baan hadden. De wereldkampioen speelde het spel hard met onze landgenoot. Hij poogde Terpstra te verrassen, maar dichterbij kwamen de drie (ook Kragh Andersen liet zich verrassen) niet. Het verschil was snel meer dan tien tellen.

Van Avermaet volgt Raas op
Sagan, Terpstra en Kragh Andersen wisten elkaar toch weer te vinden, maar dichter dan acht seconden kwam het trio niet. Onder de boog van de drie kilometer leek het doek gevallen voor de drie achtervolgers. Van Avermaet en Keukeleire bleven tot 1200 meter voor de finish goed samenwerken. Het pokeren begon daarna en Van Avermaet werd de kop op gedwongen. Hij begon de sprint laat en wist Keukeleire achter zich te houden. Door zijn overwinning volgt de Belg Jan Raas (1981) op als winnaar van de Omloop, de E3 Prijs en Gent-Wevelgem in één seizoen.

[poll id=”464″]

125 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
26 mrt
Pfeiffer georgi! :p
26 mrt
Mooie wedstrijd. Die Deen maakt geen vrienden, ook niet bij de kijkers.
Love voor van Avermaet is groot
Sterkste man in koers, oververdiend! Doe het hem maar na, wint dit seizoen elke Vlaamse klassieker waar hij start.
Ik had een saaie laatste 30km richting pelotonsprint verwacht. Het werden 30 mooie kilometers.
Bah, heeft het wel heel erg cadeau gekregen vandaag, eerst de groep degenkolb die niet samen wil werken en ze zomaar laat rijden. En dan sagan en terpstra die gewoon weigeren te winnen.
Mooie finale! Verkeerde uitslag hierboven. Terpstra dik in orde. Beide Lotto's verliezers van de dag
26 mrt
De sterkste man wint na een heel knappe wedstrijd, proficiat Greg, en nu ontspannen toeleven naar volgende week zondag!!!
26 mrt
Dankzij Sagan wint er een Belg.
Toch 2 Nederlanders op het podium....
26 mrt
Super mooie wedstrijd. Respect voor Greg, Jens en Peter !
@Zacht Probeer je de aandacht bij dat gedoe van Terpstra weg te halen? Wat een stumper! Snap wel dat hij niet geliefd is
Beste Vlaemsche koers anno 2017 (PR is FR), Ploegstraten welkome aanvulling mijns inziens en eigenlijk moeten de oeren al in de directe uitzending zitten. Weer ontzettend genoten van de landschappen en historie.
26 mrt
Heerlijk om zien. Als je een beetje laf rijdt zoals Terpstra, dan vind ik het heerlijk dat Sagan duidelijk maakt dat je dat niet moet doen.
En wat heeft Terpstra nu bereikt? Geeft gewoon de kans op de overwinning weg. Zoiets flik je natuurlijk niet ongestraft bij Sagan. Wel een heerlijke koers gezien. En wat een talent is die Andersen.
Deze wedstrijd wordt steeds mooier. Greg wint Vlaanderen niet.
Inderdaad Moosje07, Greg heeft totaal niet de forcing gevoerd op de Kemmelberg, het was ook pijnlijk om te zien hoe hij de laatste 10km in het wiel van Keukeleire naar de finish reed.
Wat een $#@ die Terpstra...
26 mrt
Welke kans op een overwinning? Dan rijdt ie met 4 snellere mannen naar de finish. Gegokt en verloren. Het zij zo
26 mrt
@Moosje07: For real? Zelf alles uiteen rijden op de Kemmel, wind op kop en het zo afmaken ...
26 mrt
Kwantiteit (qs) is waardeloos als je zo dom rijdt...
Terpstra wat een kluns. Gooit zo gewoon zijn kans op een overwinning weg(natuurlijk niet gezegd dat ie zou winnen). Ze komen er niet bij doordat die Noor er bij zat. Dat was de zwakste. Niet op de afspraak boom, benoot, roelandts en stuyven
26 mrt
Anti climax, wat een onsympathiek renner die Terpstra.
Tja, als dit heerschap de omloop, E3 en GW wint,.. Daar mag je babyvoergrappen en toevallige gelukheiden tegenaan gooien wat je wil maar iedere x forceerde hij mede de afscheiding en ik heb niemand meer op kop dan hem gezien. Zijn grootste opponent Sagan is een lastige maar hij kan het.
Naesen leuke gast trouwens, da's geen hele bange.
1 2 3 5

Geef een reactie