Greg Van Avermaet verdacht in dopingzaak
zaterdag 28 februari 2015 om 07:07

Greg Van Avermaet verdacht in dopingzaak

Greg Van Avermaet wordt officieel verdacht van dopinggebruik. Gisteren kreeg de 29-jarige renner te horen dat hij op vrijdag 13 maart moet verschijnen voor de dopingcommissie van de Belgische Wielerbond. Het bondsparket verdenkt hem ervan verboden injecties met recuperatiemiddelen te hebben gekregen van ‘ozondokter’ Chris Mertens in 2011. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Van Avermaet ontkent elke vorm van dopinggebruik en gaat voor vrijspraak. Toch hangt er een tweejarige schorsing boven zijn hoofd. De feiten dateren van 2011. Of de 29-jarige Belg vandaag aan de start komt van de Omloop Het Nieuwsblad, is nog niet duidelijk. Die beslissing ligt in handen van zijn ploeg BMC. Ook veldrijders Laurens Sweeck, Tom Meeusen en Bart Wellens moeten zich op 13 maart gaan verdedigen.

Update 9:17
BMC heeft middels een persbericht gereageerd op het nieuws. De ploeg is een intern onderzoek begonnen, maar laat Van Avermaet vandaag wel de Omloop Het Nieuwsblad rijden. “Op dit moment is er geen informatie die aangeeft dat er bepaalde regels zijn overschreden. We wisten dat Van Avermaet werd behandeld door dokter Mertens, maar we zijn niet op de hoogte van behandelingen die tegen de regels zouden zijn.”

BMC-manager Alan Peiper spreekt tegenover Het Nieuwsblad over zware aantijgingen. “Ik kan moeilijk commentaar geven op de affaire. Het onderzoek loopt. Maar Greg staat vandaag zeker aan de start van de Omloop. Ik zie geen reden om hem van de fiets te houden. Dit zijn nu natuurlijk geen ideale omstandigheden om als favoriet te starten in de Belgische openingsklassieker.”

‘Onderzoek is op drijfzand gebouwd’
Volgens Het Laatste Nieuws is het onderzoek naar Mertens op drijfzand gebouwd. De krant schrijft dat de bloedsporen in de inbeslaggenomen infusen slechts in één geval overeenkwamen met het erfelijk materiaal van de sporters. “Volgens ingewijden was dit een ‘zeer serieuze aanwijzing’ dat de renners helemaal niet waren behandeld met een verboden ozontherapie of enige andere dopingpraktijk die strijdig zou zijn met de ‘no-needle-policy’ van de anti-dopingautoriteiten.”

Het is daarnaast de vraag of het onderzoek naar dokter Mertens op correcte wijze is uitgevoerd. “Er zijn aanwijzingen dat het speurwerk illegaal is omdat het zou zijn gemanipuleerd en bewijsmateriaal in het voordeel van de dokter zou zijn achtergehouden.” De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) spreekt zich binnenkort uit over de wettigheid van het onderzoek.

RIDE Magazine
158 Reacties
Sorteer op:
1 5 6 7
28 februari 2015 12:29
Ik zie in dit soort koersen als vandaag bijna niemand liever winnen dan Van Avermaet, maar BMC is niet mijn favoriete team. Dan mag ik vast niet bij de harde kern?
28 februari 2015 13:06
Laatste nieuws gehoord? Het hele onderzoek blijkt uit de lucht gegrepen. Want een fail van de speurders.
28 februari 2015 13:14
@wakkie

Dus jij gelooft dit niet maar neemt elke bron die een andere versie geeft meteen voor waarheid aan? Sorry maar dat is naar mijn mening wel erg kortzichtig.
28 februari 2015 13:15
@wakkie
Waar moeten we dat gehoord hebben? En wat is het laatste nieuws?

Toch niet dat DNA-kletsverhaal?
28 februari 2015 13:20
Het is toch ongelooflijk hoe die instanties alles doen om de Belgische wielrenners/veldrijders kapot te krijgen. Blijkbaar mag er nooit nog een Belg een koers winnen. Ik vind dit gewoonweg schandalig. Dat ze een keer een buitenlander gaan zoeken hé.
28 februari 2015 13:28
MrKennedy85, kun je mij vertellen hoe mensen over het algemeen reageren als ze geconfronteerd worden met feiten die afbreuk doen aan iemand die ze jarenlang op een voetstuk hebben staan?
28 februari 2015 13:31
@klootje

Point taken
28 februari 2015 13:34
Quote:
Dat ze een keer een buitenlander gaan zoeken hé.


Ik ga er maar heel even van uit dat dit sarcasme is..
1 5 6 7

Om te reageren moet je ingelogd zijn.