Greg Van Avermaet verdacht in dopingzaak
zaterdag 28 februari 2015 om 07:07

Greg Van Avermaet verdacht in dopingzaak

Greg Van Avermaet wordt officieel verdacht van dopinggebruik. Gisteren kreeg de 29-jarige renner te horen dat hij op vrijdag 13 maart moet verschijnen voor de dopingcommissie van de Belgische Wielerbond. Het bondsparket verdenkt hem ervan verboden injecties met recuperatiemiddelen te hebben gekregen van ‘ozondokter’ Chris Mertens in 2011. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Van Avermaet ontkent elke vorm van dopinggebruik en gaat voor vrijspraak. Toch hangt er een tweejarige schorsing boven zijn hoofd. De feiten dateren van 2011. Of de 29-jarige Belg vandaag aan de start komt van de Omloop Het Nieuwsblad, is nog niet duidelijk. Die beslissing ligt in handen van zijn ploeg BMC. Ook veldrijders Laurens Sweeck, Tom Meeusen en Bart Wellens moeten zich op 13 maart gaan verdedigen.

Update 9:17
BMC heeft middels een persbericht gereageerd op het nieuws. De ploeg is een intern onderzoek begonnen, maar laat Van Avermaet vandaag wel de Omloop Het Nieuwsblad rijden. “Op dit moment is er geen informatie die aangeeft dat er bepaalde regels zijn overschreden. We wisten dat Van Avermaet werd behandeld door dokter Mertens, maar we zijn niet op de hoogte van behandelingen die tegen de regels zouden zijn.”

BMC-manager Alan Peiper spreekt tegenover Het Nieuwsblad over zware aantijgingen. “Ik kan moeilijk commentaar geven op de affaire. Het onderzoek loopt. Maar Greg staat vandaag zeker aan de start van de Omloop. Ik zie geen reden om hem van de fiets te houden. Dit zijn nu natuurlijk geen ideale omstandigheden om als favoriet te starten in de Belgische openingsklassieker.”

‘Onderzoek is op drijfzand gebouwd’
Volgens Het Laatste Nieuws is het onderzoek naar Mertens op drijfzand gebouwd. De krant schrijft dat de bloedsporen in de inbeslaggenomen infusen slechts in één geval overeenkwamen met het erfelijk materiaal van de sporters. “Volgens ingewijden was dit een ‘zeer serieuze aanwijzing’ dat de renners helemaal niet waren behandeld met een verboden ozontherapie of enige andere dopingpraktijk die strijdig zou zijn met de ‘no-needle-policy’ van de anti-dopingautoriteiten.”

Het is daarnaast de vraag of het onderzoek naar dokter Mertens op correcte wijze is uitgevoerd. “Er zijn aanwijzingen dat het speurwerk illegaal is omdat het zou zijn gemanipuleerd en bewijsmateriaal in het voordeel van de dokter zou zijn achtergehouden.” De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) spreekt zich binnenkort uit over de wettigheid van het onderzoek.

RIDE Magazine
158 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 7
28 februari 2015 07:23
Wow, goeie timing!
28 februari 2015 07:27
Wow! Geen naam die ik had verwacht in deze zaak. Bizar dat een renner bij een ploeg als BMC zich in laat met een huisarts die wat aanmoddert met vage middeltjes.

Vandaag gaat hij vast gemist worden.
28 februari 2015 07:35
Maar van Avermaet "ontkent elke vorm van dopinggebruik." Zal wel een foutje zijn dan...
28 februari 2015 07:36
Vergelijkbaar met de situatie van Sweeck.. Tja, geen idee wat ik daar van moet denken.
De timing is in ieder geval weer erg triest. Het betreft een zaak van 4 jaar geleden en wanneer komen ze er mee af, juist ja.
28 februari 2015 07:37
Pfff, ja hoor, die kan er nog wel bij. Echt verbaasd ben ik snel meer, maar die had ik niet zien aankomen.
28 februari 2015 07:37
Pfffffff
28 februari 2015 07:41
En zo ligt ook de reputatie van een van de zuiverste renners uit het peloton aan diggelen...
28 februari 2015 07:43
Het gaat om babyvoeding hè. Geen epo of andere verboden middelen. Heeft dus nooit positief getest. Enige probleem is dat ze dat product zouden ingespoten hebben, wat in strijd is met de Vlaamse dopingscode. Zelfde verhaal als sweeck. Die beweert echter dat ze het niet hebben ingespoten, maar opgedronken. Lijkt mij weinig aan de hand. Kan mij niet voorstellen dat je renners twee jaar gaat schorsen zonder 1 positieve test of afwijking in biologisch paspoort.
28 februari 2015 07:45
En we zijn weer begonnen. Meer en meer raak ik er van overtuigd dat de gehele wielersport in-en-in verziekt is. Van de toppers tot en met de krabbelaars! Geen land of team vertrouw ik nog. Laten we eerlijk zijn; ook Greg heeft de schijn alleen al tegen, dis je maakt bewuste keuzes! Schone sport zonder gefoefel, denk toch eens na!
28 februari 2015 07:45
De belgische kranten zwijgen voorlopig nog. Wat een klap. In je hoofd maak je toch altijd een lijstje met renners die je nooit zou verdenken. Greg stond in het mijne.

Wat zijn de gevolgen als de bewering klopt? De feiten blijken 4 jaar oud dus enkele uitslagen schrappen maar geen schorsing?
28 februari 2015 07:46
Hoop enerzijds dat het met een sisser afloopt aangezien het al zo lang gelden is en ik v Avermaet wel zo'n misstap vergeef maar anderzijds is het prima om die halve gare Mertens de duimschroeven verder aan te draaien.

