Groenewegen klopt Van der Poel met fietslengtes in Newcastle

maandag 9 september 2019 om 16:52
Groenewegen klopt Van der Poel met fietslengtes in Newcastle

foto: Cor Vos

De derde etappe van de Tour of Britain is gewonnen door Dylan Groenewegen. De sprintkopman van Jumbo-Visma was in de oplopende aankomst van Newcastle veruit de beste sprinter. Hij won met fietslengtes verschil van Mathieu van der Poel, die ingesloten zat en een grote inspanning moest doen om nog tweede te worden. Matteo Trentin werd vijfde, maar behoudt wel de leiding.

Vroege kopgroep
Al binnen tien kilometer was de kopgroep van de dag gevormd: Rob Scott (Wiggins), Jake Scott (SwiftCarbon), Rory Townsend (Canyon dhb), Dries De Bondt (Corendon-Circus), Harry Tanfield (Katusha-Alpecin) en Christophe Noppe (Sport Vlaanderen-Baloise). Zij kregen maximaal vier minuten van Mitchelton-Scott. 

foto: Cor Vos

Trein zorgt voor oponthoud
Zestig kilometer voor het einde werd een deel van het peloton een halt toegeroepen, omdat door een gesloten spoorweg een deel van het pak opgehouden werd. Vervolgens werd eerst het voorste deel tegengehouden, waarna ook de vluchters moesten wachten om de koers weer te hervatten. Na een oponthoud van zeker twintig minuten werd de wedstrijd weer vrijgegeven.

Vluchters houden lang stand
Naast de ploeg van leider Matteo Trentin waren het ook Lotto Soudal en Israel Cycling Academy dat zich meldden in de achtervolging op de zes koplopers, die met twee minuten voorsprong aan de laatste twintig kilometer richting Newcastle begonnen. Jumbo-Visma zag dat het niet hard genoeg ging en stak nog twee mannetjes bij. De kopgroep spartelde lang tegen, maar moest op 1,1 kilometer van de meet zich toch gewonnen geven.

Groenewegen soeverein
Jumbo-Visma meldde zich vervolgens op kop om Groenewegen vooraan af te zetten. De winnaar van de openingsrit zat vroeg op kop, maar wist zijn inspanning lang door te trekken. Niemand kon daardoor nog over hem heen komen. Mathieu van der Poel moest zich een weg naar voren wurmen om tweede te worden, vlak voor Davide Cimolai. Mike Teunissen pakte met een late jump nog de vierde plek af van Trentin. 

De Italiaan blijft wel bovenaan in het algemeen klassement, zeven seconden voor Cimolai en elf seconden voor Van der Poel.

Groenewegen: “Ik begon vroeg aan mijn sprint”
“Het was heel close met de kopgroep, maar we grepen ze op tijd”, kijkt Groenewegen na afloop terug. “De slotfase was lastig, want het ging een beetje omhoog. Maar het was goed te doen voor mij. We deden een goede lead-out in de laatste twee kilometer. Ik begon vroeg aan mijn sprint, maar dat bleek genoeg.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.