Greg Van Avermaet verdacht in dopingzaak
zaterdag 28 februari 2015 om 07:07

Greg Van Avermaet verdacht in dopingzaak

Greg Van Avermaet wordt officieel verdacht van dopinggebruik. Gisteren kreeg de 29-jarige renner te horen dat hij op vrijdag 13 maart moet verschijnen voor de dopingcommissie van de Belgische Wielerbond. Het bondsparket verdenkt hem ervan verboden injecties met recuperatiemiddelen te hebben gekregen van ‘ozondokter’ Chris Mertens in 2011. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Van Avermaet ontkent elke vorm van dopinggebruik en gaat voor vrijspraak. Toch hangt er een tweejarige schorsing boven zijn hoofd. De feiten dateren van 2011. Of de 29-jarige Belg vandaag aan de start komt van de Omloop Het Nieuwsblad, is nog niet duidelijk. Die beslissing ligt in handen van zijn ploeg BMC. Ook veldrijders Laurens Sweeck, Tom Meeusen en Bart Wellens moeten zich op 13 maart gaan verdedigen.

Update 9:17
BMC heeft middels een persbericht gereageerd op het nieuws. De ploeg is een intern onderzoek begonnen, maar laat Van Avermaet vandaag wel de Omloop Het Nieuwsblad rijden. “Op dit moment is er geen informatie die aangeeft dat er bepaalde regels zijn overschreden. We wisten dat Van Avermaet werd behandeld door dokter Mertens, maar we zijn niet op de hoogte van behandelingen die tegen de regels zouden zijn.”

BMC-manager Alan Peiper spreekt tegenover Het Nieuwsblad over zware aantijgingen. “Ik kan moeilijk commentaar geven op de affaire. Het onderzoek loopt. Maar Greg staat vandaag zeker aan de start van de Omloop. Ik zie geen reden om hem van de fiets te houden. Dit zijn nu natuurlijk geen ideale omstandigheden om als favoriet te starten in de Belgische openingsklassieker.”

‘Onderzoek is op drijfzand gebouwd’
Volgens Het Laatste Nieuws is het onderzoek naar Mertens op drijfzand gebouwd. De krant schrijft dat de bloedsporen in de inbeslaggenomen infusen slechts in één geval overeenkwamen met het erfelijk materiaal van de sporters. “Volgens ingewijden was dit een ‘zeer serieuze aanwijzing’ dat de renners helemaal niet waren behandeld met een verboden ozontherapie of enige andere dopingpraktijk die strijdig zou zijn met de ‘no-needle-policy’ van de anti-dopingautoriteiten.”

Het is daarnaast de vraag of het onderzoek naar dokter Mertens op correcte wijze is uitgevoerd. “Er zijn aanwijzingen dat het speurwerk illegaal is omdat het zou zijn gemanipuleerd en bewijsmateriaal in het voordeel van de dokter zou zijn achtergehouden.” De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) spreekt zich binnenkort uit over de wettigheid van het onderzoek.

RIDE Magazine
158 Reacties
Sorteer op:
28 februari 2015 07:59
@panne die foto is niet van de doping dokter mertens maar wel van de overijverigge Belgische dopingjager van eenno. Het gezicht van de dopingjacht in belgie...
28 februari 2015 07:59
ah ja, t seizoen begint weer...
28 februari 2015 08:00
van Avermaet dus ook een 'cry baby'.... net zoals Sweenck, Wellens, Meeusen en ik begreep dat er ook een profvoetballer op het matje moet komen.
ik hoor de Belgen al roepen, nee, geen doping, gewoon een onschuldig goedje. jaja.
dit bevestigt dat wielrenners nog steeds naar vanalles menen te moeten grijpen waarvan ze denken harder te gaan rijden/ sneller te herstellen. dat dit in dit geval een medicijn is voor zieke babies maakt ze niets uit.
28 februari 2015 08:02
@ecorrijn, a-ha, leuk om te weten. Hij heeft iets heel erg 'vrooms' over zich iig.
28 februari 2015 08:03
jongens, ik zeg niet dat het niet dom was en tegen de regels. Ik zeg gewoon dat het geen doping kan zijn ,zolang het niet op de verboden lijst staat. Ze mogen hem schorsen van mij maar een paar maand zou genoeg zijn... ze moeten maar zorgen dat die producten op de lijst staan.
28 februari 2015 08:05
Eens, met als toevoeging dat er ook enorm laat mee zijn, wat ook mee moet tellen mijns inziens.
28 februari 2015 08:06
Geen doping.
Vijf jaar geleden.
Goed bezig dopingjagers, of beter aandachtzoekers.

In BE pakken ze tegenwoordig alles, intriest.
28 februari 2015 08:06
@ ecorrijn; de dopingregels verbieden het toch om middelen middels een infuus tot je te nemen? Wat dat betreft zou je kunnen zeggen dat deze renners mogelijk iets hebben gedaan dat op de verboden lijst staat.
Genoeg redenen om ze gewoon te behandelen als iedereen die de dopingregels met voeten treedt. Ik begrijp niet zo goed waarom ze een uitzonderingspositie verdienen...
28 februari 2015 08:06
Dit is wel weer een domper om het nog voorzichtig uit te drukken. In het gunstigste geval OLIEDOM van GvA. Wel goed dat ook in België ' schoon schip ' gemaakt gaat worden, dat is de enige manier; zero tolerante en exposen. Ik verwacht nog wel wat meer namen in de nabije toekomst.
28 februari 2015 08:08
Breaking! Bron : Hln

Onderzoek staat op losse schroeven en onderzoekers hebben maar bewijzen tegen 1 renner!

