Greg Van Avermaet verdacht in dopingzaak
zaterdag 28 februari 2015 om 07:07

Greg Van Avermaet verdacht in dopingzaak

Greg Van Avermaet wordt officieel verdacht van dopinggebruik. Gisteren kreeg de 29-jarige renner te horen dat hij op vrijdag 13 maart moet verschijnen voor de dopingcommissie van de Belgische Wielerbond. Het bondsparket verdenkt hem ervan verboden injecties met recuperatiemiddelen te hebben gekregen van ‘ozondokter’ Chris Mertens in 2011. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Van Avermaet ontkent elke vorm van dopinggebruik en gaat voor vrijspraak. Toch hangt er een tweejarige schorsing boven zijn hoofd. De feiten dateren van 2011. Of de 29-jarige Belg vandaag aan de start komt van de Omloop Het Nieuwsblad, is nog niet duidelijk. Die beslissing ligt in handen van zijn ploeg BMC. Ook veldrijders Laurens Sweeck, Tom Meeusen en Bart Wellens moeten zich op 13 maart gaan verdedigen.

Update 9:17
BMC heeft middels een persbericht gereageerd op het nieuws. De ploeg is een intern onderzoek begonnen, maar laat Van Avermaet vandaag wel de Omloop Het Nieuwsblad rijden. “Op dit moment is er geen informatie die aangeeft dat er bepaalde regels zijn overschreden. We wisten dat Van Avermaet werd behandeld door dokter Mertens, maar we zijn niet op de hoogte van behandelingen die tegen de regels zouden zijn.”

BMC-manager Alan Peiper spreekt tegenover Het Nieuwsblad over zware aantijgingen. “Ik kan moeilijk commentaar geven op de affaire. Het onderzoek loopt. Maar Greg staat vandaag zeker aan de start van de Omloop. Ik zie geen reden om hem van de fiets te houden. Dit zijn nu natuurlijk geen ideale omstandigheden om als favoriet te starten in de Belgische openingsklassieker.”

‘Onderzoek is op drijfzand gebouwd’
Volgens Het Laatste Nieuws is het onderzoek naar Mertens op drijfzand gebouwd. De krant schrijft dat de bloedsporen in de inbeslaggenomen infusen slechts in één geval overeenkwamen met het erfelijk materiaal van de sporters. “Volgens ingewijden was dit een ‘zeer serieuze aanwijzing’ dat de renners helemaal niet waren behandeld met een verboden ozontherapie of enige andere dopingpraktijk die strijdig zou zijn met de ‘no-needle-policy’ van de anti-dopingautoriteiten.”

Het is daarnaast de vraag of het onderzoek naar dokter Mertens op correcte wijze is uitgevoerd. “Er zijn aanwijzingen dat het speurwerk illegaal is omdat het zou zijn gemanipuleerd en bewijsmateriaal in het voordeel van de dokter zou zijn achtergehouden.” De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) spreekt zich binnenkort uit over de wettigheid van het onderzoek.

RIDE Magazine
158 Reacties
Sorteer op:
28 februari 2015 09:10
@vlek
Er zijn ploegen die een renner aan de kant houden gedurende een onderzoek. BMC is geen lid van MPCC, dus hoeven zij dat niet verplicht. Maar het zegt wel iets over de interne regels ja..