Waar heeft v Avermaet het stigma zuiver trouwens opgeduikeld, uit een dikke duim?
28 februari 2015 07:47
Jammer dat dit weer net voor openingsweekend bekend moet worden. Maar het maakt wel duidelijk dat er in ieder geval in België nog altijd een groep op het randje van het toelaatbare blijft balanceren. Wat doen zulke profs bij zo´n dokter ? je hebt zelf toch ook nog wat verstand dat je weet dat je je met bepaalde methodes op glad ijs begeeft. Het beroerde is dat deze groep het toch weer verpest voor het wielrennen.
28 februari 2015 07:49
er is niets veranderd er gaat niets veranderen. Alleen de middelen en methoden veranderen.
desondanks bijft wielrennen een onveranderd mooie sport!
28 februari 2015 07:49
jostiband, ligt dat niet geheel in de lijn der verwachting?
28 februari 2015 07:50
re de Panne "Waar heeft v Avermaet het stigma zuiver trouwens opgeduikeld, uit een dikke duim?"

:) Ja verbazend...
28 februari 2015 07:50
Dit gaat over een product dat niet op de verboden lijst staat. Schande dat ze die renners daar dan toch mee lastig vallen... en hun reputatie daar mee vernielen.
28 februari 2015 07:50
Quote:
Kan mij niet voorstellen dat je renners twee jaar gaat schorsen zonder 1 positieve test of afwijking in biologisch paspoort.

Als ze bewijs hebben dat hij de dopingregels heeft overtreden, dan is een schorsing heel goed denkbaar. De laatste jaren tonen genoeg voorbeelden van geschorste renners op basis van dit soort onderzoeken. Aangezien ze hier werken met verklaringen van de dokter zelf en ze over zijn gegaan tot het 'aankondigen' van mogelijke schorsingen, kunnen we er vanuit gaan dat de dokter niet heeft verklaard dat ze het middel (geen babyvoeding trouwens, maar een medicijn) gedronken hebben. De kans dat ze genoeg redenen hebben om te denken dat de betrokken renners de dopingregels hebben overtreden is behoorlijk groot.
28 februari 2015 07:51
.....wie zegt dat het alleen in België is en daar de randjes opzoekt? Mijn zin in een nieuw seizoen is alweer vergald! Greg en schoon rijden, amai?
28 februari 2015 07:51
Renners zijn irritant met hun gedraai en gelieg, maar de dopingjagers zijn nog irritanter. Ze overdrijven zwaar en zien vaak spoken. Wat Greg heeft gedaan klopt niet maar vertel het gewoon en schors hem voor een of twee maanden . Hij heeft geen doping gebruikt maar wel de regels met voeten getreden.
28 februari 2015 07:52
Wim, hoe bedoel je dat?
28 februari 2015 07:53
Als je naar het hoofd van die kerel kijkt zie je wel dat het heerschap in ieder geval zo meelevend is om alles ook op zichzelf, en dan wel tegelijkertijd, uit te testen.

http://www.hetvolk.be/sportwereld/cnt/dmf20130106_00424132

@All > Mocht v Avermaet hierdoor in de problemen komen is dat zonder meer jammer want ook al hoeft hij van mij niet te winnen is het een renner die vaak de koers openscheurt, zulks hebben we 10 x harder nodig dan de wachters anno 2015 met sterke eindkilometer. I vergeef het hem meteen, dat hij in een mongoloide opwelling ergens in 2011 op advies van een gestoorde kwakzalver besloot om eens babyvoer te injecteren. We hebben allemaal wel eens een 'zwak momentje'

@ Raleigh > Get over it, het schijnt aardig wandelweer te worden vanmiddag.
28 februari 2015 07:54
Dus er is niets aan de hand eigenlijk? Als ik een hamburger vloeibaar maak en inspuit is dat doping?Haha komaan zeg! Voor de rest kloten ze de renners precies wel graag, eerst de veldrijders net voor het wk en nu Greg net voor het openingsweekend...Ik geloof er alvast niets van.
28 februari 2015 07:54
Het gaat hem inderdaad enkel over hzt feit dat het product geïnjecteerd zou geweest zijn. Wat volgens onze dopingwet in belgie verboden is. Verder is het een vrij onschuldig recuperatie middel. iets van babyvoeding ofzo...
28 februari 2015 07:57
Quote:
Als ik een hamburger vloeibaar maak en inspuit is dat doping?

Je stelt jezelf niet de vraag hoe zuiver een renner is die een medicijn voor zieke baby's (waarvan hij weet dat hij niet tot de doelgroep behoort) bij een arts die niet aan de ploeg verbonden is via een infuus (waarvan hij weet dat het niet is toegestaan), laat inbrengen om beter te herstellen? Oké... niets aan de hand inderdaad.
28 februari 2015 07:59
Allemaal bazel hier van sommige van Avermaat fans, als je weet dat je geschorst kan worden voor iets dat niet mag dan moet je dat ook niet doen. Wel of geen effect, welke malleut gaat voor zijn plezier wat rommel in zijn lijf spuiten, zal vast daar een bedoeling bij hebben. Nee dan moet je ook op de blaren gaan zitten als je gepakt word en vooral niet jammeren omdat hij zo sympathiek overkomt. Het gaat om (beter) presteren, en het bijbehorend financieel plaatje, dank je de koekoek dat er hier links en rechts wat gerommeld word om die prestaties omhoog te krikken.
1 2 3 7

Om te reageren moet je ingelogd zijn.