Groenewegen schrijft Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam
foto: Sirotti
zondag 25 februari 2018 om 16:52

Groenewegen schrijft Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam

Dylan Groenewegen heeft Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. In een sprint van een uitgedund peloton was hij oppermachtig en wist hij Arnaud Démare voor te blijven. Sonny Colbrelli eindigde als derde. Pim Ligthart bezorgde Roompot-Nederlandse Loterij een vierde plek.

Na de start in een koud Kuurne regende het direct aanvalspogingen. Het duurde echter ruim een uur tot de eerste renners daadwerkelijk uit het peloton vertrokken. Gediminas Bagdonas, Truls Korsaeth, Matteo Bono, Piet Allegaert, Ben Perry, Kenneth Vanbilsen en Romain Cardis vormden samen de vroege vlucht. Veel ruimte zouden de zeven vluchters niet krijgen. De maximale voorsprong zou net boven de twee minuten geraken. Quick-Step Floors en LottoNL-Jumbo hielden de voorsprong beperkt.

Haussler opent de finale
Op de Kruisberg kreeg Oliver Naesen te maken met een defect versnellingsapparaat. Na een wat moeizame fietswissel wist hij op de Hotond al weer terug te keren in het pak. Boy van Poppel kende ook weinig geluk, hij kwam net voor de Oude Kwaremont ten val en moest de handdoek vervolgens in de ring werpen. Het peloton reed in hoog tempo door en op de Oude Kwaremont slokten ze de vluchters op. Heinrich Haussler besloot op deze strook een aanval te lanceren, waarna Yves Lampaert stevig doortrok.

Een groepje van ongeveer twintig renners reed zo weg bij het peloton. Onder andere Démare, Greg van Avermaet, Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven waren voorin aanwezig. Bert-Jan Lindeman zette in dienst van zijn kopman Dylan Groenewegen de achtervolging in. Het hoge tempo in het peloton werd onder andere Fernando Gaviria te veel. Lampaert probeerde op een kasseienstrook nog weg te glippen uit de kopgroep maar hij kreeg weinig ruimte.

De laatste beklimming van de dag was de Nokereberg, waar de vluchters nog een voorsprong van iets meer dan één minuut hadden. Stuyven beschikte hier over de beste benen en vertrok samen met Daniel Oss uit de kogroep. Onder aanvoering van Astana kwam het peloton dichterbij kruipen. Met nog 40 kilometer te gaan was de grote vluchtpoging voorbij. Alleen Stuyven en Oss reden nog voor het peloton uit.

Groenewegen heerst in massasprint
Door een lekke band moest de Italiaan vervolgens Stuyven laten gaan. Bij de eerste passage over de finish had hij nog een voorsprong van 50 seconden. Iets later besloot Oss, gedemoraliseerd, met nog dertig kilometer te gaan af te stappen. In de eerste van twee lokale ronden kwam Sacha Modolo hard ten val en iets later ook Magnus Cort Nielsen. Beide renners zouden niet meer meedoen voor de overwinning.

Met nog vijftien kilometer te gaan gooide Lotto-Soudal de knuppel in het hoenderhok. Door waaiervorming was het peloton heel even in verschillende groepen uiteengeslagen, maar alles schoof snel weer in elkaar. Guillaume van Keirsbulck lanceerde een aanvalspoging maar hij werd snel weer ingerekend. Een aanval van Julien Duval en Julien Vermote had meer succes. Loïc Vliegen sloot met zes kilometer te gaan bij de twee koplopers, die een maximale voorsprong van vijftien seconden hadden. In het peloton leidde Lotto-Soudal de achtervolging.

In de laatste kilometer werden de koplopers ingerekend. Het uitgedunde peloton stevende vervolgens op een sprint af. Démare ging als eerste de sprint aan, maar Groenewegen wist hem met succes te remonteren. Met enkele fietslengtes voorsprong passeerde hij als eerste de finish. De Amsterdammer boekte daarmee zijn vierde zege van het seizoen.

RIDE Magazine
130 Reacties
Sorteer op:
1 4 5 6
26 februari 2018 08:30
@ Sooike Er zijn wel gekkere dingen gebeurd dan dat een winnaar van Kuurne en op de Champs een keer in zijn carrière wint in MSR of Gent Wevelgem toch? Dylan is geen Cav, maar om nou te zeggen dat die met gemak de Poggio op knalde.. 1 keer op pakweg 12 jaar is genoeg he.

Maargoed, ik zal 'm niet in m'n poultje opnemen. Zo is het dan ook weer.
26 februari 2018 09:16
Wat een gelul van in de breedte stelt tlj weinig voor. Gezien budget presteren ze boven verwachting
26 februari 2018 10:41
TLJ heeft nu een winnaar in huis, maar niet iemand die op de Kwaremont kan mee zijn. Dan hoef je mijns inziens een koers als Kuurne, die vaak in de plaatselijke ronden wordt beslist, niet in handen te nemen.
26 februari 2018 11:06
Ze hebben toch gewoon keurig hun werk gedaan daar waar zij konden. Dat hebben de andere ploegen ook gezien en daarom staat het die ploegen niet tegen om ook soms ten gunste van Dylan te rijden.
26 februari 2018 13:16
Belangrijkste vaststelling van het openingsweekend is toch wel dat er te weinig renners in koers zijn om het aantrekkelijk te kunnen maken. Minder renners per ploeg komt de attractiviteit niet ten goede.
1 4 5 6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.