Groenewegen maakt favorietenrol waar bij NK op de weg
foto: Oranje Pictures
zaterdag 25 juni 2016 om 13:04

Groenewegen maakt favorietenrol waar bij NK op de weg

Dylan Groenewegen is de nieuwe Nederlands kampioen op de weg bij de profs. De 23-jarige renner van LottoNL-Jumbo maakte zijn favorietenrol waar door in Ouddorp te winnen in een massasprint. Het is voor het eerst sinds 2009 (Koos Moerenhout) dat de grootste ploeg van het land weer eens de Nederlandse titel pakt. Wouter Wippert (Cannondale) finishte als tweede, Wim Stroetinga (Parkhotel Valkenburg) legde beslag op de laatste podiumplaats.

Stroetinga klopte Groenewegen vorige week in de slotetappe van de Ster ZLM Toer en zat er ook nu weer dichtbij. De renner van het continentale Parkhotel Valkenburg ging vroeg aan, maar werd in de licht oplopende slotmeters nog door twee man voorbijgestoken. Door de winst van Groenewegen is het rood-wit-blauw volgende maand in ieder geval te zien in de Tour de France. Hij is daar namens LottoNL-Jumbo de sprinter van dienst.

LottoNL-Jumbo laat geen kopgroepjes rijden
Het NK op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee werd afgewerkt in een moordend tempo. Al in het eerste uur legde het peloton bijna vijftig kilometer af. Geen ideaal scenario voor vluchtgroepjes, die dan ook de grootst mogelijke moeite hadden om weg te komen. Sam Oomen, René Hooghiemster, Kobus Hereijgers, Jasper Hamelink, Peter Schulting, Nick van der Lijke en Jetse Bol leken te zorgen voor de vlucht van de dag, maar werden al snel weer ingerekend.

Na een grote lus over het eiland begon een voltallig peloton aan de vijf plaatselijke rondjes van veertien kilometer. Telkens probeerden groepjes weer om te ontsnappen, maar nooit was dat een lang leven beschoren. Dat kwam vooral omdat LottoNL-Jumbo, dat de kaart van Dylan Groenewegen trok, mannen liet meesluipen die de samenwerking verstoorden. Dit tot frustratie van onder anderen Johnny Hoogerland en Tom Dumoulin, die dat in woord en gebaar kenbaar maakten.

Mathieu van der Poel verstopt zich niet
Door het hoge tempo en het open landschap in en rond de Brouwersdam, waar de wind vrij spel heeft, werd het peloton verder en verder uitgedund. Mathieu van der Poel, die zijn eerste NK op de weg bij de profs niet stilletjes voorbij wilde laten gaan, had nog genoeg energie over om vooraan weg te rijden. Hij vormde een kopgroepje met Boy van Poppel, Huub Duijn en LottoNL-Jumbo-renner Bram Tankink, die geen kopwerk deed.

Groenewegen maakt het af in de sprint
De vier begonnen met een voorsprong van vijftien seconden aan het laatste plaatselijke rondje, maar door het achtervolgingswerk van de enige Nederlandse WorldTour-ploeg bleek het onmogelijk om de ontsnapping tot een goed einde te brengen. Met nog vier kilometer op de teller, werden ze gepakt. Een aanvalspoging van Pim Ligthart volgde, maar ook de renner van Lotto Soudal hield geen stand. LottoNL-Jumbo kreeg dus met een massasprint waar het op hoopte en daarin stelde Groenewegen zijn ploeggenoten niet teleur. Danny van Poppel kwam niet verder dan plaats vier.

RIDE Magazine
144 Reacties
Sorteer op:
25 juni 2016 13:23
Stroetinga heeft voor de overwinning in de ZLM Tour, alleen maar ritten in olympia's tour en ronde van Midden-Nederland gewonnen. Zijn jaartje bij Milram was een complete mislukking. Hoe kan je dan beweren dat je de snelste van Nederland bent?!
25 juni 2016 13:23
@Limburger

Wie is 'DB'?????
25 juni 2016 13:24
Stroetinga terecht boos maar gelijk zeggen dat je de sterkste bent is onzin. Stront arrogant dus aleen maar mooier dat Groenewegen heeft gewonnen!
25 juni 2016 13:24
Wat een mooie reactie van Stroetinga. De woede spatte er vanachter zijn oogbollen vanuit. Denk niet dat hij had gewonnen, maar hij werd niet lekker afgezet. Moet je dan vervolgens lief zijn? Wat voor topsporter ben je als je niet verschrikkelijk baalt.

Mooie overwinning van Groenewegen trouwens. Rood-wit-blauw in de tour.
25 juni 2016 13:24
Hoe Stroetinga reageerde is gewoon menselijk. Als je voelt dat je in vorm bent en kans kan maken op het nk en een mindere renner in je team verpest de tactiek en daardoor zijn sprint. Dan ben je terecht boos. Als hij achter Groenewegen werd afgezet was het heel spannend geweest, want hij reed nog een sterke sprint.

Wel blij dat Groenewegen het is geworden. Wat een topper! Die gaan we zien met de nationale trui in de tour.
25 juni 2016 13:24
De eerste transfer van volgend jaar is ook bekend. Stroetinga is de snelste van Nederland. Dus LottoNLJumbo moet ditwonder van Groenewegen koesteren, maar volgend jaar alles op Wim zetten. Ik zie Kittel en Greipel al zweten bij de gedachte dat Stroetinga in Qatar de kopman is van de oranje equipe.
25 juni 2016 13:24
Laatst 40km gezien.

