Greg Van Avermaet verdacht in dopingzaak
zaterdag 28 februari 2015 om 07:07

Greg Van Avermaet verdacht in dopingzaak

Greg Van Avermaet wordt officieel verdacht van dopinggebruik. Gisteren kreeg de 29-jarige renner te horen dat hij op vrijdag 13 maart moet verschijnen voor de dopingcommissie van de Belgische Wielerbond. Het bondsparket verdenkt hem ervan verboden injecties met recuperatiemiddelen te hebben gekregen van ‘ozondokter’ Chris Mertens in 2011. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Van Avermaet ontkent elke vorm van dopinggebruik en gaat voor vrijspraak. Toch hangt er een tweejarige schorsing boven zijn hoofd. De feiten dateren van 2011. Of de 29-jarige Belg vandaag aan de start komt van de Omloop Het Nieuwsblad, is nog niet duidelijk. Die beslissing ligt in handen van zijn ploeg BMC. Ook veldrijders Laurens Sweeck, Tom Meeusen en Bart Wellens moeten zich op 13 maart gaan verdedigen.

Update 9:17
BMC heeft middels een persbericht gereageerd op het nieuws. De ploeg is een intern onderzoek begonnen, maar laat Van Avermaet vandaag wel de Omloop Het Nieuwsblad rijden. “Op dit moment is er geen informatie die aangeeft dat er bepaalde regels zijn overschreden. We wisten dat Van Avermaet werd behandeld door dokter Mertens, maar we zijn niet op de hoogte van behandelingen die tegen de regels zouden zijn.”

BMC-manager Alan Peiper spreekt tegenover Het Nieuwsblad over zware aantijgingen. “Ik kan moeilijk commentaar geven op de affaire. Het onderzoek loopt. Maar Greg staat vandaag zeker aan de start van de Omloop. Ik zie geen reden om hem van de fiets te houden. Dit zijn nu natuurlijk geen ideale omstandigheden om als favoriet te starten in de Belgische openingsklassieker.”

‘Onderzoek is op drijfzand gebouwd’
Volgens Het Laatste Nieuws is het onderzoek naar Mertens op drijfzand gebouwd. De krant schrijft dat de bloedsporen in de inbeslaggenomen infusen slechts in één geval overeenkwamen met het erfelijk materiaal van de sporters. “Volgens ingewijden was dit een ‘zeer serieuze aanwijzing’ dat de renners helemaal niet waren behandeld met een verboden ozontherapie of enige andere dopingpraktijk die strijdig zou zijn met de ‘no-needle-policy’ van de anti-dopingautoriteiten.”

Het is daarnaast de vraag of het onderzoek naar dokter Mertens op correcte wijze is uitgevoerd. “Er zijn aanwijzingen dat het speurwerk illegaal is omdat het zou zijn gemanipuleerd en bewijsmateriaal in het voordeel van de dokter zou zijn achtergehouden.” De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) spreekt zich binnenkort uit over de wettigheid van het onderzoek.

RIDE Magazine
158 Reacties
Sorteer op:
28 februari 2015 08:34
http://www.hln.be/hln/nl/1297/Doping-In-Wielrennen/article/detail/2235425/2015/02/28/Onderzoek-naar-ozondokter-wankelt.dhtml

Een beetje nuance hier in plaats van het klakkeloos overnemen van een sensationeel bericht zou trouwens ook op zijn plaats zijn.
28 februari 2015 08:35
Quote:
Wie spreekt er over injecties en geinjecteerd?

De mensen die hem mogelijk een schorsing op gaan leggen, anders hadden we hier nooit iets over gehoord.

Quote:
De Nederlanders?

Overbodige zijstraat.

Quote:
Wat ik wel weet is dat ik wat eieren tegen Mertens’ huis ga gooien. Die idiote dokterfamilie maakt het hier al jaren te bont.

Als je van mening bent dat de renners die met hem gewerkt hebben binnen de regels gehandeld hebben, waar baseer je deze uitspraak dan op?

@ Wurfel; dat is inderdaad een wat hijgerig en sensationeel bericht. Ondanks dat de nuance ontbreekt geeft het echter wel interessante informatie.
28 februari 2015 08:36
@wakkie het bondsparket verdenkt hem er van injecties te hebben gehad. Staat gewoon in het bericht. En de tweet van Schotte zegt genoeg waarom dat in België niet te lezen valt. Iedereen is daar fan ipv journalist
28 februari 2015 08:37
Tja. In elk geval ziet het er vrij louche uit wat niet in zijn voordeel spreekt.

