Groenewegen schrijft Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam
foto: Sirotti
zondag 25 februari 2018 om 16:52

Groenewegen schrijft Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam

Dylan Groenewegen heeft Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. In een sprint van een uitgedund peloton was hij oppermachtig en wist hij Arnaud Démare voor te blijven. Sonny Colbrelli eindigde als derde. Pim Ligthart bezorgde Roompot-Nederlandse Loterij een vierde plek.

Na de start in een koud Kuurne regende het direct aanvalspogingen. Het duurde echter ruim een uur tot de eerste renners daadwerkelijk uit het peloton vertrokken. Gediminas Bagdonas, Truls Korsaeth, Matteo Bono, Piet Allegaert, Ben Perry, Kenneth Vanbilsen en Romain Cardis vormden samen de vroege vlucht. Veel ruimte zouden de zeven vluchters niet krijgen. De maximale voorsprong zou net boven de twee minuten geraken. Quick-Step Floors en LottoNL-Jumbo hielden de voorsprong beperkt.

Haussler opent de finale
Op de Kruisberg kreeg Oliver Naesen te maken met een defect versnellingsapparaat. Na een wat moeizame fietswissel wist hij op de Hotond al weer terug te keren in het pak. Boy van Poppel kende ook weinig geluk, hij kwam net voor de Oude Kwaremont ten val en moest de handdoek vervolgens in de ring werpen. Het peloton reed in hoog tempo door en op de Oude Kwaremont slokten ze de vluchters op. Heinrich Haussler besloot op deze strook een aanval te lanceren, waarna Yves Lampaert stevig doortrok.

Een groepje van ongeveer twintig renners reed zo weg bij het peloton. Onder andere Démare, Greg van Avermaet, Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven waren voorin aanwezig. Bert-Jan Lindeman zette in dienst van zijn kopman Dylan Groenewegen de achtervolging in. Het hoge tempo in het peloton werd onder andere Fernando Gaviria te veel. Lampaert probeerde op een kasseienstrook nog weg te glippen uit de kopgroep maar hij kreeg weinig ruimte.

De laatste beklimming van de dag was de Nokereberg, waar de vluchters nog een voorsprong van iets meer dan één minuut hadden. Stuyven beschikte hier over de beste benen en vertrok samen met Daniel Oss uit de kogroep. Onder aanvoering van Astana kwam het peloton dichterbij kruipen. Met nog 40 kilometer te gaan was de grote vluchtpoging voorbij. Alleen Stuyven en Oss reden nog voor het peloton uit.

Groenewegen heerst in massasprint
Door een lekke band moest de Italiaan vervolgens Stuyven laten gaan. Bij de eerste passage over de finish had hij nog een voorsprong van 50 seconden. Iets later besloot Oss, gedemoraliseerd, met nog dertig kilometer te gaan af te stappen. In de eerste van twee lokale ronden kwam Sacha Modolo hard ten val en iets later ook Magnus Cort Nielsen. Beide renners zouden niet meer meedoen voor de overwinning.

Met nog vijftien kilometer te gaan gooide Lotto-Soudal de knuppel in het hoenderhok. Door waaiervorming was het peloton heel even in verschillende groepen uiteengeslagen, maar alles schoof snel weer in elkaar. Guillaume van Keirsbulck lanceerde een aanvalspoging maar hij werd snel weer ingerekend. Een aanval van Julien Duval en Julien Vermote had meer succes. Loïc Vliegen sloot met zes kilometer te gaan bij de twee koplopers, die een maximale voorsprong van vijftien seconden hadden. In het peloton leidde Lotto-Soudal de achtervolging.

In de laatste kilometer werden de koplopers ingerekend. Het uitgedunde peloton stevende vervolgens op een sprint af. Démare ging als eerste de sprint aan, maar Groenewegen wist hem met succes te remonteren. Met enkele fietslengtes voorsprong passeerde hij als eerste de finish. De Amsterdammer boekte daarmee zijn vierde zege van het seizoen.

RIDE Magazine
130 Reacties
Sorteer op:
25 februari 2018 16:56
Koekoek! Zou El Sierd zeggen. Wauw.