Dit is een klucht zoals we ze in BE gewoon zijn. Op deze ongefundeerde wijze kan je 99% vh peleton besmeuren.
28 februari 2015 08:09
Quote:
Renaat Schotte ‏@wielerman 1h1 hour ago
Een persoonlijke gedachte om het Belgische seizoen te openen? Rijden gvd, Greg!!


En maar weer eens een bewijs dat de Belgische journalisten meer fan zijn dan journalist.
28 februari 2015 08:15
Product is niet verboden en de injecties dateren van voor de in werk treding van de no needle policy, niets aan de hand dus...
28 februari 2015 08:15
Nuance is hier wel op z'n plaats. Het gaat hier niet om verboden stoffen, laat staan om anabolica, epo of amfetamines zoals in de afgelopen 20-30 jaar. Maar sommigen houden er blijkbaar van om iedereen over dezelfde kam te scheren.
28 februari 2015 08:15
@spartacus bewijs? Een beetje nuance aub. Objectiviteit siert een mens.
28 februari 2015 08:18
@ xim & elander & moa:

jullie spuiten jezelf ook in met baby-medicijn als jullie je wat slapjes voelen? ik bedoel, is dit de gebruikelijke gang van zaken in Belgie?
28 februari 2015 08:18
@moa De tweet van Renaat Schotte is het bewijs. Lijkt me duidelijk.
28 februari 2015 08:18
Het gaat hier wel om een bewuste manier van toedienen van iets. Dat 'iets' mag dan wel niet op de verboden lijst staan, maar het is al sinds ik meen 2008 verboden om injecties te krijgen. Sorry maar dan ben je oliedom als je dat in 2011 nog doet. En dan heb je bewust het risico genomen dat dit uitkomt. Een sporter hoort volledig op de hoogte te zijn van wat wel en niet mag. En als je dan dit risico neemt dan zal je er nu voor op de blaren moeten zitten.
28 februari 2015 08:18
Quote:
Onderzoek staat op losse schroeven en onderzoekers hebben maar bewijzen tegen 1 renner!

Dit lijkt me een wat haastige conclusie. Ze hebben een infuus aan het DNA van een sporter kunnen koppelen en van alle andere betrokken sporters is het DNA niet aangetroffen in infusen die bij de dokter gevonden zijn. Die ene sporter zal dus sowieso niet wegkomen met een verhaal over baby-smoothies, maar dat betekent niet dat de andere renners niet op andere gronden verdacht kunnen zijn. Het feit dat ze voor moeten komen om zichzelf te verdedigen duidt er op dat ze tegen deze renners voldoende aanwijzingen hebben. Zoals je kunt lezen zou dat ook het mail verkeer kunnen zijn, of verklaringen van de dokter zelf.

Quote:
Objectiviteit siert een mens.

Hoe zou je een journalist bestempelen bij wie dat ontbreekt?
28 februari 2015 08:21
@8.6
Er is nu ook wel verschil tussen een 'gewone' mens en een topsporter. Alles wat een topsporter doet strookt ook niet samen met de gewone gang van zaken.
28 februari 2015 08:23
@ tokstar:

dat is dan weer mijn reactie op de pogingen van anderen om een en ander te proberen normaliseren. gewoon een baby-smoothie, alweer bijna verjaard, hooguit 2 maandjes schorsen bij voorkeur midden in de winter (en de veldrijders in de zomer). jaja, zo leren ze het nooit!
28 februari 2015 08:25
@ 8.6 Het gaat hier niet of het normaal is of zelfs aangewezen maar als het illegaal is of niet.
28 februari 2015 08:28
Tsja, als BMC verstandig is stellen ze hem in ieder geval niet op totdat er meer bekend is, dat zou de sport wel ten goede komen. Verder ben ik het wel met de beweging eens die zegt dat mocht v Avermaet dit gedaan hebben de schorsing wel proportioneel moet zijn. Een paar maanden is wellicht te weinig, maar een half jaar zou toch genoeg moeten zijn. Zeker als je ziet wat er in de zaak Ulissi is gebeurd bijvoorbeeld.
28 februari 2015 08:28
Wie spreekt er over injecties en geinjecteerd? De Nederlanders? Dat babymedicijn is niets meer of minder dan aminozuren en die kan je oraal innemen. Denk maar aan de gangbare AZvoedingssuppl. Dit dateert dan ook nog eens van voor de no-needle policy, dus wat dat betreft zit je al helemaal safe. Behalve wanneer hij de dingen zou geïnjecteerd hebben (hoe ga je dat nu nog bewijzen bv.) is er geinig aan de hand.
Wat ik wel weet is dat ik wat eieren tegen Mertens' huis ga gooien. Die idiote dokterfamilie maakt het hier al jaren te bont.
Edit: vanaf Giro 2011
28 februari 2015 08:30
Tja, er werd al gezegd dat er wat grote namen tussen zouden zitten. Et voilà..
En sommige reacties ook weer voorspelbaar, 'niks aan de hand' / 'lang geleden' / 'geen positieve test'/ enz..
28 februari 2015 08:33
hij heeft iets verboden gedaan (intraveneus toedienen van middelen) en moet zich daar voor verantwoorden. Maar het is tot nader order geen doping.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.