Dat de Belgische journalisten meer fan dan journalist zijn lijkt me inderdaad geen al te vergezochte conclusie.
28 februari 2015 08:42
Er worden wel spijkers met koppen geslagen momenteel daar in België. Lullig voor Van Avermaet c.s., en het lijkt ook echt niet veel voor te stellen (de gemiddelde topvoetballer neemt een veel zwaardere injectie voor elke wedstrijd) maar een overtreding is een overtreding.

Renaat toont inderdaad de vrij grote subjectiviteit van de Vlaamse wielerjournalisten aan.
28 februari 2015 08:43
Aiaiai dit is een grote jongen.
Verbaasd me altijd dat renners dan toch weer de vermoorde onschuld uithangen. Als je je laat injecteren met babyvoeding weet je donders goed dat je fout bezig ben. Daar hoort een sanctie bij: schorsing!
28 februari 2015 08:45
De antidopingregels moeten gewoon haarscherp worden. Nu is er teveel grijs gebied. Ik zeg: grijs gebied is voor risico van de antidopingautoriteiten. Laat de renners met rust wanneer je bij voorbaat geen glasheldere zaak hebt.
Het is gewoon een algemeen bekend feit dat top-performance atleten open staan voor en/of actief op zoek zijn naar performance verbeterende middelen. In principe willen ze allemaal graag onschuldig spul. Denk bijv. aan iets als rode bietensap. Ook zijn atleten die medisch constant op de grens van aandoeningen verkeren (zoals griep, verkoudheid) gevoelig voor placebo spul.
Het is fysiek en psychisch immers absoluut loodzwaar om een heel pro wielerseizoen zo hoog te acteren zonder PE-middeltjes, al was het maar het genoemde placebo effect, het idee krijgen om er weer tegenaan te kunnen en te kunnen blijven competeren, voor ploeg, sponsor, familie en publiek.
28 februari 2015 08:47
heb wel is gelezen dat er een link was tussen Mertens en een wk weg selectie van een van die jaren, als dat zo is, gaat de desbetreffende bond ook niet vrij uit
28 februari 2015 08:49
Belgie loopt met alles toch 5 jaar achter op de rest van de wereld?
Dus ik snap dit wel.
28 februari 2015 08:51
Als die sporters volgens sommigen niks verkeerd hebben gedaan, waarom zou die Dr. Mertens dan wel iets fout hebben gedaan?
Als de dokter fout was, dan zijn de sporters dat ook! Die hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. Al die excuses die ze weer maken, met de journalisten voorop, zijn gewoon zielig.
28 februari 2015 08:52
Wat betreft de vlaamse media, het nieuwsblad (nota bene organisator van de koers) komt hier wel zelf groots mee naar buiten op de grote dag. Je zou bijna gaan denken dat ene vlaamse topploeg dit vuurtje aangewakkerd heeft. Psychologische oorlogsvoering zeg maar.
28 februari 2015 08:54
BMC zet v. Avermaet voorlopig niet op nonactief, tja..
28 februari 2015 08:55
Doping of niet? De vraag is of dit spul geïnjecteerd is! Als het injecties zijn dan staat dit gelijk aan doping; dus schorsen! Dit was en is verboden dus geen verzachtende omstandigheden! Dit geeft maar weer eens aan hoe verziekt de sport is. Zeker als hè deze 'huisarts' kiest, dan moet je toch beter weten(of juist niet)!
28 februari 2015 08:56
Als het een Nederlander ,Fransman ,Duitser ,Italiaan of welk ander inwoonner van een land was dan was het doping maar een Belg die neemt geen doping die fiets op patat en stoofvlees
28 februari 2015 08:57
Maar even serieus. het injecteren van middelen is iets wat je niet per ongeluk doet en niet iets wat je zomaar overkomt. Anderzijds achteraf valt er nooit te bewijzen of het middel geïnjecteerd is of dat ie het in z'n bilnaad smeerde. En Mertens is ondertussen een Getuige met weinig zowel linksom als rechtsom weing krediet.

