Groenewegen: “Ik vind niet dat we gefaald hebben”
foto: Sirotti
woensdag 27 juli 2016 om 13:45

Groenewegen: “Ik vind niet dat we gefaald hebben”

Dylan Groenewegen reed tegen de meeste verwachtingen in zijn eerste Tour de France uit. Ook hijzelf had dat op voorhand niet gedacht. “Op zich is het allemaal wel een beetje meegevallen. Het is mooi voor de komende jaren dat ik hem heb uitgereden”, vertelt hij aan WielerFlits.

Onterechte kritiek
LottoNL-Jumbo ging naar Frankrijk om proberen een rit te winnen. Dat lukte uiteindelijk niet, waarna de kritiek vanuit de media niet mals was. Groenewegen kan zich daar niet in vinden. “We hadden vijf jongens voor de sprinttrein. Als je dan verwacht dat zij meezitten in de ritten die bergop gaan… Jongens die in de sprinttrein zitten, zijn meestal geen klimmers. Dat is vrij logisch. Met Wilco (Kelderman, red.) hadden we iemand die voor etappes ging. Die kwam best wel hard ten val en dan mis je nog een man. Wilco kwam pas de laatste week weer echt goed op gang. Natuurlijk hadden we liever een etappe gewonnen. Dat is niet gelukt en dat is jammer. Maar of we echt gefaald hebben? Dat vind ik een vrij groot woord. Ik vind van niet, nee.” Het WK in Qatar dat begin oktober plaatsvindt, is een van de grootste doelen voor Groenewegen dit najaar.

RIDE Magazine
59 Reacties
Sorteer op:
27 juli 2016 13:51
tuurlijk hebben ze gefaald. geen enkele keer ook maar mee gedaan voor de etappewinst, en dan ook nog geen klassement. durf dat gewoon uit te spreken!
27 juli 2016 13:52
Het is al vaker gezegd: Dylan en de sprinttrein hebben niet gefaald, die kwamen om te leren. Voor de rest zou er veel aangevallen worden, maar dat hebben we nauwelijks gezien, dus daar wél gefaald. En voor het AK ook gefaald, maar dat is Kelderman nauwelijks aan te rekenen, dat ligt ook aan de staf.
27 juli 2016 13:52
mooie praatjes maar een Lindeman kon toch wel voor een etappe gaan in de half zware ritten.
blijft gewoon zo dat we weinig van deze ploeg in vlucht groepen hebben gezien.
27 juli 2016 13:55
Achtpuntzes, die sprint dat groenewegen vierde werd deed hij toch echt mee om de etappezege. En Kelderman in de voorlaatste rit deed volgens mij toch ook mee om de zege. En dan de mooie toptienplaatsen van Benett en Lindemanen vanmarcke waren toch heel mooi.
27 juli 2016 13:59
Afgezien van alle oorzaken, heeft de ploeg natuurlijk wel gefaald. Als je beste resultaat een 4e plek is, mag je niet tevreden zijn. Als iemand als Gesink of Kelderman wegvalt, wordt ook meteen pijnlijk duidelijk hoe matig de ploeg eigenlijk is. Knechten bij TLJ zijn ook echt knechten. Ze kunnen niet zoals bij andere teams voor etappes gaan als de kopman wegvalt, omdat ze daar gewoon de kwaliteiten niet voor hebben. Dan kun je het budget de schuld geven, maar er kwam laatst ergens een lijstje voorbij met de budgetten van de teams, en daar zie je dat het eigenlijk heel erg meevalt.
27 juli 2016 14:01
de sprint trein is al verder dan in de oorspronkelijke planning de bedoeling was
27 juli 2016 14:03
Hebben we dan niet opgelet? Lindeman 6e op Mont Ventoux. Kelderman 7e in de voorlaatste etappe en Groenewegen sprint 3 keer naar een top 10 plek. Ze hebben het zeker een aantal keren geprobeerd. Geen etappewinst inderdaad, maar het kan voor TLJ niet altijd kaviaar zijn! Zeker niet als kort voor de tour je absolute kopman wegvalt.
27 juli 2016 14:05
De doelstelling is dusdanig geformuleert dat je idd niet van falen kunt spreken.
"proberen een rit te winnen".