Jammer dat een groot gedeelte van de renners niet wilde ronddraaien, Dumoulin en Boom maakte zich terecht boos. Hoewel ik kan me ook voorstellen dat je niet gaat ronddraaien met die renners.

MvdP geweldig! Samen met van Poppel en Duyn. MvdP leek mij de sterkste van dat groepje. Misschien wel een geweldige aankoop voor Lotto Jumbo, mocht Vanmarcke weg gaan.

Groenewegen, goed gesprint. Niet met overmacht gewonnen. Maar toch een hele mooie winnaar en gezien het afgelopen jaar ook terecht dat hij de trui heeft. Nu mooi in de Tour die trui laten zien.
25 juni 2016 13:24
Dit soort koersen zijn niet om aan te gluren. Het overtal van bepaalde ploegen maakt dit non-koersen. Want uiteindelijk wist je al van kilometer 1 dat dit een massasprint ging worden en dat Groenewegen ging winnen.
25 juni 2016 13:25
@chocomelk

Verschil is dat Ronaldo al jaren bewijst bij de besten te horen. Stroetinga heeft dat nog nooit bewezen.
25 juni 2016 13:26
Dion Beukeboom.
Inderdaad wat wijsneuzerig van de heren om de initialen te gebruiken.
25 juni 2016 13:26
Wie is DB?
25 juni 2016 13:26
volgens mj heeft Dylan dit seizoen de sprints waaraan hij meedeed op een handvol na gewonnen.
25 juni 2016 13:27
Mooi dat Groenewegen gewonnen heeftm. M vd Poel was leuk aanwezig. Beetje meer wind/regen was leuk geweest voor de koers maar vond het niet tegenvallen.
25 juni 2016 13:27
@WielerFan
De tv uitgezet na de finish?

DB is de man die er voor heeft gezorgd dat Stroetinga ingesloten raakte, voor de duidelijkheid DB rijd voor hetzelfde team als Stroetinga.

Edit:
@Henk
Ik had geen idee wat zijn naam was, werd ook niet genoemd tijdens de uitzending, als jij dat dan gelijk bestempelt als wijsneuzig O.o
25 juni 2016 13:27
@jowinho
Dat is nonsens, een aantal jaar terug was er ook een NK waar Theo Bos wel even zou gaan winnen, en toen won Ligthart uit de kopgroep. Ik ben ook geen fan van dit soort parcoursen, maar je moet het nog wel even doen om daar als topfavoriet te winnen.
25 juni 2016 13:28
Stroetinga zit vol adrenaline, wist van zichzelf dat hij hier kon winnen, tja wil je dat hij zegt jammer Dion volgende keer beter? Zo'n kans krijgt hij mogelijk niet meer. Eigenlijk is de trein van Parkhotel niet goed op elkaar afgestemd. En hij is verdomd snel zeker op de eerste meters. Maar Groenewegen was hier beresterk en nam Wippert mee naar plaats 2. Mooie koers gezien, boven verwachting. TLJ reed hier een bekeken koers, dat zie je meer in het wielrennen wanneer een team de sterkste sprinter denkt te hebben. Veel comments hier van lieden die er niet veel van snappen of gewoon bashen.
25 juni 2016 13:28
WCeendt, stop nou eens de wijsneus uit te hangen en noem die man gewoon Dion Beukeboom, ipv DB.
25 juni 2016 13:29
Sorry hoor als je dit geen mooie koers vond dan hou je gewoon niet van wielrennen.
25 juni 2016 13:29
@MME:

Quote:
niet overwacht


Het was nochthans een goede fietslengte...
25 juni 2016 13:29
@Jowinho Spaanse kampioenschap zal net zo zijn met een overheersend Movistar
25 juni 2016 13:29
Allemachtig zeg, het is niet goed of het deugt niet hier. De meeste nederlandse wielrenners zijn te lief en mentaal zwak en dan hebben we er eindelijk een die zichzelf de beste vindt en per sé wil winnen, en dan zijn we weer arrogant. Ik vind het prachtig om te zien, die emotie hoort er bij. Ik vind het juist wel verfrissend om te balen als een stekker ipv 'och brons, is ook leuk ja' Als je Groenewegen kort geleden nog hebt verslagen waarom mag je dan niet geloven dat je de beste bent?
25 juni 2016 13:30
Wat hoop ik enorm dat Groenewegen straks in het rood-wit-blauw een etappe in de Tour wint. Hopelijk blijft deze jongen zich nog een tijdje net zo goed ontwikkelen als het afgelopen anderhalve jaar. Dan zal hij zich namelijk tot een echte concurrent van Kittel ontwikkelen en ook op WorldTour niveau een veelwinnaar worden.
25 juni 2016 13:31
Nu de grote mannen in de Tour kloppen en niet te hopen dat die steeds mee doet voor plek 6 tot 10.
25 juni 2016 13:31
Db = Dion beukeboom
25 juni 2016 13:31
Mooi voor Groenewegen en LottoJumbo. De woede van Stroetinga was ook prachtig om te zien en het zou me niets verbazen als hij had gewonnen als hij goed werd afgezet. Wat is Giant-Alpecin vandaag trouwens weer door de mand gevallen. Alleen Dumoulin probeerde nog iets. De rest van dat team had geen schijn van kans.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.