@Geraint
Je bent de laatste jaren niet veel op WF geweest of hebt niet veel gelezen hier. De NL dopingzondaars en betrokkenen zijn keihard veroordeeld hier en in de media! Dat werkt in België blijkbaar heel anders, het vergoeilijken is daar standaard. Als zelfs een journalist al schrijft: "Een persoonlijke gedachte om het Belgische seizoen te openen? Rijden gvd, Greg!!"
28 februari 2015 09:13
Sjonge Greg. Die zag ik niet aankomen. Sukkel!
28 februari 2015 09:16
Het Nieuwsblad in België heeft vanmorgen gewoon een artikel over dit onderwerp, dus ik snap niet waar dat verhaal over de "zwijgende" Belgische kranten vandaan komt. In Het Nieuwsblad wordt wel gemeld dat volgens de redactie het hele verhaal over de "ozondokter" op "drijfzand" is gebouwd. Waarvan akte.
28 februari 2015 09:19
En hij staat vanmiddag gewoon aan de start!
28 februari 2015 09:23
Ach komaan mensen. Van Avermaet is een van de meest aantrekkelijke renners van het huidige peleton. Die feiten zijn 4j oud ennunu worden ze OP DE DAG VAN DE OMLOOP bekend gemaakt.. ze hebben niet eens een bewijs alleen een clown van een dokter die mensen beticht. Laat Greg gerust!! En daarbij wie rijdt er wel nog zuiver in het peleton? Zelf de rode lantaarn in de Tour pakt doping (cfr Vansevenant). Maar de wielersport is en blijft de mooiste!!!
28 februari 2015 09:24
Nog wat meer 'advocaat van de duivel' spelen:

Vele 'wielerfans' hier zouden m.i. maar wat graag in de tijd van de Inquisitie hebben geleefd. Op de brandstapel ermee, better safe than sorry.
Alles aan en van Greg is nu fout. Waar mediarook is is immers dopingvuur. Mooie wielermomenten in het verleden betekenen niets meer, ze stinken immers als de pest.

Maar wel weer vanmiddag, als jongetjes bij een Marvel superheldenfilm, allemaal zitten smullen bij de superprestaties van de vele topcoureurs in strakke heldenpakjes die nog niet formeel in staat van beschuldiging zijn gesteld.
28 februari 2015 09:24
@Roberto,

O jawel hoor. Als er zelfs bij Van Avermaet gematigde Nederlandse forumleden zijn dan zou dat bij een Nederlandse renner zeker het geval zijn. Tuurlijk bedoelde ik niet jij met je harde kern.
28 februari 2015 09:25
@Roberto
We weten toch al langer dat BMC de undercover versie van Phonak is?
28 februari 2015 09:26
Waarom nu 4 jaar na dato. Kan dit niet eerder? De naam van het wielrennen begon langzaam weer beter te worden. Al is dit een Nog niet heel veel zegen bericht gelieve zie ik graag feiten en omstandigheden die kunnen aantonen waaruit dit strafbare feit blijkt.
28 februari 2015 09:26
Ik ben het eens met Renaat, niet zo dom ouwehoeren over een tijdelijk breinfalen 4 jaar geleden en lekker vol de koers in!
28 februari 2015 09:27
Hilarisch hoe ploegen en fans altijd reageren op dit soort berichten. Er is nog steeds NIKS veranderd hoor. En iedereen weet het.
28 februari 2015 09:28
Die enorme hoeveelheid TB500 die Vansevenant bestelde was natuurlijk niet (alleen) voor hemzelf. Blijkbaar kon niet bewezen worden dat enkele ( tot op dat moment 'vliegende') lottorenners het ook gebruikten.
28 februari 2015 09:28
@west
Als ik even advocaat van de duivel mag spelen.. Waarom heeft Gilbert dan niet meer zijn niveau van bij Lotto als Bmc toch een afslanksel is van Phonak.

Ps ik ben geen Gilbertfan
28 februari 2015 09:29
In het weerbericht op belgie een wordt regelmatig bericht over de hoge ozonconcentratie. En voor Greg is dat blijkbaar nog niet hoog genoeg.
28 februari 2015 09:34
@Geraint
"Gematigd" zijn is heel wat anders dan zeggen dat er niets gebeurd is e.d. en dat we moeten doorlopen!

@sjaandirkson
Dat komt omdat men in België altijd zo lang werk heeft. Men onderzoekt en onderzoekt en het duurt jaren..
28 februari 2015 09:36
Als dit daadwerkelijk bewezen wordt, dan ook maar een stevige schorsing. Want als je je in dit tijdperk nog met dit soort zaken bezighoudt, dan heb je het duidelijk niet begrepen.