Die knuffel met Wynants had wat warmer gemogen. Goud waard vandaag.
25 februari 2018 16:56
Wat een verschil met vorig jaar zeg. Groenewegen zijn positionering wordt steeds beter!
25 februari 2018 16:57
TLJ die meedoet in het voorjaar. Het werd eens tijd. Mooi!
25 februari 2018 16:57
Ja als je sprinter zó veel sneller is dan de rest, maakt het verdere barslechte niveau van de ploeg ook niet veel uit. Groenewegen heeft nog geluk gehad dat Wynants nog wat voor hem kon doen, al had ie misschien nog gewonnen als ie in z'n eentje gestart was..
25 februari 2018 16:57
edit wf: niet doen
25 februari 2018 16:57
Fantastisch! Maakt toch wel mijn zondag! Wat betreft TLJ heeft Wynants super werk gedaan. Roossen en Lindeman ook zeker hun deel gedaan. Maar de rest van de ploeg heb ik toch wel een beetje gemist. Of hebben zij al werk verricht voor de uitzending begon?
25 februari 2018 16:57
r525

Hoezo?

In de heuvelzone hebben BJL en Timo het gat naar de eerste groep, met Wynants, klein gehouden. Daarna nog berenwerk van Wynants voor Dylan.

Dat Dylan hier nog zo een machtige sprint uit weet te persen komt mede doordat zn ploeg zich de hele dag uit de naad hebben gewerkt
25 februari 2018 16:57
Zijn vriendin zal alweer zeggen " rijen en dat is rijen".
Geweldig wat een spurter die gaat veel winnen.
25 februari 2018 16:57
Sooike; kom er maar in ........
25 februari 2018 16:58
Mag ik aan Milaan-San Remo denken.
25 februari 2018 16:59
Schitterende en oppermachtige overwinning van Groenewegen. Dit telt, de heuvelzone goed overleefd en dan zo sprinten dat alleen Groenewegen op de finishfoto staat. Knap, heel knap.
Arnaud Démare kon het wiel niet houden, onbedreigde overwinning. Ligthart op plaats 4, verdiend ook een vermelding.
25 februari 2018 16:59
Wat een teleurstellend weekend voor Quick step, maar vooral van Avermaat
heeft er niets van gemaakt en die was in Belgie de grote favoriet.
25 februari 2018 16:59
How the hll kan iemand hier de afgelopen paar jaren de groeidiamant Dylan vG hebben miskend ?
25 februari 2018 17:00
Welke taal spreekt Vermote?
25 februari 2018 17:00
Lekkere sprint niemand te zien op de foto. En toch leuk dat onze publieke omroep met onze centjes live verslag doet van korfbal had bijna de finish gemist zo spannend om naar te kijken, dank nos.
25 februari 2018 17:00
Justin Jules 5e? Die ging toch in de finale even een koprol in de sloot maken?
25 februari 2018 17:00
Ligthart overigens ook knap 4e
25 februari 2018 17:00
@Lyndalid
Wat een gelul. De hele ploeg heeft gewerkt om Groenewegen in deze positie te krijgen.
25 februari 2018 17:00
Oh nee, natuurlijk geen Sooike want TLJ wint :-)
25 februari 2018 17:00
Tsjonge, hij mag Wynants heel dankbaar zijn. De rest van de ploeg was waardeloos.

Sterke sprint!

Leuk om Vermote in een andere rol te zien, die gaan we nog vaak zien dit seizoen.
25 februari 2018 17:00
Quote:
Mag ik aan Milaan-San Remo denken.


Ik weet niet eens of ie daar start, maar ik zie Groenewegen echt nog niet de Poggio over komen. Gaan daar de ballen niet op Van Poppel?
25 februari 2018 17:00
Prachtige overwinning, maar welke randdebiel heeft dat parcours in elkaar gezet. De 1e keer dat ze door dat gaatje gingen dacht ik al dat kan niet goed gaan. Vervolgens gaat cort nielsen en een ronde later een renner van cofidis daar op hun plaat. Ongelofelijk dat zoiets niet netjes wordt afgezet.
25 februari 2018 17:00
Die arme Vermote.

Zie ziet in het zicht van de haven een raket voorbij vliegen.
25 februari 2018 17:01
Jansen is weggevallen met twee lekke banden. Normaal had die er ook nog wel bijgezeten. Lindeman heeft zich al helemaal leeg gereden in de achtervolging. Maar als je in het grotere werk ook wilt meespelen is dit natuurlijk niet voldoende. Vooral van Roosen had ik meer verwacht.
25 februari 2018 17:01
Heeft iemand hier de koers wel gekeken?

TLJ heeft echt wel hard gewerkt bij de waaiers en de achtervolging op dat elitegroepje... Gewoon een prima teamprestatie vandaag en zoveel mensen op dit forum alsnog alleen maar zaniken over het slechte niveau van het team... Pak er nog een flesje azijn bij jongens!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.