Dat hebben ze idd geprobeerd. Dat de doelstelling wat aan de voorzichtige kant is dat is dan weer een ander verhaal.
27 juli 2016 14:06
@ ernesto:
als we al blij gaan zijn met top tien plaatsen in de etappes....
27 juli 2016 14:07
Gefaald of niet gefaald? Het doel (ritwinst) is niet gehaald, dus in die zin zijn ze tekort geschoten. De sprinttrein rond Groenewegen heeft verder wel aan mijn verwachtingen voldaan, daar zat genoeg tussen waar ze in de toekomst mee verder kunnen. Kelderman was in de eerste week erg goed, maar schiet na zijn valpartij wel erg tekort. De laatste rit was er eentje waarvan hij er in de tweede helft meer van neer had moeten zitten om aan de verwachtingen te voldoen. Bennett deed het dan weer boven verwachting en zat nagenoeg iedere dag dat er vanaf de start geklommen moest worden mee. Lindeman is daar in zijn ritten dan weer slechts een keer in geslaagd, wel met een mooie uitslag op de Ventoux tot gevolg, maar toch minder dan hij zelf had verwacht. Per saldo enkel Groenewegen, Wagner en Wynants niet voor het peloton uit gezien, maar door het lange uitblijven van een aanval van de kansrijkste (Kelderman) toch een beeld ontstaan dat ze nooit meededen in de aanvallen. Duidelijk een onvoldoende gescoord. Dat zal voor de ene wel en voor de andere niet hetzelfde zijn als falen..
27 juli 2016 14:10
volgend jaar gewoon de doelstelling veranderen in 'we gaan meedoen', kunnen ze ook niet falen. ;)
27 juli 2016 14:10
Als je geen top10 plaats in het AK hebt behaald, en geen etappezege(s), dan heb je gefaald. Ja, zelfs ook als er legitieme oorzaken zijn.
27 juli 2016 14:15
Goede korte duidelijke vragen. Goed interview en ook heldere antwoorden.
Deze jongen straalt passie en wil uit om te winnen.
27 juli 2016 14:16
Je sprinttrein oefen in de Tour is van de zotte , dan moet alles al op de rails staan , oefenen doe je in de kleinere wedstrijden. De sprinttrein van vijf / zes wagonnetjes hebben we nooit gezien, hooguit een boemeltje met twee drie wagonnetjes .Pech heeft Lotto Jumbo wel gehad maar het blijft een beroerde Tour qua prestaties van Lotto Jumbo. Het was een grijze Tour om snel te vergeten.
27 juli 2016 14:34
Ik kijk nog geen eens naar wel of niet etappe winst, ze zaten veel te zelden mee in de vlucht. Dan maak je zowiezo geen kans om te winnen. Kelderman op twee gedachten laten hinken was ook gewoon onhandig. Eerst stiekum toch voor het klassement gaan en vervolgens herstellen en een ritje pakken. Had die knul nou de hele tour voor een rit laten gaan en in het vlakke helpen met de sprinttrein. Dus ja TLJ viel tegen t.o.v. wat ze van te voren hadden gecommuniceerd.

Ook de TTs had Kelderman gewoon naar toe kunnen pieken, hij had in die eerste, met juiste wielen, prima top 10 kunnen knallen.
27 juli 2016 14:35
Hij zegt het niet helemaal goed. Als team hebben ze natuurlijk wel gefaald. Hijzelf heeft het nog aardig gedaan en Parijs gehaald.
27 juli 2016 14:37
Prima samenvatting @ vlek! Denk dat het woord 'falen' lastig te plakken is op een evaluatie. Zo zwart-wit zit de wielerwereld niet in elkaar. Wat is er in en voor de Tour wel niet allemaal gebeurd? Die factoren spelen allemaal een rol bij de prestaties van TLJ. Groenewegen zag er goed uit in het filmpje. Flink wat kleur in de mik, durft te babbelen en had z'n programma paraat.

Wat Lindeman betreft vind ik dat hij het prima heeft gedaan. Hij won vorig jaar die Vuelta rit uit een ontsnapping tegen Koshevoy en Cousin. Met alle respect voor hen, maar de tegenstand in de Tour was wel even andere koek en je zag dan ook hoeveel moeite hij had om überhaupt mee te zitten. Nee, prima eerste tour.
27 juli 2016 14:40
De sprinttrein testen is wellicht een betere omschrijving. Oefenen hebben ze al gedaan en dat ging best goed. De grootste overwinning van deze Tour voor TLJ is dat Groenewegen de bergen met niet al te grote problemen heeft overleeft. En dat Timo Roosen zich ook goed standhoudt op dit niveau. Bennett was ook wel een lichtpuntje, maar ook pas zijn eerste Tour. Dat was volgens mij het grootste probleem van deze ploeg: te veel debutanten. Ze hebben hun best gedaan, maar ze zijn gewoon allemaal nog te licht bevonden; maar er zijn wel degelijk aanknopingspunten. Dat is niet echt gefaald, gefaald is als het beter had gekund en er fouten zijn gemaakt en dat was niet het geval.
27 juli 2016 14:40
Jullie vergeten Bennet. Die ging vaak mee in de lastige etappes en kwam best wel ver. Goed dat hij bijgetekend heeft.
27 juli 2016 14:44
je kopman wordt 32ste in het eindklassement, best uitslag in een rit is een 4de plaats. En dan met droge ogen beweren dat je ploeg niet gefaald heeft. Dan heb je wel lef, maar voor pro-tour niveau ongeschikt.
27 juli 2016 14:46
@RaketVuist,
Dat budgetlijstje klopte niet. Daarnaast hebben ze met Kruijswijk, Roglic, Battaglin en Hofland best aardige renners die er ook niet waren.

Teleurstellende Tour, jazeker. Geen rit en geen Top 10. Gefaald, niet echt. Debutanten, klassement kopmannen niet aanwezig en wat pech. Kelderman onder zijn niveau. Martens niet gezien. De rest op niveau of wat beter (Bennett).
27 juli 2016 14:50
De tour speelt zich vnl af in heuvels en bergen, als je dan uitgaat van sprintoverwinningen van een debutant tussen wereldtop en daarnaast nog anderhalve man overhoudt voor in de bergen dan moet je gewoon tevreden zijn.
27 juli 2016 14:51
Het was een tikje minder dan verwacht mocht worden, daar is vrijwel iedereen het over eens. Of je dan het etiket 'falen' gebruikt, of dat je een grotere woordenschat hebt, verschilt per persoon.
27 juli 2016 15:00
Ik had zelf ook wel ietsje meer verwacht van Vanmarcke. Eigenlijk de enige topper in de selectie. Neemt nu ook niet gelijk het heft in handen.
27 juli 2016 15:06
bizar, hoeveel minder moet het worden voordat het woord falen gebruikt mag worden ?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.