Ik vind Renaat Schotte een leuke verslaggever om te luisteren, maar hoe mis kun je een plank slaan. Ook Hln laat zien dat de doofpotcultuur die heerst binnen de Vlaamse media al weer op volle toeren draait, triest. Waarom wachten ze gewoon niet totdat de daadwerkelijke resultaten worden gepresenteerd ipv voor hun beurt te speculeren.
28 februari 2015 09:36
Ik verwacht dat het allemaal weer met een sisser af gaat lopen. Zo gaat dat in België nou eenmaal. Als Het Laatste Nieuws nu al gaat zeggen dat het gebrek aan DNA-materiaal bewijst dat de renners geen behandeling hebben gehad dan word ik daar toch moedeloos van. Dachten ze dat Mertens zijn infusen jaren bewaart ofzo? Je kunt alleen geluk hebben dat hij toevallig in die periode dat je een inval doet nog wat spullen heeft liggen van mensen die onlangs zijn geweest, maar een gebrek aan DNA is natuurlijk absoluut geen bewijs dat ze nooit een behandeling hebben gehad zoals HLN wil suggereren...
28 februari 2015 09:38
Wat een vervelend nieuws om het nieuwe seizoen voor hem te beginnen. Als er één renner is die ik dit jaar een mooie klassieke zege gun is het Greg wel. En als ik eerlijk ben, denk ik dat - mocht hij inderdaad behandeld zijn met verboden middelen (ozon wtf) - andere toppers dat ook wel zouden hebben laten doen. Ach, vanmiddag hoe dan ook voor de tv, met Greg in mijn poultje.
28 februari 2015 09:41
@Loth
Ik zeg niet dat ze systematisch doping gebruiken, of dat ze uberhaupt doping gebruiken, dat lesje hebben ze misschien wel geleerd. Ik zeg dat het management en met name de familie Ochowitz, Lelangue en Rihs en de mannen van de oude stempel, Peiper, Dejonkheere en Piva. Niet bepaald de figuren zijn die omerta's willen doorbreken.
28 februari 2015 09:42
De site heeft een nieuw jasje, maar de Vlaams-Nederlandse rivaliteit bloeit als vanouds... Ik zie aan beide kanten van de grens regelmatig borden voor koppen. Toch voegt het een dimensie aan deze site toe dat NL en Vlaamse fans elkaar regelmatig in de haren vliegen.
28 februari 2015 09:47
Ik geloof niet dat dit schuldig is zolang dit niet op de dopinglijststaat. Als er geen bewijs is van een of meer spuiten is het niet strafbaar maar al deze ophef is slecht voor het imago voor het wielrennen. Bovendien vier jaar geleden beetje lang geleden om nog over door te zagen.
28 februari 2015 09:50
Storm in een glas water. Elk jaar hetzelfde over doping voor een wedstrijd en dan met name vlak voor de Tour. NOOIT positief getest dus onschuldig lijkt mij.
28 februari 2015 09:51
Greg heeft aangegeven zijn koersbroek vandaag te vervangen voor een luier....
28 februari 2015 09:52
Even uitgezocht; het gaat om het babymedicijn Vaminolact. Dit product staat niet eens op de dopinglijst. Al zou hij het gebruikt hebben, vind ik hem eigenlijk nog niet schuldig aan doping. Een renner in competitie slikt zo'n 20 pillen per dag, die allemaal goed zijn voor recuperatie, verlaging van de pijn en het toevoegen van bouwstoffen. Maar nieuws over het toedienen van een babymedicijn dat niet op de dopinglijst staat moet de dag voor de Omloop groots worden gebracht? Heel triest vind ik het eigenlijk. Dat ze pas met informatie komen, als ze daadwerkelijk iets hebben.
28 februari 2015 09:54
Ik probeer de feiten even te zamelen:
Verdacht van: Het injecteren van Vaminolact.
Middel: Vaminolact, aminozuren. Staat niet op lijst van verboden middelen. Producent is Fresenius Kabi Group
Wijze van gebruik: injecties. Mag niet meer sinds 2011?
Periode gebruik: Voor 2011? of ook daarna
Ploeg: Sinds 2011 BMC. Daarvoor: OmegaPharma-Lotto.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.