28 februari 2015 08:59
Misschien kun je deze kwestie beschouwen als doping, of is het in feite een overtreding van gestelde regels. Laat duidelijk zijn dat die regels ingesteld zijn om het negatieve imago van wielersport te verbeteren en dat er in geval van overtreding gestraft moet worden. Dat er dan een sensatiekop staat over verdacht van dopinggebruik is dan naar mening weer contraproductief. Je wil het imago van de sport verbeteren door dit soort praktijken ook al is het voordeel ervan twijfelachtig verbieden, maar op deze manier in de publiciteit brengen levert weer een dopingrel op. Aan de andere kant is dit ook wel weer een signaal naar de renners; jongens we zitten er bovenop en ook bij dergelijke praktijken ga je voor de bijl.
28 februari 2015 08:59
Het verbaast me dat sommigen denken dat het om onschuldige spullen gaat. Waarom zou een renner het risico tot schorsing lopen voor iets wat totaal niet zou helpen? Zon idioten zijn het niet hoor...
28 februari 2015 09:01
@ Roberto; ik kan BMC wel volgen als het gaat om het nog moeten verschijnen van Van Avermaet en dat er dus nog moet blijken hoe de zaak er daadwerkelijk voor staat. Feitelijk klopt het vanuit dat perspectief dat 'op dit moment er geen informatie is die aangeeft dat er bepaalde regels zijn overschreden'. Daarbij gaan ze echter voorbij aan iets wat me vanuit het perspectief van de ploeg minstens zo belangrijk lijkt; de interne regels! Of het moet geoorloofd zijn geweest om met deze arts te werken en hij had de ploeg daar over ingelicht, maar dat lijkt me sterk.
28 februari 2015 09:01
Wel opvallend, Nederlanders zijn in het algemeen vrij hard in hun oordeel waar het potentiële dopingzondaars betreft uit Nederland of elders; het lijkt dat veel Belgen - met name waar het Belgische coureurs betreft - de ' vergoeilijkingsmodus ' onmiddellijk aanzetten. Er is dan opeens sprake van een hetze.
28 februari 2015 09:04
@john,

Ach komop, was het een Nederlander geweest kreeg je dezelfde nuances maar van andere mensen.

Als hij het geïnjecteerd heeft is hij net als de anderen in de fout, anders niet. Simpel alleen de timing suckt ballen.
28 februari 2015 09:04
Lol. Laat de volgende maar weer komen.
28 februari 2015 09:06
Daarnaast vind ik dat iedere commissie die wacht, want dat is het geweest, wachten (of anders zijn ze aan het afraffelen geweest naar deze datum), zodat dat er maximale exposure gehaald kon worden. Namelijk de dag voor de Omloop, waar het seizoen voor van Avermaet en Vlaanderen begint.
Dat je zo'n commissie eigenlijks massaal moet negeren. Net als bij ieder dopinggeval dat de dag voor de tour of de giro naar buiten komt. Doping is jammer en oneerlijk, maar mensen die voor eigen fame en glory zoiets gaan lopen timen vind ik persoonlijk een stuk hatelijker. Er gaat straks iemand van het dopingbureau met z'n zelfvoldane harses op Sporza komen en die meneer is de echte flapdrol van het verhaal.
28 februari 2015 09:07
Nou heeft Vlaanderen geluk dat BMC geen lid is van de MPCC. Hopelijk gaat er iemand nog verstandig nadenken voor de start van de Omloop. Straks wordt Greg weer eens 2e en kan de nummer 4 niet op het podium.

Mijn mening: de wielersport moet af van alle rook, om zeker te zijn dat er nergens meer vuur is. Dat is iets wat de sport en de sporters (en omkadering) zelf verdiend hebben, daarover klagen is raar. Dus, jammer maar helaas, nu aan de kant en als het straks bewezen is twee jaar brommen.
OPZOUTEN met DOPING en wat daar in de buurt komt. Als je het nu nog niet begrepen hebt....
28 februari 2015 09:09
Dit gaat natuurlijk weer met een sisser aflopen voor deze jongen. Storm in een glas water
28 februari 2015 09:09
De "no needle policy" is 2011 ingegaan, voor die tijd waren vitamine-en aminozuurinjecties wel toegestaan. Schorsing kan oplopen tot een half jaar.

http://www.cyclingnews.com/news/uci-approves-no-needle-policy

Om te reageren moet je ingelogd zijn.